VIP-REX HAB termékismertető

A VIP-REX HAB minőségjavító és falszárító vakolatadalék javított kötésű mész-, és cement vakolatokhoz
(1 liter 20 m2, 2 cm vastag vakolathoz elegendő)

FELHASZNÁLHATÓ:

 • Mészpótlásra, plasztifikálásra tégla, beton, kő, fa, vályog és vegyes szerkezetű falakra készített vakolatokhoz.
 • Nedves, sókivirágzásra hajlamos falaknál, pincében, lábazaton talajnedvesség, talajpára megszüntetésére.
 • Stukkó munkáknál plasztifikálóként (műemléki épületeknél is).
 • Gombás, penészes hőhidaknál a hőszigetelés növelésére, valamint a fal szellőzésének javítására.
 • Habbeton készítéséhez, födém hőszigetelésének lezárásához (perlitbeton).

A VIP-REX HAB ADALÉKSZER HASZNÁLATÁNAK ELŐNYEI:

 • A falazat relatív nedvességtartalmát gőz alakban elpárologtatja, amivel javítja a vakolat fagyállóságát, ugyanakkor VIP-REX HAB-bal készült vakolat átengedi a vízpárát, lélegző falat hoz létre.
 • Javítja a vakolat minőségét, 30-50 évvel meghosszabbítja a felújítási ciklusokat, megszünteti a szigetelési hibákat.
 • Csökkenti a habarcs halmazsűrűségét és repedezési hajlamát, nő a rugalmassági modulusa, ezért előnyösen alkalmazható fafödémekre és faszerkezetekre készítendő vakolatokban, bármilyen homokkal használva.
 • Magas cementadagolású (cement:homok = 1:1), ún. misunglábazaton is repedezés-mentességet nyújt, mivel az 1 – 120 mikrométer átmérőjű kapilláris csövecskék megtagolják a térfogatot jelentéktelen szilárdságvesztés mellett.
 • A VIP-REX HAB-bal készült habarccsal megfelelő vastagon vakolt fal nem foltosodik (vastagság : páratároló képesség).
 • Mészvakolat jellegű habarcsot készít, magasabb bedolgozhatósági és szilárdsági paraméterekkel, igen vastag vakolat – 2-3 cm – egy rétegben is felhordható.

HASZNÁLAT VÍZTELENÍTÉSI VAKOLÁSNÁL
( Aláfalazás helyett ):

1. Vakolat vastagság és terület tervezés segédtáblázattal.

Felnedvesedési

Falvastagság

magasság0 – 30 cm30 – 50 cm50 – 70 cm70 – 100 cm
0 – 30 cm2 cm:60 cm2 cm:80 cm3 cm:1,20 m4 cm:1,20 m
30 – 50 cm2 cm:80 cm2 cm:100 cm3 cm:1,20 m4 cm:1,40 m
50 – 80 cm3 cm:1,00 m3 cm:1,20 m4 cm:1,40 m5 cm:1,50 m
80 – 100 cm3 cm:1,40 m3,5 cm:1,40 m4 cm:1,80 m5 cm:2,00 m
100 – 130 cm3 cm:1,60 m3,5 cm:1,80 m4 cm:1,90 m6 cm:2,00 m
130 – 200 cm3 cm:2,00 m4 cm:2,40 m5 cm:2,50 m6 cm:2,50 m

 2. Régi vakolat leverése a salétromos rész felett 40 cm-rel, de min. a falvastagság 2,5 -szereséig (drótkefézés vörös téglaszínig).

3. Fugák kikaparása 2-3 cm mélyen, portalanítással.

4. Nedvesítés, gúzolás „VIP-REX HAB”-os cementtejjel. (Pl: 20 l víz + 1 dl VIP-REX HAB + 40 kg cement + 5 l homok)

5. Alapvakolat felhordása 2-4 cm vastagságban.

6. Ha szükséges, finom homokkal készült simítóvakolat felhordása max. 2 mm vastagságban. Minél durvább a simítás, annál nagyobb a párolgási hatásfok! (Melegben a vakolatot utókezelni szükséges).

