Megosztás

Bevezető:

Egyedüli termék, mely a régi rendszerű  ÉMI Megfelelőségi Tanúsítvánnyal rendelkezik vályogfalra való alkalmazás tekintetében. Ha adott egy anyagból, földből vert, döngölt falazatunk, sukkos vályogból, vagy egyéb anyagtéglából törekes sárba rakott falunk a következő szempontokat kell figyelembe venni, ha vakolni szeretnénk.

 

Legyen az vizes, porló, salétromos, dohos is.

Páraszellőzés, könnyű fajsúly, nagyobb rugalmassági modulus, szilárdság, vastagon vakolhatóság, nagyobb kezdeti tapadó-képesség, kiváló végtapadás, készítési repedésmentesség, statikai mozgásra való repedezettség tűrőképessége. A jól elkészített VIP-REX vályogvakolat tartós száraz, falazatot eredményez, szilárdítja a statikai állóképességet, javítja a hőszigetelés, megakadályozza a tipikus vályog szagot, melyet a gombás rothadások idéznek elő. Tiszta levegőt eredményez!

Belülről a VIP-REX HAB ajánlott, lévén nagyobb a szívóereje, nincs benne víztaszító komponens a csapó esővel, és a fagyással szembeni ellenállásra.

Kívülről, homlokzati vályogfalra a VIP-REX UNI ajánlott.

  1. Felület előkészítés: A meglévő sártapasztást le-árózása, vagy régi vakolat leverése. Nem baj, ha nagyobb darabok is kiesnek, fél vályogok, mert az már nem szilárd.
  2. A felület leseprűzése, portanalítás, csak olyan mértékben ameddig a lazán lévő darabkák megengedik.
  3. A nagyobb kieső falhiányok kipótlása VIP-REX HAB vakolattal. De előtte való nap cemettejes gúzolás az üregek belső felületen, tehát nem az egész falon. 20 óra gúz kötése után a lyukak kihizlalása habarccsal. Kihangsúlyozom nem szabad idegen anyaggal kitömködni, mint tégla, cserép, beton, mert foltos vakolatot hagy maga után. Homogén legyen a felület. Sikba kell, hozni, ha kell, 2-3-szori, óránkénti rétegekkel.  Meghúzott anyagra, ismét rájavítunk habarccsal, míg síkba nem kerül az üreg felülete.
  4. Hatszögletű horganyzott csirkehálóval rabiczhálót rögzítünk a felületre legalább 200-as szegekkel, és drótozással.  Ha szilárdan az egész felületen áll a hálózás, ugyanezt, de sűrűbben elvégezzük a fa áthidalóknál, csak itt „U” –szeget használunk. Figyelem, a műanyag, és üvegszál hálók erre nem alkalmasak!
  5. Gúzolás következik a teljes felületen. Előtte viszont kissé nedvesítsük be a vályogot vízzel, de áztassuk el. Erre alkalmas a háti mezőgazdasági permetező!  A gúzolás előtt kb 5 perccel előtte elegendő. Jöhet a gúz anyag megkeverése. Víz, és cement-tejnél kicsit sűrűbb keveréket késztünk, melybe egy kevés homokot is keverni kell a tapadás elősegítésére. Ez legyen kb 10-20% között. Jelzem ebbe is kell VIP-REX Hab adalékot keverni! Két talicskás keverőnél az adalék 1dl-t. Folyamatos keverés közben a lehető legvéknyabban felfánglizza a felületre. Ez nyílván egy kicsit vastagabb lesz a szokásos tégla felületen történő gúzoláshoz képest. De nem baj! Hagyjuk kötni legalább 24órát a gúzolást. Huzatos helyiségeket zárni kell, óvni a gyors kiszáradástól, megégéstől.

vályog 2

  1. Vakolás: Rutinos kőműves végezze! Hiszen ez betonvakolat, misuggal. Csupán annyi könnyebbség, hogy egy rétegben 4-5cm felvakolható, a tapadó-képesség, a plasztikusság és habosított könnyebb fajsúly miatt.  A gúzolás után másnap, ha megszilárdult a cementtej, akkor lehet vakolni.   Az eredményesség a jó minőségű sok szemcseméretből álló ideális szemmegoszlású homokos kavicson is múlik. Ez magyarul egy apróbb szemű sóder. Max. 4mm szemcseméretig mindent kell tartalmaznia, ideális eloszlásba. Ha azt látjuk, hogy nincs benne elegendő finomrész, pld 1mm-es homok, akkor pótolni lehet szürke mosott vakolófövennyel, de maximum negyed rész arányba. Sárga homok tiltott, az nem építőanyag! Lényeg, hogy a szemek közötti légrést 100%-ban cementpép töltse ki. Ha friss habaracsot a markunkba összenyomjuk, kis cementpépnek kell kijönni az ujjaink között. Ha víz vagy semmi nem jön ki akkor módosítsuk a keveréket.  Használjunk jobb minőségű cementet. Szulfátálló, vagy a legalább 17% kohósalak tartalmú cementek a megfelelőek. Elegendő a 32.5 szilárdság, és ne legyen rapid, mert gyorsan ráköt a mesterre a friss habarcs.

Receptúra csak hozzávetőlegesen adható, mert ismerni kell a cement fajtáját, a sóder szemmegoszlási görbéjét, szemalak tényezőt, szem-érdességi tényezőt, légrés tartalmat, víztartalmat stb.

