Megosztás

Cikksorozat 2. rész

 

DDC cementek

Az elemzéshez, hogy milyen szerkezethez, melyik cement kell, szakembernek kell döntenie. Laikus nehezen, sőt egyáltalán nem tud választani. Az építőipar felhígulásával sajnos az ár a fontos, nem a minőség. A forgalmazott cementek között, nyilván van helye az olcsó cementeknek is, ám szűk felhasználási területtel. Minden esetre a cementgyártásba fektetett energia, valamint az alapanyagok minősége határozza meg azt, melyik cementet, mely szerkezethez lehet felhasználni. A kiegészítő kötés szabályozó, puffer, kitöltő anyagok túlsúlyba kerülésével gyengébb minőségű végterméket kapunk. Felvetődik a kérdés, mi az, hogy gyengébb?

 

Legfontosabb a betonok, habarcsok szilárdsága, ezen belül kezdeti, és végszilárdsága. Hasonlóan fontos, a tartósság, a külső környezeti hatásokkal szemben. Például homlokzat vakolat, alap szerkezet szulfátállóság, fagyásállás, térburkolás téli, nyári igénybevétele, és még sorolhatnánk. Az alap minőséget adja meg a jó cement gyártmány! A cementfajtákba vannak minderre kialakított tulajdonságot hordozók. Azt azonban tudni kell, ezek a cementalkotók önmagában kevesek pld. egy parkoló, vagy kocsibejáró készítésére, mert az olvasztó sózást nem bírja sokáig a szulfátálló cement sem. Felporlik. Megoldás az utólagos adagolás.

 

Ahhoz, hogy szakszerűen válasszunk, létkérdés megérteni a cement fajták jelölését.

Íme, egy kis segítség:

 

CEM II/B-S 42,5 N

1 2 3 4 5 6

1: cement Házépítőcement Ezt ne válasszuk! 2: cementfajta 3: kiegészítő anyag mennyiségére utaló jel

4: kiegészítő anyag megnevezése jellel 5: cementhabarcs 28 napos nyomószilárdsága 6: szilárdulás ütemére jellemző jelölés 

 

Ezen belül mit találhatunk:

A cement jele:   CEM

A cementfajták jele:   I -V

 CEM I – Portlandcement CEM II – Összetett portlandcement

 CEM III –  Kohósalak-cement CEM IV –  Puccoláncement CEM V – Kompozit cement

 

 

2 kereskedelmi forgalomban levo cementek 3

A kiegészítő anyag mennyiségére utaló jelzés:  A, B 

Kiegészítő-anyagok fajtái: VÁCI cement PIROS zsákos CEM IIB S 425 N

 V   –   finomra őrölt pernye

 S   –   finomra őrölt granulált kohósalak

 P   –   finomra őrölt puccolán (trassz)

 L   –    mészkőliszt

A 28 napos nyomószilárdság (N/mm2):   32,5;  42,5;  52,5

Szilárdulásra és szulfátállóságra vonatkozó jelzések:

 N   –   normál kezdőszilárdságú cement

 R   –   nagy kezdőszilárdságú cement

 (S)  –   nagy szulfátállóságra utaló jelzés

A nagyipar speciálisan választ cementet!  

 

 

 

Ha lehetséges, mindenképp kerüljük az általános nagy szavakkal leírt cementeket, mint például a házépítő cement, ÖKO cement, természetes mészkőliszt cement fajtákat. Továbbá a puffer anyagok minél kisebb megléte is előny. Korlátozott helyekre alkalmas a „B” mennyiségű kiegészítő puffer alkotót tartalmazó cement. Laikusként kerüljük a IV. V. jelölést a cementbe.

Ne vásároljuk a „V”, „P”, „L” betűket tartalmazó cementeket. Ezek a pernye, puccolán, trassz, mészkőliszt Ezeket kerüljük. 

 

Alábbiakra kell figyelni.

