Megosztás

Hálátlan fejezet ez. A termékfejlesztésnél fontos szerepet szánt cégünk, bízva az építőipar és a lakosság fejlődésében. Az emberi közérzetet és az egészséges emberi tartózkodásra szánt építményeket nem tartják manapság fontosnak. Talán egy-két téglagyár emeli ki ennek fontosságát, a szerelt könnyűszerkezetes építési móddal szemben. Nézzük részletesen a jelenlegi helyzetet.

Mai viszonyok! Ha építkezünk, mi számít? Olcsón előállítani olyan produktomot, mely megfelel az igényeseknek is. Hogy milyenek az igények, az szerteágazó lehet, de néhányat felsorolunk.

– helyes funkció

– időbeni tartósság

– gazdaságos üzemeltetés (pld. fűtés, világítás, klimatikus hatás)

– berendezhetőség

– lakókomfort érzet

– olcsó kivitelezés

– gyors megépíthetőség

– variálhatóság, bővíthetőség

Aki anyagi javakat áldoz az építkezésre, nehezen tudja elsőként kezelni és értelmezni azt, hogy mi kell a jó közérzethez. Ezek legfontosabb elemei az ember tudatalatti lényében jelentkezik. Több apró befolyásoló tényező az építményben az embert, magát károsíthatja, vagy a káros hatásokat nem tudja kiszűrni. Vegyük az első jellemzőt, a hőszigetelési viszonyokat.

A lakások nagyobb részénél figyelembe sem veszik a belső légtér szellőzését. A falakat műanyaghab szigeteléssel vonják be, a nyílászárók tökéletes-hermetikus zárásával. Rejtve ugyan, de a padló és a mennyezet is légzáró anyagokat tartalmaz. Ez úgy hat, mintha bezártak volna bennünket egy műanyag zacskóba. Mitől is van a légszennyezés?

Egyrészt az ember oxigénfelvételétől és a széndioxid, illetve a felületek károsanyag kibocsátásából. Az elsőt nem kell részleteznem, de a másodikat igen.

Gondoljunk festett, lakkozott falakra, bútorokra, műanyag használati tárgyakra. Károsak a tisztítószerek, mosószerek, öblítők, valamint minden mesterséges kőolajszármazékból gyártott anyagok és azok klórozott PCP – és dioxin párolgásai.

Mi hát a megoldás, hisz ezeket mindenképpen használjuk a lakásban? Első védekezés a szellőzések fajtái. A hermetikusan légzáró helyiségekben az ablaknyitásra gondolunk rögtön. Ezt azonban ritkán alkalmazzuk, különösen fűtési időszakban, mert a meleg hamar eltávozik. Azt ajánljuk, hogy 100m2-enként legalább 100cm2 területű fix szellőzés legyen, amit véletlenül sem tudunk lezárni. A tervszerű építkezés folyamán a határoló és válaszfalak szellőzőképességét megteremteni a leggazdaságosabb és a legegyszerűbb.

Először is a falazóanyag kiválasztása az első, majd jön a vakolat szakszerű elkészítése. A jó vakolat, sok paramétert automatikusan kiegyenlít. Szellőzteti a falat és a belső légteret, kiengedi a legtöbb káros anyagot és a párát. Ezt csak akkor tudja elvégezni, ha pórusos a vakolat. Nem mindegy, hogy milyen pórusok vannak a vakolat térfogatában. A makropórusok léte a mai technikában egyre károsabb, több szempontból is. A mikropórusok, viszont hasznosak és emberközpontúak. A vakolat minőségét az egységnyi felületen lévő kapilláris csővég száma és a csövecskék minél kisebb átmérője minősíti. Újabb kutatások és tesztelések szerint az a jó kapilláris cső, melynek belső fala nem hengeres, hanem örvénykamra szerinti hullámos.

