Megosztás

Cikksorozat 5. rész

 

Élőfa és a beton!

 

A téma nehezen körülírható, ugyanis a tömöríthetőség egy nagyon sok tényezőtől függő tulajdonság! Cél, a légmentes, víz-zsákmentes, minél nagyobb fajsúly elérése. Minden friss betont, és habarcs-féleséget lehet tömöríteni a legoptimálisabb módon. Kérdés az miként is? Ebben a cikkben megvizsgáljuk, mikor kell igen alaposan, jól, és módszeresen tömöríteni. Ha jól sikerül, akkor a teherbírás, tartósság, betonvas védelme kiváló lesz! Előre bocsátom, hogy sok ismeretlenes az egyenleg, számos körülménytől, és beton receptúrától függ. Minden egyes receptúra más és más tömörítést kíván!

 

Továbbá a zsaluzat minősége is meghatározza a tömöríthetőséget, mert egy hézagos fazsaluzaton a cementpép azonnal távozik, mielőtt tömör betont tudnánk vibrálni!

 

Valamint a Szemalak tényező is a tömörítés alapja. Nyilván gömbölyű szemek alkalmasabbak a tömörítésre. Az őrölt, murva szemek nehezebben forognak össze. Tört szemeknél több a makro légrés is, ami nehezíti a tömörség tökéletességét. A térfogatban lévő levegő nehezen úszik fel a felszínre. Sajnos a legtöbb zsákos beton, és vakolat a kőbányák melléktermékéből őrléssel készül. Fizikailag nyilván a mester azt figyeli, mikor szűnik meg a felületen a légbuborékok felúszása. Minél vízszerűbb, folyósabb a cementpép, annál nagyobb az esély, hogy tömörebb betont kapunk.

 

Számít még a szemérdesség. A kavics szemek felülete meghatározza, mennyire tudnak összeilleszkedni az alkotók. Ebben segít a cementpép sikamlóssága, de csak egy bizonyos mértékig. A szép fényes szilícium kavicsok könnyebben tömöríthetők, ugyanakkor a beton végszilárdsága is csökken. Ebben a szempontból az érdes szemekből lehet igazán nagy szilárdságú betont készíteni. A cementpép a felületén a legjobban az érdes szemeken tud kötődni. Ezért kell hatékony plasztifikátort, vagy folyósítószert használni. Az attraktív, szilárdságú beton töréspróbájánál a szilícium kavics szemei törnek ketté, mert a cementpép nem engedi, az nagyobb tapadószilárdság miatt.

 

Induljunk el a legrosszabb irányból. Gyenge több szemcseméretet nélkülöző ritka rossz szemmegoszlási görbéjű homokos kavicsból kevert, cementhiányos beton. Teljesen biztos, hogy ezt a keveréket kis keverővízzel nem lehet bedolgozni. Ezért 0,5-0,7 V/C esetén igen nagy a veszély, hogy a víz felszínre kerül. Mindegy, hogy -rúd, -tű, -gerenda, vagy zsaluvibrátor az eszköz. Tömörítés hiánya, makro pólusok káros meglétét okozza. A túlvibrálás az osztályozódást váltja ki. Alapból nem áll rendelkezésre annyi cementpép, hogy a kavicsok közötti légtérfogatot kitöltse. Ezért pontosan nem határozható meg a tömörítés időintervalluma! Ez a beton, eleve kis szilárdságú lesz! Ebben az esetben folyósítószer nem ajánlott, maximum plasztifikáló adalékszer.

 

Vizsgáljuk a következő betonféleséget. Javul a minőség, ha folyamatos a szemmegoszlás, és jelentős szemcseméret nem hiányzik. Viszont kevés cementtartalom van a homokos-kavics légrésekbe. Makro porozitás mennyisége

 

5 cikk

Kis idejű vibrálás ajánlott, és lehet szuperfolyósítót, vagy plasztifikátort is használni. Az ilyen térfogatnak a sajtolásos tömörítés a legideálisabb. Lásd beton előregyártó üzemek. A hosszú vibrálási idő azért nem megfelelő, mert az osztázozódás, és a cementpép kiülés jelentkezhet.