7. Jól szellőző homlokzatfestés szilikát, szilikongyanta, vagy javított kötésű mész alapú festékkel (NATURIT, UNISZIL, MODASZIL, SORISZIL, KAPITOL, COLORKALC, stb.), belülről mész is alkalmazható.

Az ALAPVAKOLAT RECEPTÚRÁJA
(Falszárításnál, víztelenítésnél):

I. 1 m3 0 – 4 mm-es ideális szemmegoszlású homok (a tulajdonképpeni homokos-kavics agyagiszapmentes, legalább 5-8 frakciós, osztályozott, mosott, ideálishoz közeli szemmegoszlású legyen).

II. Cement: kohósalak-portland vagy S54-es, min. 450-600 kg/m3. Ahol sókivirágzás is van, ott nem javasolt pernye-, trasz-, kompozit-, és egyéb gyenge vegyi tűrőképességű cement (normál vakolatnál bármilyen, 250-350 kg/m³).

III. VIP-REX HAB 2,5 liter/m3 (a túladagolás nem károsít, de felesleges!)

IV. Oltott mész is adagolható, de csak a lábazat feletti részeken, 70 – 140 kg/m3 (mészpótló hatás).

FONTOS TUDNIVALÓK:

 • A habarcs keverési ideje szigorúan betartandó: min.10-15 perc.
 • A betonkeverőbe először a vizet, a VIP-REX adalékot, majd a cementet mérjük be, ezek összekeveredése után a homok következik.
  (Pl.: 75 l-es keverőnél sorrend és arány: max. 10 l víz + 1 dl VIP-REX HAB + 15-20 kg cement + 40-50 liter homok.)
 • A felújított, VIP-REX HAB-os szellőzővakolatot párazáró réteggel kezelni tilos! (Pl: Diszperzit, Héra, Tilatex, Trinát, Wallkyd, tapéta, csempe)
 • Lambériázni csak 5 cm-es kiszellőztetett légréssel szabad, de a szellőzést így is 15 – 20 %-kal csökkenti!
 • Glettelés: homlokzaton kis páradiffúziós ellenállású speciális glettel (Uniszil glett, Peakston glett), belső térben megengedett a meszes glett is. Glettelést lehetőleg kis vastagságban kell alkalmazni, 0,5 – 1 mm.

 

MINŐSÉGJAVÍTÓ ÉS FALSZÁRÍTÓ VAKOLATADALÉK
JAVÍTOTT MÉSZ ÉS CEMENTVAKOLATOKHOZ
RÉSZLETES TECHNOLÓGIAI LEÍRÁS


1) MŰKÖDÉSI MECHANIZMUS:

A fenti adalék olyan természetes anyagok sűrítménye, amely a friss habarcsban illetve a habarcs cementtej tartalmában olyan kicsi légbuborékokat képez (1/100 mm), amitől könnyűvé válik, így térfogata megnő. Ez a vastagon is felhordható betonvakolat a falon képlékeny állapotából szilárdra változása közben, amikor kezd meghúzni, akkor a légbuborékok láncszerűen egymáshoz kapcsolódnak és mikrovékony kapilláris csövecskékké alakulnak, ez a légpórusképzés alapja. Az adalék hatásfokát és minőségét azon lehet lemérni, hogy a vakolat felületén mennyi kapilláris csővégződés van és milyen vékony ezek átmérője. A hagyományos 6%-os szívóerejű termékeknél kb. 80-120 csővég, míg a VIP-REX HAB-nál 400-600 db/cm²-t is elérheti. Minden kapilláris cső az anyagokra és környezetre érvényes potenciálkülönbséget használja ki. A korábbi 6%-os szívóerejű légpórusképző anyagok kapilláriscsövecskéinek átmérője 1/12 mm, ami gyengébb szívóerőt képvisel. A 8, 5-szeres hatás- foknövekedés tehát az átmérő szűkítéséből és a csövek szaporításából érhető el. Ilyen módon a vakolat állandóan szívja a falazatból a nedvességet és a felületén, illetve a felület alatt 1-2 mm-el, elpárologtatja a levegőbe. Ezt a kapilláriscső tartalmat nem lehet a végtelenségig növelni, mert szilárdságcsökkenést okoz a vakolatoknál még a cementtartalom 400-600 kg-ra való emelésénél is.

