Megosztás

(Tájékoztató szakembereknek)

Számos vakolatot ismerünk, felhasználás helye, funkciója, és tartóssága, szilárdsága szerint. Ezen cikk csupán az általános elvárást, valamint annak egyszerű biztosítását hivatott leírni, ha vakolni szeretnénk. Természetesen a teljesség, és a háttérmagyarázat rövidítésével.

A megfelelés tárgya most a hidraulikus kötőanyagú vakolatok, és alapanyagként szolgáló habarcsok vizsgálata!  Röviden cement bázisúak.

Új építményeknél a zsákos habarcsot vásárolják leginkább. Egyszerűnek látszik, hiszen csak víz kell hozzá, és máris könnyen vakolhatnak vele. Igaz, háromszor annyiba kerül, mint cement-homok ömlesztett változata. Nézzük miből áll össze általánosságba a zsákos vakolat. Homokos-kavics nincs benne, mert az drága, helyette a bányába a törmelékből, meddőből előállított rostált, éles szemű őrleményt használnak. A kerek szemek helyett ez sajnos szálkásabb habarcsot eredményez! Súlyosabb a helyzet, ha nem szilícium alapú, hanem olcsó, porózus mésztufát használnak. Vajon milyen anyaggal lehet egyensúlyba tartani a plasztikusságot? Nyilván olcsón csak a többlet mészhidrát-tal. Pedig az olcsó ÖKO cementek, már többet is tartalmaznak, mint ami elegendő lenne! Ne feledjük a mész csak levegőn száradó anyag, és nem hidraulikus kötőanyag! Végszilárdsága gyenge, a vályogéval kb. azonos. Enyhe képlékenyítő, és légrés kitöltő szerepe van, de igazi hatása nagy mennyiségnél érezhető, amikor már a hajszálrepedezés is fellép! Gyengíti a vakolat szilárdságát.  A víz/cement tényezőre érzékenységet mutat. Nehéz eltalálni a mennyiséget. Amennyi keverő vizet írnak a zsákos habarcsokhoz, az általában kevés. És itt van még a bedolgozhatósági idő problémája. Szinte 5-10perc múlva leül a talicskába a habarcs. Mindig újra kell kevergetni, némi többlet víz hozzáadással, ami ugye a vakolat végszilárdságát rontja. Rutinosakat is hátráltat a felfánlizásba, kartecsnizésbe, hát még a ritkábban vakoló embereknél. Mindezek tanúsága, hogy aki előkészített zsákos vakolattal dolgozik, vásároljon hozzá adalékot is, ami megkönnyíti a munkáját, és jó minőségű végterméket eredményez! (Pld, VIP-REX Mészkencét) Persze csodák nincsenek, ezért az elérhető szilárdság, és minőség sajnos csupán az 50%-ig javítható.

 

Ki kell választani, hogy hol, és milyen szerkezetre vakolok. Külső, belső, régi vagy új falazat? Szárító, pólusos, vízzáró, és egyéb tulajdonságú vakolatra van szükség? A VIP-REX termékek közül mindent megtalál, ami az építkezésnél kellhet.

További lehetőség, a vakoló habarcs összetevőinek egyenkénti megvásárlása. Ekkor kb. a harmadába kerül a vakolás, így gyorsabban és különlegesen jó minőséget lehet vakolni.

                                              1.Vakolóhomok (0,8-1,2mm vagy 0-4mm homokos-kavics)

                                              2. Cement (közepes feletti minőség)  

                                              3. Adalékszer

                                              4. víz

1. Homok megválasztása mindig azon múlik, milyen funkciót tölt be a vakolat. Ha speciális szárító jellegű vizes falra vakolunk, akkor durvább, ha lábazati, esetleg pincébe talajvíz elleni szigetelő habarcs akkor is speciális homokos-kavics szükséges. Új ház normál vakolata, kívül-belül egyszerűbb fövenyből is jó. Egy 0-4mm-es ideálishoz közel álló szemeloszlási görbével rendelkező homokos kavicsból nagyobb szilárdság érhető el, kevesebb cementtel. Mert kisebb a légtérfogat tartalma, valamint az összes felületi területe. Számít még a szemalak, a szem-érdességi tényező is, de ezzel itt most nem foglalkozunk! Egy tömör vízzáró vakolatnak más a követelménye, mint egy normál belső vakolatnak új falazat esetén.

2. Cement, a kötőanyag, amitől szilárd lesz a kész vakolat. Különböző cementgyárak több tucat cementet gyárt. Nehéz eligazodni közöttük. Lássunk egy átlagos, jobb minőségű, de nem speciális tulajdonságú cementet jelölése alapján. Elemezzük mit is jelent:

CEM II/A-S 42,5 N

 

Ezek a cement főcsoportok vannak:

 CEM I –  Portlandcement
 CEM II – Összetett portlandcement
 CEM III – Kohósalakcement
 CEM IV – Puccoláncement
 CEM V –  Kompozitcement

cement

Példánk összetett cementre utal, ebből van legtöbb a forgalomba. (II) jelöléssel.

Az A-S a kiegészítő anyag mennyisége 6-20% közötti kohósalak-gipszkő, kromát csökkentőkre utal.

A 42.5 az elérhető szilárdságot jelent. (Megfelelő még a 32.5 is a vakolásra)

Az N betű a normál kötési gyorsaságot jelenti. Ez jó, hiszen nem ég meg a nagy melegben. Kisebb a repedezési hajlama. A gyors kötésű jele „R „lenne.

Összefoglalva: A vizes, vagy régi épületek felújításánál ajánlatos a kohósalakot tartalmazó cementeket használni. Télen lehet gyors kötésű, tavasztól őszig a normál kötés gyorsaság a jó, ez az „N” jelölésű. Szilárdság tekintetében azt lehet rögzíteni, hogy nincs jelentősége, hogy 32.5 vagy 42.5-ös, de a 52.5 felesleges.

3. Adalékszerek:

Ma már csak limit minőségű cementeket és zsákos vakolatokat gyártanak.

Mindenképp kell adalékszer, minden vakolathoz. Ez teljesen biztos. Előnyei tagadhatatlanok, hiszen mind a zsákos vakolat, mind a cementek kezelhetősége megköveteli. A hosszú távú tartósság, a vakolat minősége sem mellékes. Vakoláskönnyítőként a fele kivitelezési idő alatt, könnyedén lehessen dolgozni az adalékok segítségével. Megválasztása fontos, hiszen meghatározza a vakolandó szerkezet, valamint a fizikai körülmények az adalék fajtáját. Milyen habarcs, és vakolat tulajdonságokat szeretnénk az is fontos. Készítés közben is, és a végterméknél is. Például: Kánikulai adalék, ne kelljen locsolni, fagyállóság, szilárdság, könnyedség, plasztikusság, képlékenység, vastagon egy rétegben 4-5 cm elsimítható, tapadó-képesség, szellőképesség, falszárítás, vízzárás, hő-hang szigetelés, rugalmasság, repedezés mentesség, anti-elektroszmog hatás, stb.

Ezen funkciókra megoldás a VIP-REX adalék család.

vakolás

Hiszen: „VIP-REX nélkül lehet építkezni, de nem érdemes!”

 

Kisújszállás, 2021.08.26.                                              

VIP-REX Kft.

Farkas Kálmán fejlesztőmérnök


Megosztás
Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0