Megosztás

Az adalékok tulajdonság módosítására készülnek. Van amelyik csupán a végtermék minőségét befolyásolja, de a profi komplex adalékszerek a kezelhetőséget, a bedolgozhatóságot, vele együtt a gyors gazdaságos munkavégzést is kiemelten segíti. Mint esetünkben a VIP-REX termékek több szolgáltatást, és előnyt nyújtanak.

Kérdés többször felvetődött, hogy melyik termékeket lehet együtt használni. A végcél elérése a legfontosabb. Milyen tulajdonságot szeretnénk elérni vele? Ez határozza meg az adalékok egymás melletti használatát. Több olyan adalék-termék is van melyeknél a több összeférhető funkció egy folyadékban jelen van. Pld. a VIP-REX UNI, vagy a VIP-REX MÉSZKENCE.

Fontos, hogy erősítsék egymás tulajdonságát, ne pedig kioltsák! ( Habzás gátol, vagy habosít!)
Vannak alapvető adalék tulajdonságok, mely néha meghatározzák a használatot. Ilyen például a folyósító szerünk, a VIP-REX SF. Mivel percek múlva is terül, ezért csak vízszintes betonozáskor használható. Ki van zárva pld. a vakolás, a lépcső, vagy az 1%-nál meredekebb rámpa betonozása, mert lefolyik szép lassan.

VIP-REX SF szuperfolyósítóhoz, csupán egy termék illeszkedik remekül, a VIP-REX GÉL vízzáró, és plasztifikáló, kánikulai adalék. Mindkét termék tömörítő, habzásgátló, hatású, melyek erősítik egymást. Víz/cement tényező csökkentő hatása kiemelkedő. Repedéstágasság összehúzó hatású. Szilárdság növelő, kopásálló, fagyálló, szélsőséges körülményeket elviselő tömör térfogatot képez.
Betonozási munkáknál vízszintesen, szinte minden vasalt, és vasalatlan szerkezethez is alkalmazható.
 
Más keverék:
VIP-REX HAB és a VIP-REX GÉL  együttese tulajdonképpen a VIP-REX UNI. Az adalék folyadékai össze nem vegyíthetők, mert túrósan tönkremennek, és hatástalanok lesznek!  A betonba külön-külön beleönthetők. Ezért készült az UNI változat, mely légpólusképző, és víztaszító egyben, egy folyadékban.
A VIP-REX HAB, VIP-REX UNI, VIP-REX MÉSZKENCE, használható együtt, de nincs értelme. A víztaszító, fagyásgátló, kánikulai hatása az UNI-nak a leghatásosabb. A MÉSZKENCE ezekben közepes. A HAB pedig nem rendelkezik víztaszító, fagyásgátló, és kánikulai komponenssel. Pozitívként rögzíthető a HAB légpólus képzése kimagaslóan több mindegyik adaléktól.

Több adalék alkalmazása együttesen: 

  Hab GélUniMészkence  Sf
 Hab —–igen igen igen nem
 Gél igen—–igen igenigen
 Uni igenigen—–igen nem
 Mészkence igenigen igen——nem
 Sf nemigennemnem—–

Az igen nem azt jelenti, hogy célszerű-e, és előnyt jelent-e, hanem, hogy a keverékekbe tesz-e kárt, vagy sem! Tehát a lehetőséget jelenti. A nem pedig azt jelenti, hogy kezelhetetlenséget okoz. Pld. az SF semmiféle vakoláshoz nem alkalmas, csak vízszintes felületű beton készítéshez.
Vannak extrém helyzetek, amit csak az elkészítendő szerkezet vizsgálata után lehet engedélyezni a gyártóval való konzultációval együtt.
Írok egy példát:  Padlófűtés betonozásánál nem áll rendelkezésre VIP-REX UNI. Akkor lássuk a HAB és a GÉL 2:1 arányú keverékét, de szigorúan külön-külön beleöntve a beton keverőbe. Sorrend nem fontos. Összekeverni a HAB-ot, és a GÉL-t egy edénybe nem szabad.