Tájékoztató arányok: 1.00m3 0-4mm-es legalább 12 frakciójú sóder (Homokos-kavics)

                                       5-700kg cement (jó minőségű)

                                       Víz  0,5-0,6 V/C tényezővel.

                                        2.5 liter VIP-REX HAB adalékszer

Két talicskás keverőbe, sorrendbe: 12-14liter keverővíz

                                                               1dl VIP-REX HAB

                                                               25kg Cement (egy zsák)

                                                               50-60liter sóder

Az adalékot közvetlen a keverőbe kell önteni. A cementpép megkavarásához egy-két lapát sódert is adhatunk közben. Ha plasztikus a cementpép, ekkor a sóder következik. Addig telítjük lassan a homokos-kaviccsal a keverőt, míg híg térfogatból (K) képlékeny, esetleg (KK)kissé képlékeny nem lesz a habarcs. Mintegy 10-15perc keverés után láthatjuk, elkezd habosodni, kocsonyaszerű, nagyon plasztikus, képlékeny habarcsot érünk el. Olyan tulajdonságú legyen, hogy keverőgépbe erősen surrogó hangot adjon, kiöntve a talicskába enyhén kúpban álljon meg. Ne roskadjon össze 5-10 métert tolva sem!

Felület nedvesítése következik permetezéssel apránként, de nem mélyen eláztatva a vályogot.

A szívóképességét a gúzolásnak csökkentjük vízzel, nem fordul le a friss habarcs a felületről. 

Így lehet vastagon felfáglizva, dolgozni a VIP-REX HAB vakolattal. (2-5cm)

(Bátran, rutinosan, dübbenjen a falon!) Kevés kartecsni húzással elsimítva hagyjuk meghúzni a vastag vakolatot. Pár perc múlva, vagy még az nap, léccel igazítani lehet, majd a szokásos vakolóhomokkal vékony simító réteg húzható rá hóglival. (2-4mm) Ezzel megadva a simább, esztétikusabb felületet. A simítást nem szabad túlzásba vinni, mert akkor tömörítjük a felületet, ami káros. Legtöbb kőműves a sóder ellenére szép felületet tud rögtön képezni, nem szükséges hozzá simító föveny.

Festés: Ma már rendelkezésünkre áll a szépen megszűrt vödrös mész.  Egy 12-14literes vödörbe adalékoljunk 5dl VIP-REX MÉSZKENCÉ-t. Ezzel elérjük a kopásállóságot, a víztaszítást, és azt, hogy a takóképessége a mésznek duplája lesz, valamint teddy hengerrel is felhordható csepegés nélkül. Ha 2-3napot hagyjuk kötni a meszet a következő réteg előtt, akkor jobban fog takarni. Ráadásul könnyebb lesz felhordani a következő réteget! Szűz vakolat takarása a jobb meszeknél 2 sor elegendő. (pld. Trilak, Fresco mészfesték). Ha nem használjuk a VIP-REX mészkencét, akkor duplája is kellhet, 3-4sor festés lesz csak elegendő!

A VIP-REX MÉSZKENCE tovább nyitja a meszelés pólusait, viszont jobban víz taszít, mint a diszperziós festékek. Továbbá olyan fehér, hogy a Héra mellé festve az szürkének tűnik. Ha színezni szeretnék a meszet arra is van lehetőség, de csak pasztell árnyalatokba, mivel a mész nagyon lúgos kémhatású, és redukálja foltosan a színező pasztákat.   

Vályogfal homlokzaton szinte ugyanez a munkamenet annyi különbséggel, hogy VIP-REX HAB 1dl helyett VIP-REX UNI 2dl szükséges egy keverőbe. Tehát köbméterenként 5liter VIP-REX UNI adalékot használunk. Ha mégis több réteget kell vakolni, akkor ne feledjük, nedvesíteni kell időben, háti permetezővel a következő réteg felhordása előtt az előző vakolatot alaposan, hiszen már a víztaszító réteg kialakult, és nehezebb ezt megtenni. Itt fokozottan érvényes, hogy problémásabb felvinni a következő réteget, ha már megszáradt a vakolat, ezért, még az nap ajánlom a teljes vastagságot felvakolni.

vályog 3

Az így elkészült VIP-REX vakolatok szilárdítják a falazatot, Erős, de szellőző kéreggel látják el. Statikailag a száraz vályogfal szilárd marad, még akkor is, ha régi épületként nincs szigetelése, hiszen csak döngölt fölre volt falazva a vályogtéglákkal.

Tájékoztatásként közlöm, hogy az ilyen régi vályog épületekben szellőző padlózat volt sártapasztással, vagy pádumentum téglából, ezért szigetelt aljzatbetonnal ellátni lehet ugyan, de azt körültekintően kell elvégezni. Mivel egy nagy felület kiesik a párolgásból, ezért azt pótolni kell erősebb szívóerővel a falazatnál, valamint a fix szellőző rendszert ki kell építeni!

Ajánlott a padlót bitumenes lemez nélkül készíteni, vízzáró VIP-REX GÉL betonnal. A falak páratároló képességét, szívóerejét kívül belül legalább 5cm-re készíteni a mennyezetig, és párkányig.  Kívülről pedig a tető vízelvezetését megoldani úgy, hogy legalább 5m-re legyen a kifolyó nyílás a faltól.

Kisújszállás, 2020.08.18.     

viprex logo kezdolap 600x120px
VIP-REX Kft.
Farkas Kálmán fejlesztőmérnök


Megosztás
Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0