Megosztás

 

Néhány szerkezet elkészítésénél nélkülözhetetlen a jó önterülési képesség! Gondoljunk a szigetelés védő betonra, az aljzatbetonra, a járdákra, a térburkolatokra!

 

Az emberek, ha azt mondják, hogy „szét vagyok csúszva”, az nem jó! A betonnál pedig ugyanez a „szét van csúszva” kiváló eredmény! Lazán szétterül, és szinte öntömörödik!

Hogy is van ez?

 

Cél az, hogy könnyen el lehessen simítani teljesen egyenletesen. Utána pedig a szerszámnyomok sem látszanak meg a felületén.  Kifeszül a felület! Szépen szétfolyik, legalább negyed óráig még alakul!

Olyan szép, sima, sík aljzatbeton felületet produkál a VIP-REX SF szuperfolyósító, hogy szinte nem is kell önterülő ajzat még 1-2 mm vastagságban sem!

A kiváló minőséget úgy lehet fokozni, ha cement esztrich zsákos alapanyagból készítjük az aljzatot. Biztosítja az állandó szárazanyag receptúrát, ami a siker egyik záloga! A többit a VIP-REX SF és egy kevés keverővíz szavatolja!

 

Hihetetlenül kocsonyásan folyósít, ugyanis egy csipetnyi plasztifikálót is vegyítettünk az adalékba. Ettől nem ragad! Az utálatot a hagyományos szuperfolyósító azért váltották ki, mert a helyszíni bedolgozáskor kezelhetetlenek! A más anyagok hátrány az, hogy pontosabban a keverés után azonnal húz a keverék, köt-szilárdul 2 perc múlva, melyet a VIP-REX SF totálisan kiküszöböli. Óriási eredmény, hogy lehet vele dolgozni, tehát megkönnyíti, gyorsítja, olcsósítja a betonozást!

 

A beton pumpák és szivattyúk munkáját is megkönnyíti! Az önthető, folyós konzisztencia, valamint a szemek közötti súrlódás csökkentő anyag hatékonyan védi a betonpumpa összes alkatrészét! Könnyebben, magasabbra is fel tudja nyomni a keveréket, kevés keverővíz alkalmazásával. Továbbá, a VIP-REX SF nem a hagyományos módon működik, hogy a munkafolyamat közben is beleköt a gépbe a beton, hanem további egy órát még plasztikus a nyomócsövekben maradt beton.  Könnyebbség, hogy a keverő-szivattyú rendszert gond nélkül remekül ki lehet mosni!

Ez egy igen lényeges és fontos szempont, főleg a végtermék minősége miatt! Ha a beindult vegyi kötés után ismét újra keverik a betont, vagy megmozgatják a csövekben, 50-60%-kal gyengébb végszilárdság csökkenés is lehetséges!

Ez a kezdeti kötés késleltetés viszont a 24-48 órás szilárdulási folyamatot nem érinti, tehát gyorsan ki lehet zsaluzni!

Némi technológia fegyelem is szükségeltetik a magas követelmény esetén!

Ritkán fordul elő, de néha megjelenik apró légbuborék a zsaluzott felületen!

A felületi pólusok a köztes konzisztenciából erednek, amikor is műtárgy elemeket öntenek. Néha látszik, hogy légbuborék nem úszott fel a felületre! Itt a következő a technológia. Az előre kireceptúrázott keveréket cement, homokos-kavics, víz, össze kell keverni szinte készre.

Utolsó lépésben kell hozzáadni a VIP-REX SF folyósító adalékszert. A lehető legkevesebb keveréssel kell elfolyósítani az utolsó lépésben. A túlkeveréssel a folyós anyagban könnyen légbuborékok keletkezhetnek! A plasztikus a folyós közötti konzisztencia tartományban, van egy olyan pont, hogy se önthető, se sűrű, tehát a kettő között! Itt néha megesik, hogy levegőt keverünk a betonba, viszont több vibrációval kell felhajtani a felső felületre a buborékot! Ekkor még elbír némi keverővizet a beton, hogy gyorsabban felússzon a buborék! Réteges betonozás-tömörítés is jól jöhet ilyenkor!

Ezt is ki lehet küszöbölni, ha a rezgő típusú tömörítő géppel, sokkal tovább üzemeltetjük! Egy perc helyett két percet!

Figyeljük meg idővel a felületen felbukkannak a buborékok, mintha lassan forrna a beton! Mikor ez megszűnik, akkor kész a tömörítés! Nem kell tartani az osztályozódástól, ha a szemmegoszlási görbe az ideális körül van! Igényes műtárgyaknál ajánlatos VIP-REX GÉL adalékszert is használni. Az ajánlott mennyiség fele elegendő, tehát 0.5-08 %, ami egy 350 kg/m3 cementtartalomnál kb. 2-3 liter/m3.

Ezzel együtt a VIP-REX SF mennyisége is minimalizálható 0.2-0.25 % között.

Az így összeállított beton, nagy szilárdságú, tömör, vízzáró, kopásálló, fagyálló, és nem kell kezelni.  Szálerősítésű betonoknál is kiválóan alkalmazható, bármilyen is szál anyaga! Segít a beton keverék szálkásódását plasztifikálni, kezelhetően folyósítani!

 

Még arról a tulajdonságáról is szót kell ejteni, hogy jól bírja azt, ha gyengén, vagy nem is utó kezelik! Természetesen ez, zord kánikulai időben nem érvényes, annyit jelent csupán, hogy nehezebben szárad ki a tömörségénél fogva, jobban tartja a nedvességet!

Nyerő még a hidegebbekben is. Ennek oka a nagyon kevés keverővíz, mely által nem tud jéglencséket képezni a fagy a térfogat belsejében. A feszítő, mállasztó hatás így elmarad! A VIP-REX SF sokat tud segíteni kisebb fagy esetén, viszont a jó megoldás a VIP-REX GÉL-lel való együttes alkalmazása! Vagy önállóan a VIP-REX GÉL adalékolása!

A sokoldalúan használható VIP-REX SF alapvető és nélkülözhetetlen adalék a betonozáskor, hisz kisimítja a technológiai pontatlanságokat, és ezek mellett nagyon olcsó!

Kiszerelési szortimentünk egyedülálló! Már 125 ml-t is tud vásárolni, mely két zsák cementhez van kiszerelve! Továbbá 1 literes, 5 literes, 20 literes, 50 literes, 200 literes, 1000 literes IBC tartályig rendelhető! Ha egy liter kell egy átlagos köbméter betonba, akkor jól tud illeszteni bármennyi köbméter beton készítését! Mindent a vásárló igénye szerint!

Pld. 22 m3 betonnál  1 db 20 literes és 2 db  1 literest is tud vásárolni!

 

Reméljük, tapasztalatainkkal sokat tudtunk segíteni!

 

Kisújszállás. 2016.04.08.                                                                                         Farkas Kálmán

                                                                                                                                      fejlesztőmérnök


Megosztás
Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0