Jelentősége a páratároló képességbe jelentkezik. A túl magas és túl alacsony páratartalmat kiegyenlíti, hatalmas szívóerejénél fogva. Például téli fürdőszobában kiteregették a mosott ruhát, és valaki forrózuhanyt vesz. A páratartalom 100% a 25 Co-os levegőben. Műanyagfestés és normálvakolat esetén harmatponti hőmérséklet miatt a hidegebb falakra és a csempére csapódik a pára, és nehezen távozik onnan, megteremtve a sarkokba a penészedés, gombásodás feltételeit. De mi is történik a VIP-REX HAB®-bal vakolt felületen, melyet oltott mésszel meszeltünk egy csipet VIP-REX MÉSZKENCE® hozzáadásával. (Lehet mészhidrát is)

A vakolat felületén jelentkező párát és a lecsapódó vízcseppeket érzékeli és megindul a kiegyenlítő offenzíva. Fegyverei a következők:

•  A vízmolekulák 15-30%-át átdiffundálja falon, hisz a páradiffúzió a melegebb felől a külső hideg oldal felé áramlik. (Már páraritkítás történt)

•  A fenti pont alapján emeli a fal és a vakolat hőmérsékletét a gőzbe lévő energia, így csökken a harmatponti hőmérséklet.

•  A VIP-REX® vakolat kihasználja a páratároló képességét, és újabb 5-7%-ot leköt kapillárisaiban.

•  A meszelt mikro méretekben porózus rusztikus (durva) felületről újra párolgásnak indul a víz, így nedvesség változás miatt nem ad állandó víztartalmat a megtelepedő penészgombáknak.

•  Antibakteriális hatás. A mészkence és a VIP-REX HAB® is olyan primitív, de zárt összetételű molekulákat tartalmaz, melyek nem képesek elősegíteni, vagy hizlalni a penészedést. Az alkalmazott olajkivonatot ismerjük a grape fruit magjában, ennek viszont egy szintetikus tömény változatáról van szó. Alkalmazása csak 1/100000-ed részben is hatásos és teljesen emberbarát.

•  A bevitt adalék és mész IGEN LÚGOS tulajdonságú, melyet a penészek és gombák nem kedvelnek.

•  A meszelt falat az adalékokkal pld. mészkencével magasabb ionizációs szintre emeljük. Működési elvként képzeljük el a vízkövesedést megakadályozó vízvezetékre szerelt mágneseket.

Az előzőekhez hozzá kell tenni, hogy egy rosszul tervezett épületen a hőhidak kiküszöbölése az igazi megoldás. Ha erre nincs mód, vakolatleverés és VIP-REX HAB® vakolással, VIP-REX MÉSZKENCE®-s meszes festéssel is elérhetünk 8-10 éves száraz időszakot. Ha csupán mészbe VIP-REX MÉSZKENCE® adagolást alkalmazunk, akkor csak 3-5 évig terjedő eredményt érhetünk el. Fontos, hogy a műanyag és DISZPERZIÓS festékeket eltávolítsuk a

falról a lélegzés biztosítása érdekében. A meszet raskettázással, csiszolópapírral, vagy leoldással, de csak vizes áztatással kevés oldószert alkalmazva távolítsuk el.

Megoldottuk a VIP-REX® vakolat és felületképzéssel az alábbiakat eddig:

•  Belső páranyomás elvezetés

•  Belső légtér falakon való szellőzése (levegő szmogszint csökkentés)

•  Penészedés, gombásodás kórokozók elleni védelem

•  Hőszigetelés javítását (minimális szinten)

További igen lényeges paraméterjavítások a következők: (vakolatoknál)

•  Elektromos szmog csökkentés

•  Belső légáramlatok javítása

•  Hangszigetelés és akusztikai javítás

•  Hőtároló képesség javítása

•  Hőelosztás és a hideg felületek csökkentése

Kezdjük az elektromos térerőből eredő káros hatásokból. Bizonyított tény az, hogy a többszázezer voltos magasfeszültségű vezeték közelében élők körében meglepően sok a különböző rákos megbetegedésű ember. Gyermekeknél pedig ez hatványozottan igaz.

Vegyünk egy lakást. A külső térben az utcáról – valahonnan – kapjuk nagyobb feszültségről az áramot, ahol szintén elektromos térerők alakulnak ki. Egy szilárd pld. tégla falazatú épület ettől megvéd. A szerelt jellegű már nem annyira.