2) HOL ALKALMAZHATÓ A VIP-REX HAB?

– Nedves, vizes, salétromos falaknál, pincékben, lábazatoknál, aknákban, műemléki stukkómunkáknál. Új építményeknél vakolatminőség javítására, cementhabarcsnál mészpótlásra, nő a vakolat hőszigetelő képessége.
– Tégla, kő, beton, vályog, vegyesfalakra és fafödémre.
– Meghosszabbítja a felújítási ciklusokat 30-50 évre.
– Az építési vizet hamar eltávolítja, így az építkezés lerövidül.
– A betont és a habarcsot plasztifikálja. Képlékenyítő hatása miatt kevés keverővíz kell, így nő a fajlagos szilárdság.
– A habarcs fajsúlya csökken, így 5 cm is felvihető egy rétegben
– A megszilárdult vakolat és a beton rugalmassága nő, magas cementadagolásnál is zsugorodási repedésmentességet nyújt.
– Gombás hőhidaknál a páralecsapódást csökkenti, azt újra elpárologtatva küszöböli ki.
– A téli munkavégzést megkönnyíti, a VIP-REX GÉL-el való együttes használatával pedig -7ºC-ig nem fagy meg, még 2 cm vastagságban sem.
– Minimális vakolatvastagság falszárításnál: lábazaton, pincékben 3-4 cm; falazaton, mezőben min. 2 cm.

3) MENNYIRE BIZTONSÁGOS A FALSZÁRÍTÁS ILYEN MÓDSZERE:

Több évtizedes, korábbi vegyi anyagok hibáiból okulva megállapítható, hogy a körültekintő vakolattervezésen és precíz kivitelezésen múlik, hogy ez a módszer önállóan is használható víztelenítő munkára már megrogyott, statikailag porló vályogfalak esetében is.Erre a helyszíni szaktanácsadásra, falnedvesség mérésére és vakolat-méretezésre a VIP-REX Kft területi képviselői felkészülten várják a kivitelezőket. Ezzel szemben a rutinos kőműves, aki már több felújítási-víztelenítési munkát elvégzett 100% biztonsággal vállalhat, minimum 10 éves garanciát a munkájára, ugyanis az anyagban benne van a tökéletes technikai megoldás lehetősége.

A biztonsághoz a következőket kell betartani, amelyek nagyon egyszerű dolgok, de mégis ezen múlik, hogy akár 50 évig vakolat marad a vakolat:

a, A vakolattervezést elégségesre kell készíteni, inkább a túlméretezés legyen az irányelv, tehát vastagabb vakolatot és nagyobb kiterített felületet kell vakolni, mert a hosszú távú biztonság ezen is múlik.

b, A vakolatleverést és fugakikaparást (kivétel vályog) az előírtak szerint végre kell hajtani. A tégla felületnél (pl. vörös) téglaszínt kell látni, mivel minden nedvesség ezen az átadó felületen gyorsul fel a vakolat felé, így teljesen átjárhatónak kell lennie. Különösen káros, ha bitumenszármazékok, mész jellegű porló vakolatdarabok, vagy akár szemcsék gátolják a szívóvakolatot az átadási felületen. Külön jelentősége van annak is, hogy 2-3 cm mélyen ki kell kaparni a fugákat, mert ezzel is növeljük az átadási felület nagyságát, viszont mélyebben veszélyes kikaparni, ugyanis a vakolásnál nem tölti ki a mélyebb részeket a habarcs, így légrések, üregek keletkeznek, ahol pangó pára alakulhat ki.

c, Következő fázis a felület legúzolása, ami egy igen jó tapadóképességet eredményez. Fontos, hogy ezt is adalékoljuk, mert már itt kapilláris csövecskéknek kell kialakulniuk, hogy a majdani vakolatba a nedvesség át tudjon szivárogni. Ennek érdekében a lehető legsűrűbb gúzanyagot kell keverni, hogy minél kevesebb légbuborék ússzon fel a megkevert anyag tetejére. Ezt a gúzt a keverés után rögtön fel kell használni. Kánikula esetén vigyázni kell meg ne égjen, mert akkor azt le lehet seperni a falról. Módszer lehet ilyen esetben az előnedvesítés, húzás után gyenge permetező locsolás, faltakarás a naptól, és a kezdeti szilárdság elérése után a késedelem nélküli vakolás, ez hőmérséklet és páratartalom függvénye. A jól elkészített gúzolás szilárd és mégis jó nedvszívó, hamar húz rajta a vakolat.

