Megosztás

 

A mai időkben a gyors, könnyű gyártási eljáráson múlik a beton szerkezetek és tárgyak ára és minősége. A kiváló végterméket régebben is meg lehetett oldani, mert nagyon jó minőségű cementet gyártottak pld. 30 évvel ezelőtt !

A konzisztencia földnedves kellett legyen, a hőmérsékletet tartani kellett legalább 7 napig, az utókezelést végig meg kellett oldani. Vagy gőzérlelést alkalmazni! Komoly tömörítő rezgő fejeket kellett használni, rétegesen tömörítve lehetett csak teríteni a betont.  Alapanyagnak is prímának kellett lennie!

A homokos-kavicsnál anyagmentesítés mosással történt, legtöbb régi előregyártó üzembe osztályozták is a kavicsméreteket! Így lehet jó minőségű beton elemet előállítani, még ma is!

 

A korunk viszont felgyorsult, így minden alapanyag gyengébb minőségű lett! A profit mindent meghatároz! Ameddig el lehet menni, azt meg is teszik az emberek és a cégek nyereségvágyból!

Mit tegyünk?

Tudunk segíteni a VIP-REX termékekkel, különösen betonozásnál a VIP-REX SF szuperfolyósítóval.

Használatával a betonozási gondok nagy része elmúlik, megszűnik. Betonkeverés, bedolgozás, kizsaluzási idő rövidül, szilárdság nő, repedezés eltűnik, tömör lesz, kemény, kopásálló, fagyálló, és VIP-REX géllel vízzáró is! Jól tömöríthető rezgéssel, majdnem öntömörödő lesz a friss beton!

Lássuk hogyan és miképp!

Más, egyéb folyósító szerek hátrányát, és a plasztifikáló szerek gyenge teljesítményét egyszerre küszöböljük ki. A plasztifikálókkal nem terült a beton a formába, a folyósítókkal nehéz dolgozni, mert üzemi körülmény kell hozzá a ragasztós, ragacsos jellege miatt!

 

Abból kiindulva, hogy a cement kötés kezdeti vízigénye, igen kevés, és cement fajtánként változik. Azt azért kijelenthetjük, hogy az átlag cementpépet 0,23 víz/cement tényezővel kellene megkavarni! Valóságban pedig ezt mindenki elismeri, hogy változatos alakú beton szerkezetet nem lehet elkészíteni ennyi vízzel! Pláne, ha néhány centiméteres méretű térfogatot kell készíteni a betonnal!

Pld.  madonna szobor ujjai, hajfürtjei!

Biztos eljön az a technika korszak is, amikor a betonkeveréshez nem kell víz! Persze viccelődni azzal is lehetne, hogy eljön az idő, mikor víz nélkül mos a mosógép!

Visszatérve az előnyökre úgy fejlesztettük ki a VIP-REX SF szuper folyósítót, hogy 0.25% mennyiségben, már három konzisztenciával lesz folyósabb a beton, mellette pedig egy kicsit plasztifikáló hatása van, mely a kezelhetőséget a gyakorlati tapasztalatok szerint javítja!

Még egy lépcsővel emelve 0.3-0.5% -ig az adalékot, a földnedves betonból hihetetlen, de önthetően bedolgozható betont tudunk keverni! Nagyon keveset kell tömöríteni! Majdnem öntömörödő!

Különösen előnyös a helyszíni betonkeveréseknél, valamint a MIXERBETON-nal való szállításkor!

Nem terjedt el a folyósító a mixer teherautóval szállított betonnál, mert beleköt a járműbe, hamar leül, tömörödik, és bedolgozhatatlan, ráadásul ragacsos volta miatt nem lehet lapátolni, szétosztani, talicskázni, stb.! Ezt küszöböli ki a VIP-REX SF.

A cél továbbá, hogy a korábbi folyósító szerekkel szemben, nem ül le, és sokáig felhasználható a megkevert beton! Receptúráktól függően 30-90perc között. A víz hozzáadásával azonnal megindul a normál vegyi kötési folyamat!

