Megosztás

A szakmában tevékenykedőkhöz írok néhány sort. Jellege csupán vélemény! Aki elgondolkodik rajta ,és változtat a jövőben már megérte! Ma 2009 év elején különösen savanyú az építőipar helyzete. Ez sok összetevőből ered. Ha több is fenn áll belőle, akkor a vállalkozás nagyobb eséllyel megy tönkre!

 

 

Az alábbiak hátráltathatják az építőipari vállalkozásokat:

1. Gazdasági recesszió (válság)

2. Konkurencia harc

3. Korrupció – Szakmai felhígulás

4. Jól képzett munkaerő hiánya

5. Korszerű technikák hiánya

6. Időjárási viszonyok

7. Garanciális problémák

8. Anyagpocsékolások

9. Munkaidőnormák pontatlansága

10. Szállító járművek hiánya tonnás árunál

11. Egyebek

Elemzés: Mitől sikeres az építőipari vállalkozás?

Ebből néhány elemet írok le a teljesség igénye nélkül. A vezetői magatartás, és gondolkodásmód: Az ember-dolgozói állomány összetétele, képzettsége, szaktudása, sokrétűsége, a kifizetett bér, és járulékainak aránya dominál manapság. Mivel állandóan változik az elvégzendő munka típusa, a sokrétű dolgozó hasznos manapság. Ugyanakkor egyes speciális munkára csak szakosodott embereket képeznek! A vezetők feladata az új korszerű technikák felkutatása, valamint kiszámítása, hogy előrébb van-e vele az építkezés. Elemezni kell, hogy gyorsabb, gazdaságosabb, minőségibb-e a végtermék, élőmunkát, energiát, eszközt kínál-e, mint pl. a VIP-REX! Ezt számításokkal lehet igazolni! Ha szilárdabb végtermék keletkezik a betonnál, akkor 10-20 % cement mennyiséget lehet csökkenteni. Ha a légpólusképzés miatt 30 %-kal több a friss habarcs, a  habosodás miatt, akkor az mennyi pénz! Nem kell arra várni, hogy az időjárás jóra forduljon, télen és nyáron is egyaránt  lehessen folyamatosan dolgozni. A fagyásgátló habarcs, a friss fagyásálló beton, olyan legyen, hogy további gondozást ne igényeljen! Ne kelljen betonlocsolást nyáron végezni! Utókezelést kánikulában a beton, és a habarcs ne igényeljen! Repedésmentes vakolat, és beton legyen a végtermék! Legyen automata szilárdulás, automatikus kötésszabályozás. A vezetőknek ezen biztonságos elkészítési formákat is figyelembe kell venni.

Továbbá az anyag kezelhetőségének foka is számít. Kérdésként tegyék fel a kőművesnek:! 

Fontos-e a habarcs kezelhetősége, ami csak gyűjtőnév, és a következőket takarja:

a. kis helyigényű szállíthatóság (mészpótlók)

b. keveredési hajlam (sokáig galuskás az anyag?)

c. plasztikusság (tejszínhabszerű, ragasztós anyag)

d. friss tárolhatóság (a megkevert habarcs órákig ne üljön le!)

e. egy rétegbe vakolható-simítható legyen 3-4 cm is!

f. ne kelljen többféle alapanyagból készletezni, mert mindenből kimarad úgyis!

Tehát amikor a fönök döntést hoz, és kiválasztja azt a technológiát, ami a leggazdaságosabb, akkor a cég jövőjét teremti meg. Kerülhet egy betonkavarás kétszer annyiba, és akkor még ez nem is kirívó. A sok megtakarításból pedig jelentős előny gyűlik össze.

A vezetői magatartás másik fontos tényezője a kontrol! Visszakérdezni, mérni, számolni, a végtermék elkészülése közben, és utólag is kell.

Vegyünk egy példát:

VIP-REX GÉL a műkövesnél jól vizsgázott a helyszíni kavarásnál. Minden tulajdonsága a gazdaságosságot, és időállóságot, szép megjelenést bizonyította. Egy idő után a két műköves alkalmazott nem tartotta be a receptúrát, és a módszert, így egyre gyengébb műkő született. A tulajdonos pedig ráfogta, hogy nem a régi már a VIP-REX GÉL. Az eszébe sem jutott, hogy a víz-cement tényezőnek utánanézzen a melósoknál. Ráadásul hiába hangsúlyozzuk: nem kell nyári melegben sem locsolni a műkövet, az alkalmazott csak a régi beidegződés szerint textil-zsákkal letakarta, és állandóan locsolta. Ehhez hozzáadódott a híg receptúra, és a tömörítés hiánya. Pedig a kézi résvibrátort is megmutattuk, hogy milyen olcsó, és gyors, jó munkát végez! A főnök hitt a melósoknak, és kontroll híján az lett a végeredmény, hogy nem jutottak előre.

A másik tulajdonosi pozitív technika eredményeként, már több helyen is eljutottak odáig, hogy ha nincs VIP-REX, mert elfogyott, már lázadoztak a dolgozók., hogy nélküle gyorsan minőséget nem tudnak előállítani. Ezeket összevetve hajlamos elgondolkozni az ember, miért vannak ekkora különbségek? Van még mit fejlődnie a magyar építőiparnak. De mi sem adjuk fel: naponta tenni kell azért, hogy versenyképesek legyünk. Hosszútávon pedig az marad meg a piacon, aki olyan terméket, építményt hoz létre, hogy több évre megalapozza a becsületét, és hírnevét. A piacgazdaságba azok maradjanak, akik a mostani gazdasági válságot túlélni képesek!

A 2009-es új esztendőbe cégünk nevében kívánok ehhez jó egészséget, és eredményekben gazdag boldog új esztendőt!

VIP-REX KFT.

Farkas Kálmán

Kisújszállás, 2009.01.07.


Megosztás
Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0