d, Szót kell ejteni a kiporlott üregekről is. Az a gyakorlat, hogy némi malter becsapása után téglával tömködik ki a nagyobb üregeket. Ez a módszer nem szerencsés, sőt tilos, a későbbi vakolat felületének foltosodása miatt. Ezeket az üregeket vedernyi nagyságig ki kell rétegenként önálló homogén habarccsal rakni. Ez többlet idő ugyan, de a problémás részeken ez a „kihízlalás” a legbiztosabb és legbeváltabb módszer. A 10 liternél nagyobb üregeknél a kifalazás csak tömör anyagból lehet, sőt a fajsúlya és a szívóképessége megegyező legyen a fal eredeti anyagával.

e, Ha az előző pontokat elkészítettük, jöhet a vakolás. Az igen körültekintően megkevert, beton jellegű vakolatból, akár 3-5 cm vastagságot egyszerre is fel lehet hordani, ez a  kőműveseknek, misung, más néven betonvakolatot feltételezve, hihetetlennek tűnik. A recepttúrát addig kell igazítani, míg ez könnyen megoldhatóvá nem válik. Milyen a jó malter, és hogyan készült, később erre is visszatérünk, most tételezzük fel, hogy készen van. Kőműves serpenyő, vagy vakológép segítségével, felhordás után lazán, néhány mozdulattal kartecsnizzük el a felületet és hagyjuk ott. Ha sokáig kenegetjük, simogatjuk, gyömöszöljük a friss felületet, akkor a légbuborékokat, amelyek kisebbek, mint a hajszál tized része kimasszírozzuk a felületből, így egyrészt gyenge lesz a szívóerő, másrészt nő a fajsúlya a vakolatnak és leesik a falról. Húzás után vakolódeszkával léclehúzással lerántjuk a felületet és hőmérséklettől függően még a száradás előtt mehet rá az újabb alapvakolat, vagy apróbb szemű homokból a simítóréteg, de max. 2 mm vastagságban. Az igazán jó megoldás az, ha még aznap az alapvakolatot készre simítjuk (pl. lábazatnál rusztikusan durván), az ily módon elért felület a legjobb hatásfokú (kiterített nagy párolgó felület!). A max 2 mm simítást is csak kocsonyaszerű anyagból szabad készíteni, mert a folyós simítómalterban felúsznak a légbuborékok, tehát valamivel hígabb simítóanyagból dolgozunk úgy, hogy a keverőgépből kiöntve néhány perc múlva fel is dolgozzuk, ha nem sikerül, vissza lehet önteni a keverőbe. Ha a simítás még nedves, de már kötés alatt lévő, de a cementtejet nem mossa ki a víz, nedvesíthetjük, ne a simítómaltert hígítsuk. A VIP-REX HAB-os alapvakolatból bármennyi réteget egymásra lehet hordani, száradás előtt és után is, akár hónapok múlva is, ha a szívóerőt, vagy a vakolatvastagságot alulméreteztük. Normál időjárásnál 2-3 nap alatt a vakolatnak ki kell száradnia és bármilyen sötét cementfajtánál fehérhez közeli színűnek, kell mutatkoznia. További jellemző, hogy nem foltosan szárad, hanem egységesen-sávosan lefele haladva.

A MEGSZÁRADT, DE SÖTÉTEBB FOLTOKAT MUTATÓ VAKOLATHIBÁK OKAI:
– Kevés cementtartalom
– Rövidebb keverési idő (habosítás)
– Nincs meg a vakolatvastagság a vizesedés fokához és a falvastagsághoz képest

AZ ÚJRA KISALÉTROMOSODÁS AZ ALÁBBIAKRA VEZETHETŐ VISSZA:
1. Rögtön, néhány hét múlva → a vakolat cementpéppel nem telített (rossz a vakolósóder minősége, kevés cementtartalom)
2. 5-8 év múlva a pólusvakolat fölött salétromosodás lép fel → szívóerő alulméretezése (kevés a vakolatvastagság és magasság)

4) ELKÉSZÜLT A VAKOLATUNK, EZT SZÉPPÉ KELL TENNI, HOGYAN?