Gazdasági kombinációk is léteznek. Például a hab térfogat növelő, szaporító hatása miatt több keverék áll rendelkezésre. Ezért gyakorlat tapasztalat szerint visszahozza az árát, plusz minőséget növel! Vakolatnál és betonozásnál egyaránt.
Ha ezt kombináljuk és UNI-t is használunk plusz 2.5litert, a hab 2,5literéhez, akkor némi gyenge víztaszító képességű, és kissé kánikula tűrő habarcsot, és betont kapunk. A kelleténél habosabb, kisebb fajsújú keveréket kapunk. Hová is lehet használni, az ilyen lepke könnyű, de nagy szilárdságú betont? Pld. lapos tető kiegyenlítő betonnál, vagy vastagon alkalmazott kitöltő vakolásnál.
A VIP-REX hab és a VIP-REX SF együttes alkalmazása is létezik, de vakolásra alkalmatlan. Csak vízszintes betonozási munkára használható. Vagy pld. beton szobor, és betonváza öntés!  Ekkor könnyű, de a finom vonásokat is visszaadó zsaluzat alakját is felveszi, valamint a kötéshő fejlődést kiküszöböli, nem repedezik! Gyönyörű sima felületet eredményez!

Lényeges tulajdonság, hogy a VIP-REX hab különleges pólus-hab képzőt, míg a VIP-REX SF pont az ellenkezőjét, mégpedig habosodás gátlót tartalmaz. Az a meghatározó, hogy a két adalékot milyen arányban adalékoljuk a keverékbe. Ha az adalék fajták az ajánlott arányba keverjük bele a betonba, akkor kioltják egymást. A víz/cement tényező csökkenése jelentős lesz azonos konzisztenciánál.
Különböző cement fajtáknál, és konzisztenciánál a bruttó víz 25-40%-kal kevesebb lesz. Ugyanakkor a kötés kezdete kitolódik hőmérséklettől, és cementfajtától függően 75-90 perccel. A kezdeti szilárdulás 24órai nő az átlagoshoz képest min. 30%-kal. Ha ezen funkciók szükségesek valamely keverékképzési munkához, vagy szerkezethez, akkor lehet ezt a két adalékot együtt használni!

Ha egy szerkezetnél a VIP-REX GÉL a VIP-REX SF szuperfolyósítót is használunk, akkor a következőre kell számítani:
A GÉL plasztifikáló tulajdonsága csökkenti a folyósító hatását. Normál adalék mennyiségnél. Ezért a VIP-REX Gél vízzáró mennyiségét 1-1,5%-ról csökkenteni lehet 0,5-0,7%-ra, a VIP-REX SF 0,3%-át növelni lehet, 0,4%-ra. Feltétele, hogy a V/C 0,35-0,40 között legyen. Így kis mennyiségű vízfelesleg lesz, viszont a légbuborékok az önthetőség miatt felúsznak a  felszínre, növelve a tömörséget.  Az SF mennyisége nem érheti el a cementre vetítetett 0,5%-ot, azaz az 5 ezreléket. Ha a felületen kifehéredés tapasztalható a megkötött betonnál, akkor ez a sok SF-től van, egyidejűleg a sok vízzel együtt jelentkezik. Közepes konzisztenciáknál, vagy sűrűbb betonnál a kifehéredés nem jelentkezik.

Összefoglalva, a habarcs és beton keverékek összetételét precízen meg kell határozni, és a készítés közben be kell tartani. Nem véletlen van az adalék mennyisége kikísérletezve, a keverési sorrend, és idő ajánlva. Ha az útmutatóban, termékismertetőben leírtakat alkalmazzák, biztosak lehetnek a sikerbe, és könnyű munkavégzésbe!
Bizonyára jönnek az életbe változatos szerkezetek, kihívások, melyek újabb műszaki keveréket kívánnak. Ebbe is állunk a tervezőink és a kivitelezőink segítségére.
További sikeres munkát kívánok minden habarcs és beton keveréshez!

 

Kisújszállás, 2017.05.23.
VIP-REX Kft.
Farkas Kálmán


Megosztás
Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0