A másik veszély az épületen belüli térerők, melyek egy hatalmas káoszba olvadnak. A falon kívüli kábelcsatornába lévő vezetékek károsabbak, mint amit a falazatba vésett védőcsőbe vezettek. Mit is jelent ez? Azt, hogy szilárd csillapító rétegnek kell lennie a vezetékek körül. A lakás egy vezeték kalitka valójában és mi vagyunk benne a madarak. Ha 3- 4 cm vakolatréteg fedi a vezetékeket, amely kemény szilícium-kavicsból áll, akkor jó a helyzetünk. De jobb, ha olyan a vakolatunk, hogy térerő kisugárzás elé egy olyan poláris szitaszűrőt teszünk, mely interferenciaként működik és a nagy része egymásba, kitolódik. Ehhez viszont borzasztóan tagolt erezethez hasonló apró mikrokapilláris cső szükséges, de nem akármilyen keresztmetszetben. A kapilláris cső falának nem szabad egyenesnek lennie, mert akkor erősíthetik a hullámok. A csövecskék kialakulása az alábbiak szerint zajlik. Megkeverik a habarcsot keverőgéppel és a kocsonyás anyaggal vakolnak. Friss állapotában, a cementpépben makró légbuborékok keletkeznek. A felületaktív elemek hatására még keverés közben ezek szétaprózódnak és mikrobuborékokká válnak. A habarcs 30%-al megduzzad és könnyebbé válik a levegőtartalom miatt. Ezután felfánglizzák a falra és lazán elkartecsnizik. Nem lehet sokáig simogatni, mert a cementpépből a levegőt kimasszírozzuk. Azt vesszük észre, hogy a malter hamar húz, szilárdul. Ilyenkor a buborékok környezete egyre nagyobb feszültséget kap, így próbálnak egyesülni egymással, hogy csövecskét alkossanak. Ha megfelelően gyors a feszültség kialakulás, akkor ez csak részben sikerül és a kapillárisok fala nem lesz hengeres, hanem fél sinus hullámszerű.

Közben a felület aktív anyagok egy része a cső belső felületén víztaszító réteget képez, míg a többi alkotó beépül a cement tűkristályosodási folyamatába. Ezzel minden adalékalkotó hasznosul. Az adalékba nincs nehézfém, halogén elem, és semmiféle olyan rákkeltő anyag, mely a kőolajlepárlásból ered.

A feltételeket viszont be kell tartani. A víz/cemet tényező alacsony legyen. Cementpép töltse ki a homokszemek közötti légréseket. Adalékból csak az előírt mennyiséget használjuk. A keverési idő 15 perc legyen! Ha kevesebb nem habosodik fel a habarcs, ha több, akkor túlhabosodik. Javaslat: Próbakeverés. A cementtel sokat lehet spórolni, ha nem egyforma szemszerkezetű homokot használunk. (legalább 3-4 frakció, falszárításnál min. kétszerese)

Következő gondolatban a helyiségek levegőáramlási viszonyait elemezzük. Vegyük a klasszikus radiátoros – ablak alá helyezett – fűtést. A hidegebb ablak felületen lehűlő levegő lefelé száll és a radiátornál ismét felmelegszik, ezért a mennyezet felé áramlik. A túlsó falon pedig lefelé száll, a padlón keresztül ismét a radiátornál köt ki.

A külső és a belső hőmérséklet állandóan változik, mégha 1Co-on belül is, így a ki-, belégzése a helyiségnek ritmikusan megtöri a huzatszerűen körforgó levegőt. Áramlás kell a belső légtérbe csak nem nagy erejű és egyirányú. Hiába ülünk a radiátor előtt az íróasztalnál, a lábunk akkor is fázik, mert a padlószinten a leghidegebb légáramlatot kapjuk. Ebbe jön jól a

külső határoló falazat és a válaszfalazat, valamint az egyéb belső nyílászárók által keltett mellék légáramlatok. Valójában a falakon meglévő filtráció javítja a komfortérzet ezen jellemzőjét is.

