Megosztás

/ Fejlesztésekre mennyit fordított Magyarország?/

 

Még nincs vége az évnek, december elején járunk, tehát nem igen történik semmi érdemi változás ezután! Az építőipar a szokásos téli álmát alussza!

Legyünk vidámak, én is optimista vagyok alapvetően! Aki nem bízik a jövőben minek él! A legprofibb átfogó adathalmaza a KSH-nak van! Ha KSH dolgozói és bedolgozói több ezer ember munkája által azt mutatja ki, hogy sokat fejlődtünk, akkor az elvileg úgy is van!

Reméljük, adónkból felesleges milliárdokat nem költünk a KSH-ra, és ezekre az emberekre, hogy a levegőt masszírozzák!  Vagy ha igen, akkor egy újabb állami intézményről beszélünk, ahol a csókos haverokat el lehet helyezni jó zsíros fizetéssel! Előítélet nélkül, kezdjük el az elemzést pontról pontra logikusan!

 

Olvassuk is ki az eredményeket! Átfogóan ebben évben minden hónapban túlszárnyaltuk a 2013-as évet! Írja a KSH! Jelzem, nem lenne nehéz kicsit is többet beruházni, építkezni! Tavasszal 34% pluszban teljesítettünk, ami még ősszel sem hagyott alább 7-13%- nál! Tehát az átlag 20%-ot meghaladtuk fejlődésben!

Elemzésükbe több ág is szerepel, de jellemzően felváltva jók az építők ágai a KSH szerint! Ezért ezt hagyjuk figyelmen kívül! Elemezzük, mivel jár ez a munkaerő piacon, az építőanyag iparban, vagy akár az építőanyag kereskedelemben! Mert ugye, kereskedelem nélkül béna az építőipar is!

 

Először is a munkaerő piacon láthatjuk, hogy a kőművesektől a villanyszerelőig, az ácsoktól a gépészekig senkinek nincs munkája. Segédmunkát végeznek, vagy épp falevelet kapirgálnak az út szélén közmunkásként! Ez igen! A szakember állományunk nagy része pedig külföldre menekült!

Így nehéz is a szakmai képzéseinket előadni, ugyanis nincs kinek!

 

Belefogtunk egy alapos monitorink módszerbe!  Bevontuk az összes megyei képviselőnket, valamint a céglátogatóinkat, akik a kivitelezőkkel tartják a kapcsolatot!

Abban az igazán jó helyzetben van a VIP-REX Kft, hogy kiterjedt beszállítói hálózatot tart fenn több ezer országos partnerrel! Egyéb felmérési tevékenységet is folytatnak a területi képviselőink, valamint a céglátogató kollégák is! Ezek alapján tudjuk kialakítani a valóságos képet, mely szerintünk az igazi!

 

Elöljáróban kijelentem, nem a saját termékeink eladási adataival mértünk! Általános áruforgalmi adatokat dolgoztunk fel! Csupán a saját termékeink valóban jobb képet mutatna az tény! Ezért a jó forgalmi adatunkért keményen megdolgoztak a kollégáink a VIP-REX Kft-nél!  Így a cél az összkép volt! Igazat mondanak-e a kivitelezők és a tüzépesek!  A kereskedők, kivitelezők forgalmi adataival az összes bruttó termelési értékre voltunk kíváncsiak!

 

Árak tekintetében elmondhatjuk, azt a 2%-os áremelkedést mi nem tapasztaltuk, amit a KSH hozott ki, a következők miatt! Sok cég áron alul értékesít, még a rezsije sem térül meg!

Az árharc kiélesedett! Áremelés sehol nem tapasztaltunk, sőt jelentős csökkenést!

Túlnyomó többségben a tavalyinál gyilkosan olcsón kellett kiszolgálni a vevőket pld az építőanyag telepeken! A túlélés miatt kivárásra, tőke bevonásra, vagy tőke felemésztésre rendezkedtek be a cégek! Soha nem voltak ilyen ínséges idők, kevés forgalommal!

A tüzépek túl vannak a panaszkodási fázison! Keményen a mindenből pénzt csinálnak című fejezet következik. Már a feketegazdaság felé tereli a cégek egy részét ez a mostani politika! Ebből semmi jó nem származik! Ha a szürke és a feketegazdaság tért hódít, akkor Argentína szintjére süllyedünk! Normálisan becsületesen meg kellene élni minden vállalkozásnak! Félelem nélkül!

Fellendülés, lakásépítés, vállalkozók adókönnyítéséről szó sincs! Sajnos azt ütik, aki húz! De lassan a maradék építőipari vállalkozások is elfogynak!

 

Nézzük a folyamatot!

Első körben azok a vállalkozások szűntek meg, amelyek természetes kiválasztódás útján is előbb utóbb csődöt mondtak volna! Ezek több mindent fordítva, vagy rosszul csináltak! Mondhatni nem kár értük, bár jelentős bevételt kapott az állam tőlük is!

Következő körben azok mennek tönkre, akik későn kezdtek, vagy tőke szegényebbek, vagy ötlettelenek, vagy lakókörnyezeti lélekszám, vállalkozói beruházói szféra hiányzik, vagy a felvevő piac hiánya, vagy egyéb körülmények nem jöttek össze!

 

Harmadik körben már értékes vállalkozások mennek a kukába! Évtizedek óta stabilan eltartották az államot! Szilárd pillérei voltak a bővített újratermelésnek, az adóbevételeknek!

Ezek normális társadalomba igen sok adót fizetnek, embereket foglalkoztatnak, és a megélhetést jelentik sok-sok családnak. Közben közszolga módjára kiszolgálják alázatosan a lakosságot és a társvállalkozásokat! Előteremtik az élhető környezet alapanyagait! Ha ők nem működnek nincs fejlődés! Ők a szorgos hangyák! És eltűnnek örökre!

