Megosztás

Cikksorozat 6. rész

Azt gondolnánk, hogy semmi nemű légpólus nem lehet a betonba! Példa lehetne egy magmás kőzet. Összehasonlítva, egy gránit, dolomit, bazalt kőzettel, meg is lehetne kapni a mintát. De, nem! A valóságban nem így van! Az épület szerkezetek fizikai követelményei, valamint a cementekkel elérhető cementkő képzésnek vannak határai.

 

A magmás tömör nagy fajsúlyú kőzetek a természetbe is aprózódnak, szétrepeszti a hő a térfogatukat. Gondoljunk a sivatag homokjára, mely a hirtelen hideg, meleg porlasztó hatása miatt jött létre.

Első szempont a fizikai tulajdonság. Könnyű belátni, hogy a rugalmassági tényező milyen fontos. Különösen az előfeszített vasbeton födémeknél. Valamint, másik tartóssági tényező a téli, nyári hőhatásoknak ellenálló, minél kisebb hő tágulási együttható. Ennek okán nézzük rögtön a következő példát. A tűzrakó helyet, ha körbe dolomit kővel rakjuk ki, hatalmas feszültség keletkezik a hő miatt és egymás után nagy csattanással elhasadnak. A bennük lévő feszültség miatt a két oldal hő tágulása különbözik. Ezért kettétörik. Ha a térfogat tagolva lenne mikro méretű légpólussal, ez nem történik meg! De egy magmás kőzet nem ilyen. Vannak specifikusan jó tulajdonságai, mely több szerkezet elkészítésére alkalmas, mint például a kopásállóságból eredő burkolatok.

Az építőipar a különleges geometriai formákat csak a betonból tudja elkészíteni. Ha az kültéri, időjárásnak kitett szerkezet, akkor nagyon fontos a hő tágulási együttható, a fagyállóság, vegyszerállóság, rugalmasság, és minden, amit a mikro légpólusok okoznak. Ezen pozitívumokat csak a mikropórusok megléte képes fokozni.

Sokféle légpólus létezik. Három legfontosabb tulajdonság, a zárt-nyitottság, a méret, és az alaktényező.

Most csak a hasznos tulajdonságú légpólusról írok. Gömbölyű, zártnak kell, legyen! 1x1x1mm-es térfogatba az ideális 27db-nak kell lennie a 0,08-0,15mm átmérőjű légbuboréknak. Idealizált, de a gyakorlatba összes térfogat arányra adják meg a mikro légbuborék arányt. Országonként változó a követelmény, azonban az átlag 2.5-5 térfogat % között van. Ha folyósítót használnak, több kell, legyen, 0,5-1%-kal, érthető okok miatt. Az olvasztódó, a fagyállóság lényeges meghatározó eleme a zárt, megfelelő méretű mikropórus mennyisége!

táblázat 2

A friss betonba ezt csak utólag bekevert adalékokkal tudjuk elérni. A légpólus képzők olyan csoportjáról beszélünk, amelyek a szilárdulás folyamán nem kapcsolódnak össze, hogy kapilláris csövecskéket alkossanak, hanem külön légbuborékokat alkotnak! Létkérdés a mikro légpólus képzésben a mennyiség, a nagyság, a térbeli homogén elhelyezkedés. Ezt pedig úgy éri el az adalék, hogy a cementpép levegővel érintkező felülete statikusan töltődött. Ily módon mind az egymáshoz való térrács viszonyát, mind az elérhető nagyságot is meghatározza az adalék találmány minősége! A beton tartóssága, időállóga, agresszív vegyi hatásokra való ellenállósága, hő tágulási tűrőképessége, fagyállósága, rugalmasság növekedése függ, ezen mikro légpólusoktól a megszilárdult beton.

Tovább értékelve a mikro pólusok jelentőségét a készítés közbeni friss beton tulajdonságát is kellő módon tudja befolyásolni. A betonozás fagyban történik, akkor a megfelelő térfogat arányú mikro légpólus pozitív irányba elősegíti, a fagyállóság növekedését!

Elfogadott tény, hogy 5-8% közötti térfogat arány 5C fokkal is növeli a friss beton fagyálló képességét, de csak a magtérfogatba! Ez azt jelenti, hogy felületi fagyás kötés-szilárdulás folyamán felléphet, ha más fagyásgátló adalékszert nem alkalmaznak.

Ugyan akkor, figyelembe kell venni, hogy minden plusz 1% légpórus tartalom 5% nyomószordság csökkenést okoz! Következés képen a két paraméter között kell megtalálni az ideális receptúrát, valamit a szerkezet túlméretezését!

MSZ EN 480-11:2006 Szabvány pontos előírásokat, vizsgálatokat határoz meg a méréseket illetően. A betonreceptúrázás, valamint a friss beton készítési körülményei meghatározóak a végtermék, maga a megszilárdult cementkő minőségére, tartósságára.  

Jelentősége határesetként a XF2, XF3, XF4 környezeti hatásnak kitett betonoknál különösen fontos. Ez azonban nem azt jelenti, hogy minden beton szerkezetnél ne legyen jelen kellő térfogat arányba.

Ide kívánkozik az a tény, hogy a fontos mikropórusképzés szinte minden termékünk tartalmazza, még a tömörítő adalékaink is, mint a VIP-REX GÉL, vagy a Vip-REX SF szuperfolyósító adalékunk. Az utóbbi nem csak egyszerűen a vizet redukálja, hanem olyan korszakalkotó konstrukcióval a kezelhetőséget egyedi formában meghosszabbítja, ugyanakkor a kötés végét lerövidíti, és mégis képez létfontosságú zárt mikró pólusokat melyek a beton szerkezetek tartósságát eredményezik.

Összegzés képen azt mondhatjuk, csak azoknak az építőknek beruházóknak számít a tartósság, akik nem egy pár évre tervezik a minőséget!

Azt hiszem, beton és a habarcs adagolás minőségének fontos tényezőjét sikerült röviden ismertetni!

viprex logo kezdolap 600x120pxKisújszállás, 2019.01.27.

Farkas Kálmán


Megosztás
Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0