 

Utolsóként vegyük a jó minőségű, cementpéppel telített betont. Nem szeretek cement mennyiséget írni, de 350 kg/m3 elegendő, ha kiváló a szemmegeszlási görbe. Az ilyen friss beton, kissé képlékeny és földnedves állapotában alaposan tömöríthető bármilyen rezgő vibrátorral, és elég sokáig, osztályozódás nélkül.

 

Ha majdnem öntömörödő, kis tömörítést igénylő betont szeretnénk, akkor használjunk folyósítót, vagy szuperfolyósítót. Ekkor viszont néhány percnél tovább nem szabad vibrálni a betont! Miért is?

Mert a nagyobb nehezebb szemek alulra kerülnek, és nem egyenletesen oszlanak el a háromdimenziós térben. Persze a V/C tényezőtől is függ. Folyós, önthető konzisztencián belül is lehetnek árnyalati eltérések, mely módosíthatja a tömörítési időt, és módszert. Még ma is, bizony a rutinos mesterekre hivatkozunk, akik a kizsaluzások után szembesülnek a tömörítés tényével, vagy épp a darázsfészkes, hézagos betonnal. Tanulni kell a tömörítési folyamatot. Sok száz betonozás és kizsaluzás tapasztalata kell a jó betontömörség elérésére. Minden betont el lehet rontani a gyengébb, vagy az erősebb túltömörítéssel.

 

Figyeljék meg, tömörítési hatásfokot lehet előírni a tervdokumentációba, mérni utólag. De látott már valami egy módszert leírni, hogyan kell a különböző összetételű és viselkedésű betonokat tömöríteni. Még hozzá járul a környezeti hőmérséklet, a páratartalom, a légnyomás, valamint az a tény, milyen vastag rétegenként kell vibrálni.

 

Nagyon eklatáns példa alapján azt is lehet tervezni, hogy öntömörödő betont receptúráznak. Azonban ezt nehéz betartani, a helyszínre szabva, ott és azonnali betonozáskor. Némi fogalma legyen valakinek milyen nehéz, akkor kérem figyeljen.

 

Szilikapor, 5%-kal túltelített cementpép mennyiségű légtérfogat, cementfajta kiválasztás, V/C tényező meghatározás, bedolgozási idő 5 percen belüli tervezése, szuperfolyósító mennyisége, esetleges külön plasztifikátor, talán még képlékenyítő receptúrázása, zsaluzat tervezése, vasalásterv ismerete, gépi technika rutinszerű használata, stb. figyelembe vételével lehet igazán jó betont készíteni!

Az előbb leírtakon felül, számos tényező befolyásolja a jó beton elkészülését, tehát a teljesség igénye nélkül készült a tájékoztatás.

 

Ezek után, következhet a beton utókezelés, mely legalább egy hétig roppant fontos tényező. Kivétel, ha kánikulai adalékként VIP-REX GÉL-t adagolnak a betonhoz!viprex gel

 

viprex SF 1L 500x500px 01A VIP-REX SF szuperfolyósító mellett alkalmazva bőven megtérül mindkét adalékszer ára, plusz a szerkezet minősége garantált, biztosított a terveknek megfelelően! Tapasztalati, és fizikai tény az is, minél tömörebb a betonozott térfogat, annál kevésbé érzékeny az utókezelésre. A belső víz, nem tud annyira gyorsan eltávozni a térfogatból, hiszen nincs nagy keresztmetszetű légrések nem állnak rendelkezésre. Ezzel is direkt módon, adalékszerrel növelni tudjuk az utókezelés biztonságát, vagy teljes elhagyását.

 

 

 

Remélem, a betonozást végző embereknek tudtam némi gondolatébresztő körülményt leírnom,

amitől a minőségibb, olcsóbb betonozáshoz segítettem Önöket!

 

 

 

viprex logo kezdolap 600x120pxKisújszállás, 2018. 12. 06.

Farkas Kálmán

 


Megosztás
Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0