Alapelv: ezt a páramennyiséget a felületképző anyag is átengedje!

Külső homlokzatfestés: A nedvesedés fokát figyelembe véve olyan diffúz anyagot kell választani, ami megfelel!
Festéktípus, megjelölés nélkül, különböző páradiffúziós képességgel, teljesítmény és időállóság alapján közel 300 féle létezik. Minden gyár azt hirdeti, hogy páraáteresztő a terméke, de mennyire? Ez legyen a legelső minőségi jellemző!

Ha a festék páradiffúziós képessége eléri a 1,7 x 10-7 gr/m²óºC szintet, akkor egy gyengébb 6%-os relatív páratartalom mellett átengedi a páratermelést, ez új építményeknél is kívánatos lenne. Az 1,5 x 10-4 gr/m²óºC már olyan komfortfokozat, ahol a vastagsági festékfilm rétegét már változtatgatni lehet, akár egy 70 cm vastag fal 100 %-os víztartalmának kipárolgása is biztosított lehet, bizonyos feltételek mellett. A Műemlékvédelmi Felügyelőségek elvárásai miatt a festékipar törekszik a minőségi jellemzők magasabb szintre való emeléséhez.

Alkalmazható festékfajták minőségi jellemzők szerint sorolva:
–  Szlikongyanta+akrilátkopolimer keveréke
–  Szilikát bázisú
–  Mészbázisú alkidgyantával módosított
A szilikát bázisú festékek viszonylag olcsóbb árkategóriába tartoznak, de kevésbé időálló, krétásodik, fakul, hamarabb elveszti a víztaszító képességét, viszont nő a páraáteresztő képessége. Kihordási ideje 10-15 év, ellentétben a szilikongyanta tartalmú termékkel, amelynek a duplája. A mészbázisú homlokzatfestékek kihordási ideje 4-6 év között van krétásodási folyamatuk miatt. Festékvásárlás előtt kérje ki a termékre jellemző adatokat.

Belső felületképzés:  Ez a kérdés könnyebben megválaszolható, ugyanis az időjárás viszontagságaival nem kell számolni. Legolcsóbb és legbiztonságosabb az oltott mésszel való meszelés. Igényesebb felületet adnak a belső kész falfestékek, de ezek páraáteresztő képességének is magasabbnak kell lennie, vagy alkalmazhatóak a fent említett külső homlokzati festékek.

Glettelés: Belső térben a mész alá használható meszes glett, a belső falfesték saját glettje, vagy a műemléki homlokzatfesték glettjei, tapaszai.

VIP-REX glett recepttúra: (külső-belső egyaránt)
–  10 kg fehércement vagy szürke
–  1 dl VIP-REX GÉL
–  0,5 dl VIP-REX HAB
–  keverővíz

A fenti anyagokat fúrópisztoly-keverőszárral tejszínhabszerűre keverjük 10-15 percig a következő sorrendben és módszerrel: kb. 2-3 liter vízhez hozzáadjuk az adalékokat és keverés közben, lassan szórjuk bele a cementet, ez a keverék az elején még keménynek tűnik, de nem szabad a vizet túladagolni, ezért az utolsó 2 kg cementet a legvégére kell hagyni. A jó végeredmény, ha a mikrobuborékok megtalálhatóak és az anyag 30-50%al duzzadtabb. Felglettelve hamar kiszárad, látszatra nincs szilárdsága, de a GÉL adalék miatt hónapokig folyamatosan szilárdul.

Ha a max. 2 mm-es simítóvakolatot szépen eldolgozzuk, akkor alig kell glett anyagot használni. Törekedjünk a minél vékonyabb glett rétegre, mert rontják a kiszellőzés hatásfokát. Műanyag glettet használni tilos!

5) MIÉRT KELL A VIP-REX HAB-os VAKOLÁSNÁL A SZELLŐZÉST MEGOLDANI?