Végszilárdság tekintetében a kezelhető fajták a 32.5 és a 42.5-ös.  Az utóbbit azonban nehéz utó kezelni, hajlamos a zsugorodási repedésre, érzékeny a víz-cement tényezőre, viszont könnyű vele dolgozni, és remekül adalékozható. Szilárdulási gyorsaság növelése legtöbbször káros, ezért kerüljük. Egyrészt az utószilárdulás jelentős tartóssággal jár, másrészt nem köt rá a kivitelezőre a friss beton, habarcs. Bizonyos idejű újrakavarás után 20-60% végszilárdság vesztést is okoz a „R” rapid jelölésű cement. Inkább használjunk „N” jelölésűt. A kisiparba, és a középes vállalkozói rétegbe ez vált be!

A szulfátállóság nem követelmény minden szerkezetnél.  Miért is lenne ott, ahol nincs agresszív vegyi hatásnak kitéve a szerkezet. Például a koszorúk, födémek, áthidalók, belső vakolatoknál nincs értelme. Van létjogosultsága a földdel érintkező szerkezeteknél, salétromos fal vakolatainál, térburkolatnál, utaknál, járdáknál, csatornáknál stb. Jelölésük: „S”szulfátálló, vagy „MS”mérsékelten szulfátálló.

 

Van még egy olyan tulajdonság, mely meghatározza a cementek kezelhetőségét, bedolgozhatóságát. Ez az őrlési finomság. Sajnos a jelölésben ezt nem kell feltüntetni, csak következtetni lehet rá! Miből? A szilárdsági adat, valamint az ásványi összetételből. Ennek elbírálása sajnos olyan összetett, hogy nehéz egyértelmű szabályt hozni rá! Az alap koncepció, hogyha minél kisebb, apróbb az őrlési finomság, annál nagyobb a végszilárdság, nő a kötési gyorsaság, nőhet a V/C tényező, nő a kezdeti tapadó szilárdság. Viszont gyorsan kivérzik a friss beton, és habarcs, hamarabb megég a szerkezet, gondos utókezelést igényel. Legelterjedtebb a 20, és a 40mikronos őrlési finomságú cementek. Mindezeket is lehet kötés szabályozó puffer anyagokkal minden irányba módosítani, de kérdés az, hogy milyen lesz a végtermék minősége.

 

Összefoglalva, a cementgyárak a közelbe található alapanyagok felhasználásával gyártanak cementeket. Egyre jobban mellőzik a távolról szállított adalékok használatát. Az olcsó alapanyagok mellett tették le a voksukat, mert a piaci verseny ezt kívánja. Ma már nem importálnak Egyiptomból, Portugáliából drága alapanyagot.  Szortimentizáció hiányzik!  Sőt a mellékterméknek számító, és igen hasznos kohósalak mennyisége is kérdéses a cement gyártásában, pedig a vegyi tűrőképessége, és minden más paramétere kimagaslóan jobb, az összes többi cement kiegészítő komponens mellett. A cement fajták égetési, őrlési, keverési, receptúrázási körülményei nagyon változók. Nehéz a több száz gyártmány, és fajta kiválasztása. Remélem némi útmutatót tudtunk nyújtani a kereskedelmi forgalomba kapható cementek közül, melyiket is kell kiválasztani!    

 

Nekem az a véleményem, hogy a vásárlói szokások aktívan befolyásolják a kínált, gyártott fajtákat. Ne vegyék meg azokat a gyér minőségű cementeket, melyből előbb utóbb hátrányuk származik. Óriási hátrány, ha a vele készült, beton habarcs kezelhetetlen. Ráadásul a végtermék is roppant gyenge lesz, magas cementtartalom esetén is. Így is állandó adalékozásra kényszerül az építőipar a silány cementek miatt. Azonban ne feledjük, nem mindegy milyen minőségi szintről indulunk ki az adagolás előtt.

 

Célunkat, hogy tájékozódjanak a cement vásárlása előtt reméljük elértük!

 

 

viprex logo kezdolap 600x120pxKisújszállás, 2018.október 24.

VIP-REX Kft.


Megosztás
Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0