Következő szempont hangszigetelés és az akusztikai javítás. Nem mindegy tehát, hogy a lakásban és a munkahelyen hogyan érintenek a zajhatások. Az emberi fül dobhártyáját az agresszív és szélsőséges rezgések károsítják. A tömör, tagolatlan sima felületekről többszörösen visszaverődik a hanghullám, így tagolt hangelnyelő de kemény felületeket kell biztosítani. Erre pontosan megfelel a VIP-REX HAB® -bal készült vakolat. Bár a berendezések a legtöbbet módosítanak az akusztikán, mégis azt lehet mondani, hogy a falazat anyaga és a vakolat minősége döntően befolyásolja a hanghullámok csillapítását. Egy tömör-rideg kemény vakolattal készült szobába a televíziózás és a zenehallgatás nem olyan nagy élmény, hiszen többszörösen visszaverődő hanghullámok az elsődleges hangokat később visszaérve zavarják. Így keletkezik a sustorgás, zúgás, morajlás, amit csak a tudatalattinkban érzünk, de tartósan kihat a pszichikai állapotunkra. A tiszta elsődleges hangzás megléte javítja komfortérzetünket.

A hőtároló képességet, egyre rohanó technikai világunkba kevéssé becsülik. Arról van szó, hogy minél nagyobb felfűtött tömegű falak nehezebben hűlnek ki. Gyors hőingadozások nem lépnek fel, ami az emberi szervezetnek megterhelő. Vegyünk egy roppant kevés, fajlagos tömeget képviselő szerelt házat. A fűtési ciklusoknak igen sűrűnek és intenzívnek kell lennie, mert nincs közbenső tároló beiktatva. Gondoljunk a régi idők kaminjaira, csempekályháira, búboskemencéire. Tehát a falazatot a vakolatokkal együtt tekintjük egy óriási puffertárolónak. Ha ez fel van töltve, ugye milyen biztonságban és jól érezzük magunkat? Ehhez viszont az kell, hogy a falazat belső felülete tapintásra meleg, ám hőátadó legyen a kellemes komfortérzet miatt A külső vakolatnál, a vastag hőcsapda jellegű szigetelés a lényeg. Ez anyagában víztaszító vakolat, valamint a víztaszító, de szellőző homlokzati festés egészíti ki. A víztaszító de pólusos vakolatot a VIP-REX UNI®-val szakszerűen elkészíthetjük. Ekkor a homlokzat festék károsodása esetén is csak felületi jelleggel lesz vizes a vakolat. A száraz vakolat pedig jobb hőszigetelő, mint a vizes.

A hőeloszlás és hideg felületek csökkentése manapság nagyon divatos. A hőeloszlás olyan építményekben probléma, ahol a belmagasság és a belső áramlási viszonyok

kedvezőtlenek. Példaként egy tetőtér beépítéses lakóházat hozok fel, ahol nem csak a szűk lépcsőházon keresztül áramlik fel a meleg, hanem egy galériás nappali előtéren keresztül is. Könnyebb megoldásként a tetőtéri mennyezeti részeket faburkolatokkal vagy gipszkartonlapokkal burkolják, így pont a felső meleg részeken van gyenge hőelnyelő és hőtároló felület. Kiküszöbölésére azt ajánljuk, mint a régi fafödémes vályogházaknál a törekessár tapasztást, csak itt vakolattal, rabiczhálóval kell ezt a problémát megoldani. A faszerkezetek páramozgása és hőmozgása sokkal nagyobb az egyéb szilícium alapú födémeknél, ezért a sok apró részekre tagolt VIP-REX HAB® vagy VIP-REX UNI® adalékú vakolat rugalmassági modulusza miatt nem repedezik meg a vakolat. A tejszínhabszerű friss habarcsot pedig a cementtel gúzolt felületre hóglival remekül fel lehet vakolni.

További előnyt jelent, ha a fűtés méretezésénél az emeleti részek számított fűtési értékéből levonunk 20%-ot, amit a földszinti helyiségekbe viszünk át. Így mire a felszálló melegebb levegő eléri az 5-6m-es magasságot, a különbség nem lesz több 1-2C°-nál.

