Megosztás

Folyamatosan sokan kérdeznek a padlókészítés előtt, hogyan lehetne bedolgozhatóvá, önterülőbbé, plasztikusabbá tenni a cement alapú zsákos esztrich padlót.

Mi is a probléma?

Az, hogy a hozzá ajánlott kb. 4 liter vízzel lenne a legerősebb aljzat, de bedolgozhatatlan, ha mégis, akkor sokáig tart.  A leírás szerint tartalmaz mindenféle képlékenyítő, plasztifikáló, bedolgozást javító adalékot. Ez azonban kevés, vagy inkább semmi! Mi a megoldás?

Megjegyzem, először a vásárlóink találták fel, hogy a VIP-REX UNI milyen kitűnően javítja a friss és a kész esztrich tulajdonságait. Készült több helyen nagy tételbe, nagy terheléses ipari csarnokoknál is, remekül vizsgázott a fűtött aljzat ezzel a módszerrel!

 

 

Betonozás 2Szögezzük le, hogy a gipsz alapú folyós, teljesen önterülős aljzat anyagot cement alapúból sosem lehet megoldani, csak megközelíteni! Hatalmasat lehet javítani az esztrich anyagán, bedolgozhatóságán. Mondhatni az eredmény a felére rövidülő munkaidő, és a szép egyenletes, sima felület!
Nem kell vigyázni, hogy megreped a víz-cement tényező emelése után sem!
Még egy nagy előnye van, kitolja kb. 1 órával a megkevert beton bedolgozási idejét! Van idő minden apró részletet, éleket, sarkot, dilatációt, és minden szerelvényt eldolgozni, elhelyezni!

Kipróbáltunk több neves anyagot is, a tapasztalat mindnél hasonló volt. Talán a zsákos anyagba lévő cement fajtája, minősége volt a különbség! Ez azt eredményezte, hogy muszáj volt egyes típusnál akár 2 literrel is emelni a hozzáadott víz mennyiségét. Ez abból ered, hogy a cement más kezdeti vízfelvevő képességgel rendelkezik. Valamint az őrlési finomsága apróbb, 20 mikronos lehet!
Ennél a zsákos terméknél 5 liter vizet is ajánlanak a keveréshez!

Lássuk, hogy működik. Elmentünk a zsugorodási repedések határáig! Szálerősítés is van benne, azt írja az ismertető. Gondolom a mészhidrát tartalma is emelve van. Azért, hogy ne legyen szálkás, száraz a szálerősítés miatt. Az emelt mésztartalom pedig plasztifikál, és nagyon olcsó!  E nélkül száraz, bedolgozhatatlan hatást kelt a szálerősítés! Viszont csökken a szilárdság!

Hátrány még a szemalak! Nem kerek szemekből van, hanem hulladék kőzet őrleményéből. Éles szemek, melyek nem guruló, csúsztató képesek! Ez is hátrány!

Továbbá azt vettük észre, minden gyár a porózus mészkő őrleményt használja! Ez nem szilícium alapú, kevésbé szilárd anyag! De még nem is dolomit, gránit, vagy egyéb magmás kőzet!
Igen ennél olcsóbb anyag őrlemény nincs is!

Szaporítja a problémát, hogy vizsgált mészkő őrlemény, mely 0-4  mm szemekből áll, nem igazán jó szemmegoszlási görbéjű! Frakciók hiányzanak belőle! A felülete nagy, nedvesítés szempontjából előnytelen. Anyaga pedig enyhén szólva nedvszívó, a porozitása miatt! Hűvös, és normál időben egy kis előnyt jelent a szemekbe lévő víz, melegebb időben pedig hátrány, mert azonnal el akar távozni, párolgással, repedezést hagyva maga után!
Ezt is jó, ha tudjuk! A csomagolásra több gyártónál is rá van írva, óvatosan fogalmazva!  

Elektromos padlófűtés szerelő aljzatát, és fűtött felbetont készítettük el bemutató minta jelleggel!

Kevertünk többször 4 liter vízzel. Még jó, hogy a vezető sávokat kellett betonozni így hamar meghúzott, nem volt idő léccel lehúzni, igyekezni kellett. Kézi eldolgozásra nem valami jó! Gépi erőszakos simításra biztos megfelelő, ha azonnal hozzáfognak, és a terítés után rögtön megy a gépi simítózás. Ekkor jó a 4 liter víz. A hidratációhoz szükséges vizet, viszont 12 óra elteltével pótolni kell, mert a hőszigetelés tetején megég a beton.
Nem bírja ki a másnapi utókezelést sem. Ez csupán szilárdság vesztést okoz, nem porlást.
Köszönhető a szálerősítésnek! Kb. a gipsz alapú aljzat szilárdságáig károsodik.
Sajnos a délután 6 órakor betonozott felületet, kb. 12 óra múlva, éjfélkor locsolni kell!
NAGYON KELLEMETLEN!
Ezt küszöböltük ki a VIP-REX UNI-val. Víztaszítás, kánikulai adalék, plasztifikálás, és légpólus képzés egyben! Ami csak kell, mindent megadtunk a keveréknek! A bemutató keverék 5 literrel javult, 5,5 liternél az igazi lett kézi eldolgozásra, 6 liternél majdnem önterülő lett, viszont a felület fényessé vált, mintha feladta volna a vizet. Nem víz volt, hanem a VIP-REX adalék önterülő voltából eredő sima felület. Tehát a végeredmény nem repedt meg, még 28 nap elmúltával sem! Néhány óra múlva már gyöngyözött a víz rajta, nem lehetett locsolni, de nem is kellett, éjszaka 16 fok, nappal 20 fok volt a helyiségbe!
Továbbá, másnap, huzat nélkül, egyirányú szellőzést biztosítottunk, valamint némi levegő párásítást végeztünk egy háti permetezővel, annak ellenére, hogy nem szívta be a vizet. A levegőből veszi a párát, ami a hidratációhoz szükséges. A szellőztetés, friss levegő pedig a széndioxid folyamatos ellátása miatt kell! Huzatot nem szabad kelteni!

Összefoglalva.:
Igen előnyösen változott a legtöbb cement esztrich bedolgozhatósága. Szép sima önterülőhöz hasonló felület alakítható ki könnyedén. A végszilárdság pedig meglepően magasabb, több mint 20%-kal. Annak ellenére, hogy a többlet térfogatot eredményez a légpólus képzéssel való habosítás!
Itt a keverési folyamatnál arra kell figyelni, nehogy vízszerű legyen a keverék a keverőgépbe. Surrogjon, géles állapotot mutasson, sőt a talicskába öntve egy kicsit púposan álljon meg. Majd  
tolva, rázkódva, lassan kisimulhat a talicskába! Konzisztencia tekintetében a képlékeny és a folyós közötti állapot az igazi! De semmiképp nem az önthető kategória!
Ha így keverünk anyagot, akkor széleket zsaluzzuk ki, vagy előre sűrűbb anyagból készítsünk vezető sávokat. a közeit pedig könnyedén betonozhatjuk hígabb anyaggal. ezzel időt, pénzt takarítunk meg a habosodásból eredő térfogat szaporulat miatt!

Kellemes, precíz, pontos munkavégzést lehet ilyen módon elvégezni!
Jó munkát kívánok hozzá!

Kisújszállás. 2014. május 18.                                                Farkas Kálmán
                                                                                                     Fejlesztő mérnök


Megosztás
Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0