Megosztás

Cikksorozat 7. rész

 

Mitől lesznek egyformák a keveréseink?

Helyszíni keverék képzések közben jelentkezik ezen probléma. Több okra is visszavezethető. Ezért érdemel néhány sort a beton, és habarcskeverés folyamatában. Sorba vesszük, mi is kell ahhoz, hogy minden keverés egyforma legyen.

Először is kezdjük az alkotók vizsgálatával. Homokos-kavics, vagy homok mely általában az építési területen depókban van leömlesztve. Arra kell figyelni, hogy járműről való lebillentéskor osztályozódhat. Különösen, ha szárazabb az anyag. A nagyobb kavics szemek a depó körül, alul helyezkedik el. A keverőbe való lapátoláskor egyenletesen, minden részéről vegyesen kell a keverőbe juttatni a sódert. Több ideje ledeponált anyag víztartalma a tetején kevesebb, vagy semmi, az alján és a belseje belé haladva több! Bizony ez is befolyásolja a keverék minőségi szórását.

A cement, mint alkotó elem, sokszor vödörre, vagy még rosszabb esetben lapátra van mérve. Ez veszélyes, mert a zsákba való tároláskor tömörítve van, de a bontás, és mozgatás közben lazul, könnyül a térfogatra eső mennyiség! Vagy súlyra kell mérni, vagy egész 25 kg-os zsákra számolni a keverési egységet.

 

Adalékszer:

A legnagyobb hiba az adalékokat előre az elkészített vízbe bekavarni. Azért veszélyes, mert a homokos-kavics víztartalma változó lehet, és több, vagy kevesebb adalékszer kerül egységnyi keverékbe azáltal, hogy magából a keverővízből is más mennyiséget öntünk! Még légszáraz, zsákos anyagnál sem ajánlott, mert a reggeli hűvösebb időbe, valamint a délutáni kánikulában, más és más vízmennyiség kell, hogy bedolgozható legyen a kész keverék. Ennek kiküszöbölésére van az a szabály, hogy közvetlen a keverőgépbe mérjük mindig az adalékszert. Különösen azért is fontos ez a momentum, mert az adalékszerek bejuttatási sorrendje sem egyforma. Van amelyiket előre, van amelyiket utólag adalékozunk. Erre legjobb példa a VIP-REX SF szuperfolyósító, melyet a megkevert betonhoz az utolsó lépésben adunk hozzá. A többi adalékunk már a cementpép állapothoz rögtön adalékolható, a keverővíz után.

viprex gel 20literNézzük végül a keverés folyamatát. Ajánlatos az első keveréket próbaként kezelni, beállító fázisnak tekinteni, és felírni minden alkotójának mennyiségét. Receptúrát kialakítani minden hozzávalóból. Nyílván először, egy számított értékből indulunk ki. a köbméterre vetített kész beton alkotóit elosztjuk a keverő teljesítményével. Ezek példának okáért 1m3 kész betonhoz 1,23m3 homokos-kavics, 300 kg cement, 0,4 V/C esetén 120liter keverővíz, VIP-REX GÉL 5 liter. 

Megnézzük milyen talicska áll rendelkezésünkre. Ha 50literes, és 2 talicska kész beton jön ki belőle, akkor egy keverés 100 liter friss betont jelent. Máris adódik, hogy minden bejuttatott alkotót tízzel kell osztani. Sorrendbe először a víz, mely 12liter. Erre egy pont ilyen űrmértékű vödör kell, melybe eleve nem fér több. Következik az adalékszer, 0.5liter, tehát 5 deciliter. A cement sajnos 25 kg-os egységekbe van. ezt súly alapján kellene mérni. Azonban a szokás az, hogy az 5kilógramm hozzáadott hiányzó értéket egy fánglival kell mérni, külön bontott zsákból, míg el nem fogy, 5szöri alkalommal. A fángli nagyságától függően egy, vagy két fángli a mennyiség. Nincs mese ezt le kell mérlegen egyszer mérni, hogy csapott-e vagy púposan értendő!

