Megosztás

(kivitelezési hibák)

Vissza kell térnünk arra az érzékeny technológiai apróságra, amit általában az építőiparban nem tartanak be. Mi is ez?

A V/C tényező.

A mi termékeink kivétel nélkül plasztifikáló hatással is rendelkeznek, ebből az következik, hogy bármilyen keverékképzést végzünk a megszokott receptúrázáshoz képest, legalább 2 konzisztenciával kevesebb keverővizet kell adni a cementes keverékekhez. Legyen ez habarcs, beton vagy műkő szerkezet. Termékeink azért vannak, hogy folyósítsanak. Bár ránézésre földnedves az anyag, de eldolgozva igen plasztikus, képlékeny, tömöríthető és darázsfészekmentes termék készíthető belőle.

{flv img=”habarcs_bemutato_keveres.png” showstop=”true” usefullscreen=”true” width=”320″ height=”240″}habarcs_bemutato_keveres{/flv}
Habarcs bemutató keverés, ilyennek kell lennie a konzisztenciának

a.) Valójában az adalékaink olyan műszaki megoldásokat tartalmaznak, melyek a mesteremberek számára meghökkentő és hihetetlen. Mi azt kérjük az építőiparban dolgozó egyénektől, kollegáktól, hogy egy szűkebb víz-cement tényezővel próbáljanak meg vakolni. Természetesen az előnedvesített felület létfontosságú.

 

b.) További problémák szoktak adódni abból, hogy nem hiszik el a mesterek, hogy az elkészített műkövet másnap ki lehet tenni a tűző napra és nem kell utókezelni, locsolni. Sőt a vizes textíliával letakart, locsolt műkő szerkezet külső 1 mm-es felülete elveszti víztaszító képességét. Tehát valamelyest kárt is okoznak a műkő locsolásával. Amit érdemes az utókezeléssel kapcsolatban elmondani, az csak annyi, hogy az első nap egy árnyékoló takarás szükségeltetik a felületre. Vékony vakolat esetén a homlokzaton VIP-REX UNI-s vakolatnál, ahol a légpólusképzés is történik teljesen felesleges, még a felület takarása is, hiszen az anyag úgy lett konstruálva, hogy ne kelljen vele takarási munkát végezni.

 

c.) A hiba abból szokott adódni, hogy a keverési folyamat közben a nagyfokú türelmetlenség miatt és a kis sebességű keverőgépek miatt is még egy fángli vizet hozzáad a segédmunkás a két talicskás keverékhez, amivel elrontja az állagát. Ha várt volna még egy pár percet, akkor egy tejszínhab szerű nagyon jól kezelhető, vastagon felvakolható, könnyed habarcshoz jutott volna. A felhabosításhoz intenzív keverés szükséges, kivétel a VIP-REX GÉL, ahol a tömörítés a cél.

 

d.) További probléma szokott lenni, hogy az első receptúra beálltása után, mellyel igen meg vannak elégedve az emberek nem ugyanúgy keverik a többit is. Az össze-vissza beadott mennyiségektől mindig más és más habarcs és beton keletkezik, amit nyilván rögtön az adalékra lehet fogni.
Területi képviselőink ennek kiküszöbölésére szívesen állnak rendelkezésükre egy helyszíni beton és habarcskeverésre, beton vagy műkő keverék képzésre, ahol maximálisan segítjük felhasználóinkat a gyors és igen jó munka elvégzésében.

e.) Szólnunk kell arról is, hogy a megfelelően megáztatott aljzatra az elkészített habarcs felhordása után igen sokat kartecsnizik és simítózzák a friss felületet a rutintalanság miatt. Ezzel azt érik el, hogy a habarcsban lévő légpólusokat eltüntetik a térfogatból, megnehezül az anyag és több cm-t egy rétegben nem lehet felhordani. Hiába mondjuk többször, hogy az igazán jó habarcs tejfölszerű, kúpban áll mag a talicskában , még akkor is ha 20 m-re eltoljuk a keverés helyszínétől. Ezzel az anyaggal vakolva azt tapasztalják, hogy lendületesen kell felfánglizni a rutinos kőművesnek, hogy a vastagon felhordott anyag dübbenjen a falon. Az így felfánglizott habarcsot felfelé mozgó rutinos kartecsni húzással, oldalazó mozdulatokkal kell elhúzni és néhány percig hagyni, hogy húzzon az anyag. Az így vakolt, kartecsnizett felületet később léccel le lehet húzni, majd a húzástól függően simítási folyamatot el lehet kezdeni úgy, hogy egy kis vízpermet is kerülhet a felületre. Az így simítózott felület látványosan sima lesz. Hőmérséklettől és évszakoktól függően 5 pert és fél óra közé esik a simítás ideje. Rutinos kőműves ezt újheggyel érintve rögtön tudni fogja.

 

f.) Újabb kivitelezési hiba, hogy figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy falszárításnál szinte sóderrel kell vakolni. A 4 mm-es kavicsszemcsétől a legapróbbig tartalmaznia kell a frakciókat. A légréseket cementpépnek kell kitöltenie, ezért fontos a jó szemmegoszlási görbe! 3-4 q cementet is megspórolhatunk egy jó minőségű homokos-kaviccsal. A repedezési hajlamot látványosan csökkenti, sőt teljesen kiküszöbölik a VIP-REX adalékok. Misung vakolatnál, erős cementes keveréknél látványos minden mester számára. Ha mégis reped a felhordott vakolat, akkor nagyon sok és durva technológiai hibát vétett a kivitelező! Ha 20 %-kal eltér a víz-cement tényezőtől, még akkor sem szabad repedeznie a vakolatnak.

 

g.) Műköveseknél azt tapasztalták képviselőink, hogy a tömörítés fontosságát elhanyagolják. Nincs rázóasztal, nincs rúdvibrátor, nincs késbibrátor. Helyette híg anyagot készítenek. Kizsaluzás után légrést látnak a felületen. Valójában ezek vízzsákok voltak a friss állapotú anyagban. A többlet vizet nem tudta felszívni a cement szemcséje!
Ne feledjük legtöbb cement vízszükséglete csupán 0,23-0,28 között van. A többlet víz rombol, szilárdság csökkenést okoz! Tehát 10 kg felhasznált cementhez 2,3-2,8 liter víz szükséges. Ezért van a VIP-REX termékcsalád, hogy a bedolgozhatóságot javítsa és a végszilárdságot növelje. Minden kilogramm bedolgozott cementhez a mai időkben létkérdés a VIP-REX adalék használata. Hasznot hozó tulajdonságai, gazdaságossága mind a kivitelezők mind a megrendelők előnyére vált és válik ezután is.
A cikkel kapcsolatos kérdéseiket, véleményeiket kérem írják le a Vendégkönyvünkben!

Eredményes, jó munkát kívánok mindenkinek a VIP-REX KFT nevében:
Farkas Kálmán

Kisújszállás, 2011. június 15.


Megosztás
Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0