Hideg felületek csökkentése minden lakóépületben cél, ez különösen a padló és a falak környezetében igaz. A kőanyaglap és egyéb tömör padlókat ki tudjuk küszöbölni szőnyegpadlóval, vagy a félmeleg burkolatokkal. Ha a padló alatti aljzatbeton szigetelve van, akkor még jobb a testünk komfortérzete. A falak hidegségét pár centiről érezzük télen, mert hideg-rideg tapintású felület mellett nem jó érzés tartózkodni. Testünk meleget sugároz ki és azt a vakolat elszippantja tőlünk. Mi a megoldás? A belső felületet emelni a levegő közeli hőmérsékletre! Ezt egyrészt a falazat jó hőszigetelésével, másrészt a felület melegebb tapintású kialakításával lehet elérni. Ha a vakolat kellően pólusos, levegős, akkor nagyobb felületen tudja felvenni a levegő hőmérsékletét. Egy tejszínhabszerű melegebb tapintású, de szilárd vakolat pedig a VIP-REX HAB®-bal könnyedén elérhető és nagyon olcsó. Azért olcsó, mert a hagyományos habarcsokhoz képest a térfogatát 30%-kal növeli. Tehát, 1 m3 habarcs helyett, 1,3 m3 áll rendelkezésünkre, ráadásként nem kell a plasztikusság miatt meszet használnunk, hisz öröm vele dolgozni.

Külön bekezdést érdemel a nyári-kánikulai hőterhelés. Mi is a helyzet egy VIP-REX® anyaggal vakolt épületben 25-30C° közötti levegőhőmérsékleti tartományban? Az épületbe menekülnek az emberek, ha másért nem is, a közvetlen sugárzás árnyéka miatt. Az emberi test

is úgy védekezik a túlhevülés ellen, hogy izzadságot párologtat. Ha jó minőségű a vakolat, akkor a kapilláris csövecskéken keresztül ez végbe is megy. Kérdés az, hogy melyik oldalon kisebb a levegő hőmérséklettől függő páratelítettsége. A ritkább részek felé áramlik a nedvesség, elpárolgással hűtőmechanizmus lép fel. Normál állapotban szellőző külső-belső vakolatnál a külső felületen segít hűteni a falat. Klímatizált helyiségeknél a páraritkítás ténye miatt a belső levegő szárazzá és hideggé válik. Ez a légutak és a szervezetünk megterhelésével jár, a bőrünkről nem is beszélve. Ha ablakot nyitunk, a klímaberendezés hatásfoka sérül. Mi a megoldás? Az köztudott, hogy a pára a melegebb oldal felől a hidegebb felé áramlik, ha tud. akkor tud, ha mind a fal szerkezet, mind a vakolat, pára és légáteresztő. A legkorszerűbb VIP-REX HAB®-bal adalékolt vakolat ennek eleget tesz.

Ráadásként a külső térből bejutó levegőt úgy engedi keresztül, hogy szennyeződést és vízgőzt a levegőn kívül nem tartalmaz. A belső tér szűrt levegőt kap. Bár ez egységnyi felületen 1m2-en igen kevés 0,0000009 gr/m2Kcal h C°. De egy lakás 200 m2-es határoló falánál már jelentős előrelépés. A légkondicionálás miatt a belső fal felületéről bejutó pára szép lassan egyenletesen párologni kezd a felületről a klímaberendezés irányába, így javítva a hűtési hatásfokot, és a levegő-fal-környezet egyenletesebb hőeloszlását.

Kihangsúlyozzuk, hogy ezek a pozitív hatások a VIP-REX®-es adalékolt vakolatnál csak úgy érvényesülnek, hogy a felületképző anyag is jó szellőzőképességgel rendelkezik.

Engedtessék meg, hogy felsoroljak néhány terméket:

•  Oltott mész + MÉSZKENCE R

•  Mészhidrát + MÉSZKENCE R

•  Naturit szilikát bázisú festék (külső és belső is készül)

Trilak-Haering Kft. Tel: 06-80-360-360

•  MODASZIL műemlékfesték homlokzatra (TRILAK)

•  UNISZIL műemlékfesték homlokzatra(TRILAK)

Glettelés tekintetében alapszabály, hogy minél vékonyabb réteget vigyünk fel, tehát már a vakolatot jó minőségben el kell simítani. A TRILAK festékgyár a műemléki festékekhez készít magas páradiffúzió képességű, jó minőségű glettet, melynek neve UNISZIL glett. A legjobban szellőző glett a meszes glett.