Ha a fal folyamatosan vizesedik, akkor azt a vakolat folyamatosan kiszívja és elpárologtatja a levegőbe. Ha a levegőben a relatív páratartalom 80% felé emelkedik, romlik a hatásfok, 100%-nál pedig megszűnik. Ha fűtött, lakott térről van szó, akkor a nyílászárókon keresztül távozni tud a páratúlnyomás, viszont pl. pincék esetében fix szellőzőrácsok kellenek. A rácsok a helyiség ellenkező sarkaiban és lehetőleg 2 m-es magasságkülönbséggel legyenek beépítve. Indokolt esetben gépi szellőzés is lehetséges. Ha a levegőt megszabadítottuk a többletnedvességtől, ismét szárít a vakolat.

6) MEDDIG LEHET HATÁSOS A VIP-REX-es VAKOLAT?

Ha a technológiát és az alapanyagokat jól választjuk meg, akár 50 évig. Ezt a kijelentést arra alapozzuk, hogy 1978.-ban Nyugat-Európában már kísérleteztek az első („0.”-ik) generációs pórusos vakolattal. Azóta ez a szakág gyors fejlődésen ment át. A cél az volt, hogyan tudnak olyan mikro méretű kapillárisokat létrehozni, amelyek minél véknyabbak, és minél több van belőlük. Nem csupán a szívóerő növekedést érték el, hanem azt is, hogy a falazatban levő szennyeződés nem tud áthatolni ezeken a kis átmérőkön.(Pld.: a kristályosodási folyamathoz a felületre kell jutni az oldott sótartalomnak.). A korábbi 6%-os szívóerejű termékekhez képest az 50%-os szívóerejű VIP-REX kapilláriscső átmérője tizedessel vékonyabb, így normál nyomáson folyadék formájában semmi nem tud áthatolni, csak gőz állapotban, a gőz pedig szilárd, oldott sókat nem tud ezen szennyeződésfajtából szállítani. Ezért nem tömődik el soha a vakolat és nem lesz salétromos a felület.

7) VÁLYOGFALAKRA MIÉRT AJÁNLOTT A TERMÉK?

A vályogfalazatnak nincs különösebben megoldatlan vegyi jellemzője, csak fizikai szerkezetéből adódóan nehezen engedi el a víztartalmat, így csak nagy szívóerejű termék tud vele megbírózni. A hagyományos szellőzővakolatokból 5 cm-nél vastagabb nem ajánlott, mert a szívóerő nem nő a vastagsággal arányosan. A VIP-REX HAB-ból bármilyen vastagság felhordható, a hatások egyenes arányban növekszenek, ha a következő alapelveket betartják:

– A vakolat magassága a falvastagság 2,5-szerese legyen. ( Pl.: 60 cm-es falazatnál 1,5 m.)
– Minimális vakolatvastagság 3 cm, 70-100% relatív nedvességnél 5-7 cm.
– A megszilárdult vakolat fajsúlya kisebb legyen a vályogénál, kb. 70%-a.
– A rabichálózás, gúzolással együtt, kötelező.
– A gúzolás minimum 2-3 napos legyen és kellően szilárd VIP-REX-es cementtejből.
– A külső vakolás a hatásosabb, de a külső-belső VIP-REX-es betonvakolattal való elkészítés után a vályogház akár a vízben is állhat, nem károsodik.

8) A KIVITELEZŐIPAR ÚJ ÉPÍTMÉNYEKNÉL EGYRE TÖBBET HASZNÁLJA, MIÉRT?

– Mert bármilyen habarcsban vakolási könnyebbséget jelent. Jól tapadó, plasztikus, homogén, vastagon felfánglizható anyaggal dolgozik a kőműves, így haladósabb a munka.
– Hamar húz és szárad, 1-2 nap múlva meszelhető, festhető!
– Az esetleges szigetelési pontatlanságokat kiküszöböli.
– Növeli a vakolat hőszigetelő képességét.
– Csökken a repedezési hajlam, sőt megszűnik bármilyen magas cementtartalomnál is.
– Plasztifikáló hatása miatt mészpótlásra alkalmas.(ha a mester ragaszkodik, lehet adagolni meszet mellette)

9) SÓTALANÍTÓ ELJÁRÁS ALKALMAZHATÓ-E A VIP-REX-es VAKOLAT ELŐTT?