Ezen káros folyamat kiküszöbölését oldottuk meg a VIP-REX SF beton adalékszerrel! Késleltetjük legalább egy órát, ami azért minden váratlan technológiai szünetre elegendő! Sőt még egy ebédelést is kibír!

Az építőipari betonozáskor, amikor a betonkeverőből igen nagy szórással, mindig más minőségű beton jön ki. Nos, ezt is kisimítja a VIP-REX SF. Mert a híg betonhoz nem kell sok keverővíz ami, a szilárdságot rombolja!

További előny, hogy a keverővízbe rögtön beönthető, így az első pillanattól lehet látni, érzékelni a konzisztenciát. Némiképp ugyan hatékonyabb, ha a keverővíz után folyósítjuk vissza a friss betont, de az első próbakeverések után, már beállítható a keverék receptúrája!

Ha minden alkotó egyforma, és összehasonlítjuk a konzisztenciákat, azt látjuk, hogy folyósabb az utólag hozzáadott VIP-REX SF adalékkal!

A fizikai oka egyszerű! A cementszemcse első eláztatásában nem szükséges részt vennie az adaléknak! Így több jut a felületre. Ugyanis a cementszemcsék felületén fejti ki a hatását a VIP-REX SF. Ha a szemcse felszívja az sem baj, nem okoz kárt, viszont kevesebb jut a csúsztató, lebegtető erőre!

Felvetődött a kérdés, hogy kisebb építkezéseknél egy 200 literes hordó vízbe mennyit tegyenek a VIP-REX SF adalékszerből. Nehéz kérdés, mert a körülmények határozzák meg a paramétereket! Az első legfontosabb kérdés, hogy milyen szerkezetet betonozunk? Mennyire kell folyósítani a betont? Mennyi a cementtartalom? Milyen durva, vagy finomszerkezetű a homokos-kavics? Mennyire optimális a szem-megoszlási görbéje? Mennyi a sóderünk kiterített fajlagos felülete? És még van néhány apró függőség! Vegyünk egy átlag aljzatbetont, melyhez a következők kellenek:

  1. 1.23 m3 homokos-kavics /tegyük fel jó minőség/
  2. 250 kg kohósalak-portland cement
  3. 75 liter keverővíz.  (feltételezünk v/c=0,3)
  4. 0,75 liter VIP-REX SF (Képlékeny-folyós közötti konzisztenciát feltételezve)

Ezt aztán lehet arányosítani, megosztani több keverésre, pld tíz keverőgépnyire!

2 talicska= kb. 100 liter friss betonhoz :  123 liter homokos-kavics

25 kg cement

7,5 liter víz

0.75 dl, azaz 75 ml VIP-REX SF

Ne feledjük az erősebb, cementes betonok plasztikusabbak is! Tehát nem lehet elvárni a folyósságot, ha kevés cementtel kavarjuk a betont! Ráadásul függ a kavicsok szemalakjától, a légrésük telítettségétől, a felületi érdességtől, és a szemek porózusságától. A gránitnak, bazaltnak, márványnak és egyéb magmás kőzetnek a legjobb, mert ezeknek nulla a tényezője! Jó velük dolgozni, mert nem szívnak fel vizet, cementpépet, de tört szemalak itt nem a legelőnyösebb!

Az igazi, a szép sima felületű, gömbölyded, szilícium kavics! Vagy Uram bocsá’ a gránitkavics!

Az egyszerűbb építkezésen annak is örülni kell, ha egy egyszeresen mosott sódert hoznak, amiben még azért van anyag bőven! A nagy 5-8 cm-es darabokat 1-2 cm-re redukálják és az anyagiszapot is eltüntetik. A kétszer mosott, vagy többször is mosottból készülnek az igazán igényes beton szerkezetek! Erre azért ritkán van szükség, mint pld. a repülőterek leszálló pályái!

Ha eddig sikerült bővíteni némiképp a betonreceptúrázási, adalékolási ismereteit kedves olvasóimnak, akkor nagyon örülök.

Jó munkát, jó betonozást kívánok!

 

Kisújszállás, 2016-04-04.                                     Farkas Kálmán VIP-REX Kft. fejlesztőmérnök


Megosztás
Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0