Megosztás

Szakmailag tájékozott építészek előszeretettel alkalmazzák a beton adalékszereket, ennek több oka van. Lássuk, miért nélkülözhetetlen az aktív segítség. Alapszabály, hogy adalék nélkül nem betonozunk, mert alapcementeket gyártanak, amivel képtelenség dolgozni.

–Elsősorban a ma gyártott cementek nem tartalmaznak csak kis mennyiségű, vagy éppen semmilyen hasonló hidratációhoz szükséges alkotókat. Az olcsó cementgyártás alap filozófiája, hogy abból készítünk cementet, ami föld gyomrából ott helyben rendelkezésre áll. Nem szállítanak több ezer kilométerről alkotókat, (Egyiptom, Tunézia, Portugália), ami létkérdés lenne a klingerit előállításba, vagy épp a kötés szabályozás folyamataiba. Ezek helyett olcsó ipari hulladékból képzett adalékokkal tunkolják fel a cement térfogatát. Ez olcsó megoldás, és nyereség orientált.

–Másodsorban a mai igények, és elvárások magasak, mind a kész szerkezet minősége, valamint a könnyebb elkészítés miatt is. A drága cement nem teszi lehetővé, hogy sokat alkalmazzanak egy köbméter betonhoz, mert nagyon megdrágítja az amúgy is borsos áru cementet.

–Harmadsorban, ha magas cement tartalommal dolgoznak rögtön a repedezési hajlam nő! Kevés előrelépést jelent, ha a 32,5 szilárdság helyett, 42.5, vagy 52,5 teljesítmény osztályt részesítik előnybe. Rögtön méregdrága beton problémájánál tartanak, sőt az előírt kicsi V/C miatt lehetetlen a betont bedolgozni. Repedezik, zsugorodik, nő a kúszási együttható, stb. Ez egy ördögi kör.

–Negyedsorban, ma már olyan speciális elvárásoknak kell megfelelni sok beton szerkezetnek, melynek 2-3 féle főfunkciója is van. gondoljunk arra, hogy ma egy lábazati faltól elvárjuk, hogy ne kelljen vízszigetelő lemezt alkalmazni, kellően vegyi ellenálló legyen, a kisebb cement mennyisége ellenére szinte dupla szilárdságú legyen, ne kelljen tömöríteni vibrálni, 2 óra türelmi idő legyen a bedolgozásra, de másnapra az 50% szilárdságot elérje, sőt ne kelljen utó-kezelni, a betont, tehát kánikulai adalék komponense is legyen.

Ezen, elvárások ma már nem ördögtől való kérések, hanem a gazdaságos, olcsó, jó minőségű munka alapjai. Ennyi elvárást szerte módon a cementeknek nem lehet teljesíteni. Csak akkor lehetne, ha most ismeretes mintegy 160 féle cement fajtát kb. háromszorosára emelnénk. Legalább 500 féle cement típus kellene.

Gondoljuk el, egyes tüzépen így is csak az olcsó, szinte hulladék számba menő 3-4 fajta kapható! Gondolom a kereskedő nem fog készletezni az 500 fajtából? Mindnek lejárna a szavatossági ideje, és idő előtt megkötne a raklapon deponálva, befóliázva. Erre van az olcsó megoldás, miszerint a szerkezet sajátosságainak megfelelő adalékkal tudják teljesíteni a sokrétű elvárást.

Ma már a VIP-REX adalékokkal minden megoldható:

-Légpólus képzés

-Falszárítás, építési víz eltávolítás

-Víztaszítás, vízzárás,

-Tömörítés, kopásállóság

-V/C leszorítás, és bedolgozhatóság

-Plasztifikálás, képlékenyítés

-Fagyásgátlás, kánikulai adalékolás

-Folyósítás, szuperfolyósítás

-Öntömörödő betonképzés

-Kötés kezdete, vége szabályozás (gyorsítás-lassítás)

-Többféle szilárdsági tényező növelése

betonozás

És még sorolhatnánk tovább a szerteágazó speciális betonok funkcionális elvárásait, melyet ma már kellő hozzáértéssel meg tudja oldani minden kivitelező. Ezek nyilván hozzáférhetőek a lakosság részére is, de használatukhoz a szakmai részletes tájékoztatót át kell olvasni. Nehogy ellentétes hatást érjenek el egyes adalékszerek kiválasztásánál, és téves használati móddal!

Kellő felkészültség esetén egy betonozási munka remek adalékolással, korszerű VIP-REX szerekkel, ma már harmad idő alatt elvégezhető, és a felébe kerülhet ugyanolyan minőség elérésekor.

Bármilyen funkciót elérhetünk ma már, amit csak akarunk. Sokkal könnyebb manapság, mint néhány évvel, évtizeddel ezelőtt.

Ennek ismeretében az utólagos beton adalékolási módszert ajánlom, nem csupán a profiknak, hanem a kisvállalkozásoknak, sőt a lakosságnak is. A készítés közbeni hibákat is jelentősen kisimítja, növeli a végtermék, a betonszerkezet minőségét, használhatóságát! Gondoljunk csak egy példa szerinti régi módszerre, ami már a múlté: Kétrétegű lángforrasztott modifikált bitumenes lemez helyett, egyszerű vízzáró szerelőbeton, vízzáró aljzatbeton, és fűtött aljzat vízzáró változatba ma már természetes, olcsó módszer! Ehhez tájékozottnak, jól olvasottnak kell lenni!

Köszönöm, hogy végig tallózta az írást, további eredményes betonozást kíván:

VIP-REX Kft.

Farkas Kálmán

fejlesztőmérnök

 

Kisújszállás, 2023.03.06.

DSC 5099


Megosztás
Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0