Határozott igennel válaszolunk, ugyanis a mesterséges vegyi átalakítás nagyon hasznos azon a területen, ahol nem termelődik újra ez a szennyeződés, pl. tetőbeázás. Ahol viszont újratermelődik, ott csak néhány év előnyt jelent. Gondoljunk a szennyeződött talajvízre, mely a városokban minden évben néhány milliméteremelkedést mutat.

10) VIP-REX-es VAKOLAT TERVEZÉSE:

0-50 cm-es falvastagságig: ha a falnedvesség talajszinten 100%, viszont egy falvastagsággal feljebb legalább 20%-al csökkenő tendenciát mutat, akkor a látható falnedvesedési magasság felé kell vakolni 40-50 cm-el, de minimum a falvastagság 2,5- szerese. Lábazati részen minimum 3-5 cm 40-50 cm magasságig, e felett a vastagság 2 cm-ig csökkenthető.
50-100 cm falvastagságnál: az előző tervezési alapelv kétoldali megismétlése a legegyszerűbb, ha nem lehetséges, akkor egyoldali vakolásnál az 5 cm vastagság alkalmazása a falvastagság háromszorosáig kötelező, de a felnedvesedés felé minimum 1 méterrel kell felvinni a 2-3 cm-es vakolatot.
5 cm feletti vastagság lehetséges és nem káros, de ilyen esetben hidrostatikai mérnöki vakolattervezés szükséges.
Lizénák, párkányok, könyöklők és egyéb vastagabb homlokzati díszítő elemek is elkészíthetők belőle. (fehérmunkák)
100 cm felett: a rendszergazdával való konzultáció szükséges. (Pl. templomok)

11) MENNYIBE KERÜL A TULAJDONOSNAK EZ A MINŐSÉG?

– Szigetelt új falazatnál: A por anyagú vakolatok a víz hozzáadásakor 23%-ot összetömörödnek, míg a VIP-REX-es vakolat 5-10%-ot, cementtől függően, habosodik. Tehát átlag 30%-al nő a korábbihoz képest a habarcs térfogata, így a bevakolandó m²-k is.
Pl.: homlokzati vakolóhabarcs H.v.h. 25-ös minőségben:
a, Hagyományos – 1 m³ homok            7.000,- Ft
– 2 q oltott mész        5.000,-Ft
– 3 q cement              9.500,- Ft
Összesen 0,77 m³ = 21.500,- Ft

Tehát 2 cm vastagon 38,5 m²-re elég, (21.500,- Ft/38,5 m²)= 558,- Ft/m² rideg vakolat.

b, VIP-REX HAB-os   -1 m³ homok                      7.000,- Ft
– 3 q cement                       9.500,- Ft
– max. 1 q mész                 2.500,-
– 2,5 l VIP-REX HAB       5.870,- Ft
Összesen 1,05 m³          = 24.870,- Ft

Tehát 2 cm vastagon 52,5 m²-re elég, (24.870,- Ft/52,5 m²)= 474,- Ft/m².

Ez a vakolat soha nem lesz zsugorodási hajszálrepedéses, páradiffúziónál a téglafugák repedései nem látszanak ki, javul a hőszigetelő tényező és a vakolat rugalmassága a statikai repedések ellen. A fentiek mellett javul a fagyállóság és a páratároló képesség is.

12) MIÉRT CSAK A VIP-REX HAB KÉPES A MESZET BEFOGADNI?