Pontos szecepturáját a mész minősége, vagyis szaporasága miatt, határok között tudjuk megadni. Azt azonban tudni kell, hogy a meszes glett egy megdöglesztett, és porló anyag a

falon, mellyet nem kell sietve eldolgozni! 3 mm-nél vastagabban pedig repedezik. VIP-REX MÉSZKENCE® adagolásánál ez a hajlam csökken a kevesebb keverővíz miatt.

Hozzávalók:

1. 12 liter szúnyoghálón leszűrt sűrű tejföl konzisztenciájú mésztej

2 . 3 dl VIP-REX MÉSZKENCE®

3 . Német modellgipsz (mésztől függően 2- 2,8 kg )

4. Víz (a szükséges konzisztenciáig)

 

Készítés : A meszet előkészítjük megfelelő tejfölszerű hígításúra fúrópisztolyba szerelt keverőszárral, majd dupla szövött szúnyoghálós mészszitán átszűrjük egy 20 l-es vödörbe. A VIP-REX MÉSZKENCÉT® ( 3 dl ) alaposan belekeverjük a megszűrt mésztejfölbe. 3 l vízbe folyamatos keverés közben a németgipszet addig szórjuk, míg tejszerű híg lé keletkezik, majd igyekezve ezt is leszűrjük. Szükség szerint a víz mennyiségét emelhetjük. Mielőtt a tej szerű gipsz elkezd kötni (2-3 perc) már bele is kell keverni a mész-tejfölbe. Állandó keverése közben elkeverjük benne alaposan és gyorsan.

Mikor ez összeállt az egészet különlegesen át kell dolgozni a homogenitás érdekében. Ebbe az összetételbe már – elvileg – semmi nem kell. Van, aki a szakmába a MÉSZKENCE R mellett még 4 dl lenolajkencét önt. Nos, ezzel a kezdeti szívóképessége nő 24 órán belül, de többnapos fázisban meggátolja a víztaszító képesség és a végszilárdság teljes kialakulását.

Lehet mészhidrátból is ezt a műveletet az alábbi változással:

a, 24 órával előtte a hidrátot beáztatni

b , 4 dl VIP-REX MÉSZKENCÉT® 5 dl-re emelni.

Mészkencével való első átmeszelésnél hígabb anyagot használjunk. (Impregnáló meszelés)

A megkevert meszes glettet 24 óráig pihentetjük.

Mészhidráttal is meszelhetünk, akkor viszont, hogy ne fogjon a fal 1-2 hónapnak el kell telnie a patinaérésig. A mészhidrátos meszelésbe nem lesz kavicsszem és sima felületet ad. Hasonlít a diszperzithez és a hérás falfestéshez, csak annyi különbséggel, hogy szellőzik a fal.

Homlokzati festések:

Itt is legolcsóbb a meszelés. A régi időkben évente újra meszelték a vályog családi házakat. Ma a mész különleges adalékolásával 4-5 évet is kibír a homlokzaton. Négyzetméterenként 80-90 dkg bekevert mésztejet lehet számolni. Az első réteget MÉSZKENCÉS R meszelésnél 50%-kal hígabb anyaggal impregnáló jelleggel kell korongecsettel felvinni. Az a legideálisabb, ha rétegenként egy hetet tudunk várni az előző réteg lekötésére, így a víztaszító képesség is nő. Mészből erős-sötét színt sose készítsünk, mert foltos lesz! Használjunk intenzív színezőt, amit a festékboltok keverőgépeibe alkalmaznak.

Hozzávalók: – 180 lit. szűrt mésztej (2-3 zsák 50 kg-os mészmáj)

– 4 lit. VIP-REX MÉSZKENCE®

– Színezőpaszták (Vigyázat! Külön tudomány)

Kérje ki festője, festékboltosa véleményét!

– Aki naponta át akarja festeni: 2 l TRINÁT AQUA vizes hígítású zománc

– Alapos keverés minden fázis beadagolásánál

– A TRINÁT AQUÁ-T 3 l vízzel túlhígítva keverjük a hordó mészbe.

Íly módon összeállítottunk 200 liter homlokzatfestéket 28.000 Ft-ért, ami egy tizedébe kerül, egy vödör (20kg) szilikátbázisú homlokzatfestékhez képest.


Megosztás
Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0