Ha mindez megvan, és megvan a cementpépünk a folyamatos keverés közben a keverőben, akkor már csupán a homokos-kavics mennyisége a nagyon fontos. 123 liter kell. Ez nagyon egyszerű, 2,5 talicskányi. Általában itt rontják el a keverési folyamatot. Elismerem, bajos, nehéz mérni rendesen a sódert, de meg kell oldani. Legalább az első néhány keverést, míg a betonkeverőben meg nem szokjuk a kellő telítettséget. Meddig van a gép. A kialakuló konzisztencia is mutatja, milyen szokott lenni az előző keverék állaga, plasztikussága. Ha túl sok sódert adagolunk hozzá, szárazabb anyag lesz, és borult a receptúra. Ennek kiküszöbölésére az utolsó lapát sóder mennyiséget lassabban adjuk hozzá, mert egyrészt gyorsabban is megkavarja a gép, másrészt láthatjuk a hígabb állagát, hogy még sódert kíván!

A leírt mennyiségi adagolás természetesen nem gond, ha automata géppel dolgozunk a helyszínen, ahol például a sóder felvonó dobba pont annyi fér, a vizet mérőn keresztül adagoljuk, valamint a cement súlymérőn keresztül kerül a keverődobba, vagy zsákos mérés esetén olyan nagy a keverőnk, hogy egész zsákra válasszuk a keverési egységet. Az adalék bejuttatása pedig mérőpohárral történjen, ami pont annyi legyen, mint a kellő adalék mennyiség. így többet nem tudunk bejuttatni. Vigyázat adagolásnál csak az előírt mennyiséget adjuk hozzá, a többlet is kárt okoz! Ki van számolva a kötési folyamathoz szükséges arány, melyet be kell szigorúan tartani. Itt van jelentősége annak a ténynek, hogy a cement mennyisége is fix, és pontos legyen.  A százalékarány így mindig precízen ugyan annyi lesz!

Adalékszer számítása, beöntése még kényesebb feladat, amikor nem százalékos, hanem ezrelékesen kicsi mennyiség kell. A VIP-REX SF szuperfolyósító 0,3 %, azaz 3 ezrelék kell a cement súlyára vetítve, és ml-es térfogatba!

Példa:

Vegyünk egy előbbi 300 kg-os köbméterenkénti cement mennyiséget, melyet 100 literenkénti keverővel 2 talicskánként kevernek. Ekkor a 30 kg cement 90 ml-es VIP-REX SF adalékot kíván. Erre az egy deciliter pohár lesz a jó. Nyilván nem teljesen tele töltve, hanem az elsőt a kalibrált 125 ml-es flakonból arányosan ki kell mérni. Nagyon sokszor filccel vonalat húznak a mérőpohár oldalán a könnyebbségért. Ez így helyes is!

Továbbá a keverési idő is nagyon fontos. Alaposan megkevert anyagban van egyenletesen elosztva minden alkotó. Sőt a légpólus képző, vakolatoknál a legsarkalatosabb pontja, hiszem, a keverés közben passzírozzuk bele a légpólusokat a habarcsba. Ehhez pedig idő kell, ekkor a keverési idő a szokásoshoz képest 5-10 perccel megnő. Azt tapasztaljuk, hogy a VIP-REX termékek 3 fajtájánál a HAB, UNI, KENCE, kialakul a képlékenyítő, plasztifikáló hatás. Ekkor a 0-4 mm-es sódernél hallható a keverés közben a surrogó hang. Látványra pedig előttünk a kelt tészta jellegű, kocsonyaszerű, könnyű habarcs látható. Ezzel remekül, bármilyen vastagságban könnyen lehet vakolni.

Ha betartjuk a megfelelő receptúrát, sorrendet, és keverési időt minden egységnél az alkotók egyformák, a munka gyorsabban halad, és végtermék, a megszilárdult beton, vagy habarcs is megfelelő minőségű lesz!

viprex logo kezdolap 600x120pxKisújszállás, 2019-01-31.

Farkas Kálmán


Megosztás
Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0