Itt kezdődik a katasztrófa!

 

Egyre kevesebb termelő cég fizet adót, egyre nagyobb lesz a terhük annak aki megmaradt, ami begyűrűzve előbb, utóbb nagyon nagy bajt okoz! Most, a férgese kiesett! Az értékese most hullik! De nem lesz lassan olyan cég, akitől el lehetne venni valamit is? Azt ütik most is, aki húzza a szekeret! Pedig simogatni kellene! Nagyon sajnáljuk az előállt szituációt! A fejős tehén lassan kimúlik!

 

Kivitelező ipar pedig a szakember utánpótlástól szenved! Ezért hangsúlyos a felelőssége minden építőanyagot árusító cégnek! Pontosabban az a feladata, hogy olyan könnyen kezelhető, beépíthető anyagokat kutasson fel, mellyel gazdaságosan, gyorsan, problémamentesen lehet dolgozni.

A kereskedők által forgalmazott anyagoknak, biztonságosnak, minden szempontból a legelőnyösebb tulajdonságokkal kell rendelkeznie!

Az első szelekció a legfontosabb! Ezt pedig az építőanyag kereskedők végzik, és döntik el, melyek érdemesek a forgalmazásra!

Óriási felelősségük van a mai építőipar irányításában, hisz befolyásos, kihagyhatatlan tényezőnek számítanak! Minősítési mechanizmusuk kikerülhetetlen! Amit ők nem árusítanak az szinte nem is létezik, vagy jelentéktelen az építőiparban! Ez vonatkozik a közvetlen gyári kiszolgálásra is! Amely építőanyag gyár nem becsüli meg, árrés különbséggel a kereskedői szférát az előbb utóbb tönkre megy! Lásd egy-két multi céget, aki kivonult a magyar piacról!

 

Szakember és kereskedői utánpótlást nehéz újra felhozni a régi szintre! Még nehezebb az építőipar gépi, dologi eszközeit előteremteni! Az enyészeté lettek az értékes gépek! Használat hiányában elrozsdásodnak, végleg pusztulás fenyegeti a géppark állományt is!

Egyszer még nagyon sokba kerül ez mindenkinek!

 

Végezetül megállapíthatjuk, hogy nincs igaz alapja a grafikonemelkedési kimutatásoknak! Fejlődés helyett pusztul az építőipar! Legyen az bármilyen nagy ívű kommunikáció is! Elfedni készültek a szerencsétlen építőipari emberek bajait! Én még emlékszem itt Kisújszálláson 2002-ben 8építőipari vállalkozás működött kb. 400főt foglalkoztatva. Ma egy van a város gondozásában és néhány fő, talán egy tucat poroszkál benne!

 

Zárásként nem is értjük meg kollégáinkkal a történéseket! A lakossági építkezések gazdasági jelentőségét lebecsülik! Pedig hatalmas fegyvertény! Régen a családi házak felújítása, újak építése, valamint mindenféle magán építkezés az ország összes beruházásának a 80%-át tette ki!

Most az autópálya, atomerőmű, stadionon kívül nincs is érdemi építkezés!

A lakkosságnál nem hagynak pénzt, amiből rendbe rakhatnák a lakásukat az emberek!

Nézzük szét Debrecen utcáin. Ott ahol régen szép igényes környezettel találkoztunk! Házak homlokzatairól látszik a pénztelenség, lepusztult kerítések, elhanyagolt ingatlan környezetek! Biztos lenne a felújításra igény, csak épp pénz nincs!

Ugyanakkor tőlünk nyugatra rendezett, szép, igényes utcák minden városba! Nem is elmenni Svájcig!

Hamarabb lehet látni, Ausztriában, Németországban, de még Csehországban is!

Mi is szeretnénk az igényes szép környezetet, nem tehetjük meg, mert elvesznek mindent az adók!

Reménykedünk, hogy egyszer rádöbbennek, hogy fejlődésünk záloga az építőiparban van, valamint abban, hogy a lakosságot nem adóztatják halálra, hanem hagynak egy kis pénzt is náluk az építkezésekre!

Optimisták az építőiparral foglalkozó vállalkozások is, hisz sokat megtakarított, beadózott pénzüket, fizetésüket vissza behordják tagi hitelként és egyéb formában a cégükbe! El is tűnik ez a pénz is az állam torkában, ha nem lesz változás! Sőt legtöbbször meg is büntetik a vállalkozót, mert neki kötelező nyereséget termelni! Elvárt haszon után kell adózni! A veszteséget nem ismeri el az adóhatóság!

Egy élet munkáját pedig megmenteni mindenki érdeke lenne! De még az APEH is üt rajtuk egy hatalmasat! Kisüti a zsírjukat az embereknek!  A fejős tehénnek már az ennivalóját is elveszik! Akkor viszont mit fognak megfejni? Mert a döglött tehén nem ad tejet, a vállalkozások is mennek a levesbe! Lakosság pedig a munkanélküliségbe!

Építőiparnak egy kérése van:

Hagyjanak békén végre minket, ne adjanak semmit, de ne is vegyenek el tőlünk mindent! Így talán sanyargatás nélkül lélegzetnyi levegőhöz tudna jutni, több tízezer vállalkozás! Megerősödésük után  pedig vagon számra tudnának beadózni! De most semmit!

A 2015. reméljük valóban jobb év lesz!

Bizakodóan nézünk a további munkánk elé!

Jó eredményt remélve!

 

 

Kisújszállás, 2015.január 06.             

                                                       

Farkas Kálmán

fejlesztőmérnök

 

 

 

 

 

 

 

 


Megosztás
Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0