A mész hozzáadása rontja a kötőanyag (pl. cement) elérhető maximális szilárdságát, de mégis jó a mészadagolás a kivitelezés szempontjából, a következők támasztják alá:
– A frissen keverendő habarcs májasabb, képlékenyebb lesz tőle, hamarabb összekeveredik a gépben.
– A friss habarcs felhordása közbeni tapadó képessége nagyobb, így nem olyan száraz, szálkás jellegű, mint a misung rétegek, így egyszerre vastagabbat lehet felhordani belőle.
– Durva és finom simítása lényegesen egyszerűbb, ez ugyanis a hidraulikus kötési folyamat, valamint a szilárdulási folyamat közötti összhangot javítja, de utókezelés szükséges.
– Utókezelés akkor szükségtelen, amikor víztaszító adalékot is alkalmazunk, ekkor nem kell meszet sem adagolni!
– Továbbá azért vált szükségessé a VIP-REX HAB kikísérletezése, mert minden falazatban (nedves, salétromos) egyszerre jelentkezik a savas szennyeződés, valamint a falazó habarcs lúgos természete, olyan különnemű molekulacsapatokban, amelyek sajnos nem tudják egymást semlegesíteni vagy tompítani egyik irányban sem. A fenti anyag a kettő között áll egy jól védett rácsszerkezettel erősítve.

13) MIÉRT NEM LESZ A VIP-REX HAB-os VAKOLAT SÓKIVIRÁGZÁSOS?

Több évtizede használt porózus vakolatok egy bizonyos sóterhelésig eredményesek a következők miatt. A hagyományos szellőző vakolat kapilláris csőátmérője a milliméter 1/12-1/20-a, ami azt eredményezi, hogy a sóterhelésben lévő szennyeződési kristályszerkezet nem fért át a lerakódás útján, ezen kicsiny nyílásokon, de mégis jelentkezett néhány százalékban eredménytelenség, mert a természet ezeken a helyeken olyan kristálykiválási folyamatokat hozott létre, amelyek könnyedén átférnek ezen kapilláris átmérőn.
A fal ugyan száraz maradt, a sókivirágzással viszont tovább mállasztotta, porlasztotta, szétfeszítette. A VIP-REX HAB 1/100 közelítő átmérőt produkálva olyan sűrű szitát tett a kivirágzások ellen, hogy a vegyi kristályosodás szinte 100%-át ki tudja szűrni!
Mivel a nedvesség kipárolgása és a kristályosodás el lett választva egymástól, ezért nem tudja feszítő, mállasztó, porlasztó hatását kifejteni a kristály. Mindezek ellenére jelen van a falazatban és az épületszerkezetekben, de teljesen ártatlan formában. Ennek az feltétele a vizes falazatnál, hogy 100%-ban cementtejjel telített legyen a habarcs. A legegyszerűbb próbája az, ha a markunkban összeszorítjuk a keverőgépből kivett maltert és akkor a cementpép homok nélkül kijön az ujjaink között.

14) LEGJOBB MINŐSÉGET AKAR KÉSZÍTENI, OLCSÓN?

Az alapanyagok az alábbiak legyenek:
– Cement: Sok jellemző közül lényeges a vegyi tűrőképesség, legjobb az „S54” szulfátálló, második legjobb a kohósalak portland, a többi cement az alábbi sorrendben egyre gyengébb időállósággal bír: 3. kompozit, 4. trasz, 5. pernyeportland. A 28 napos végszilárdságuk tekintetében általánosan a 350-es a jellemző.
– Homokos-kavics: 0-4 mm-es ideális szemmegoszlású, legalább 5-8 frakcióból álló, osztályozott, mosott, agyagiszap mentes legyen.
Értelmezzük sorra: 0-4 azt jelenti, hogy nagy 4 mm-es szemcsék közötti légrésben pont annyi kisebb kavics van, ami oda belefér %-os arányban. Így ismét több, de kisebb légrés keletkezik, ebbe pedig még apróbb kavics, illetve homokszem kell. Ezt az elvet legalább 5-8 kavicsmérettel ismételjük meg, akkor a légrés olyan kis térfogatú lesz, hogy igen kevés cementmennyiség is elegendő ugyanolyan szilárdság eléréséhez, mint egy azonos átmérőket tartalmazó homokkal.

15) Örömmel fogadjuk, ha érdekli a csúcsminőséget képviselő termékünk. Kérjük ismerkedjen meg a VIP-REX GÉL és a VIP-REX UNI termékeinkkel is. Kérdezzen meg bárkit, aki már szakszerűen használta, biztosan Ön is meg lesz elégedve mindhárom adalékkal!
Ne feledje, ez a legkifizetődőbb, legjobban ellenőrizhető minőséget adó, régi alapokon, korszerűen kifejlesztett termék!

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0