Megosztás

 

 /Egyedül, ragasztással miért nem megy?/

Miért is, tesszük fel gyorsan a kérdést? Csak ragasztással egyedül nem megy?
Egyszerű a válasz: Ragasztás mellett dűbelezni is kell! Biztos, ami biztos alapon muszáj, mert a ragasztással sokszor volt baj! Tízemeletes ház végfala kb. 30méter magasságig leomlott többször is!
Hogyan is történhet meg a mai világban? Hol vannak az építőipar biztonsági tényezői?

Ezt járjuk körbe egy kicsit!

Nyílván a szakemberek kíváncsiak az okokra, de az építtetők is nagyon hasznosnak találják milyen költségvetési tételeket hagynak jóvá, mint műszaki ellenőr!
Mert a minőség a precíz tervezésbe, műszaki leírásba, és a részletes költségvetési kiírásba rejlik! Ezekben a dokumentumokban már szerepelni kell a ragasztó és glett adalékainak.
Végül is egy cement alapú habarcsról van szó! A VIP-REX mint habarcs adalékok pedig már bizonyítottak minden keverék típusban.
Előre meghatározott anyagokat, módszereket alkalmazva 200% biztonságban elvégezhető a jó minőségű hőszigetelés! Ráadásul kevesebb munkával, és sokkal hamarabb, kis erőfeszítéssel! Az időjárás függetlenségét pedig csak a VIP-REX termékekkel lehet megoldani!
Hogyan?

Sorjában nézzük a hibákat. A hőszigetelés vastagságában belülről kívülre haladva kezdjük a RAGASZTANDÓ FELÜLET-tel. Néhány klasszikus elvárás van.
Legyen a falfelület sima, pormentes, szilárd. Nem árt, ha a felület nem szívja a vizet, tehát üveges impregnált, víztaszító! A felület legyen 20 Celsius fok körüli. Tehát nem hidegebb, de kánikulai meleg sem. Magyarul 10-25 fokos ideális hőmérsékletű falat kíván a ragasztó!

hoszigetelesi_problemak_1  hoszigetelesi_problemak_2

A hőszigetelő tábla felülete is fontos! Egyes hungarocell és szigetelő anyag fajták, pld Astroterm, Nikecell, Dryvit, Bachl, táblák úgy vannak habosítva, hogy ritka szövetszerkezeténél fogva, valamelyest páraszellőző, de csupán kifelé, így hamar kiszárad és megég a ragasztó a szigetelő anyag alatt! Az első 48óra a legkritikusabb!
Most figyeljen, a ragasztó anyaga legtöbbször, azaz a munkák 80%-ban károsodik! Ezt általában nem veszik észre sosem! Azért mert a műanyag tiplizés félig fogja még! Ráadásul a szigetelésre felglettelt simító réteg a hálóval együtt összefogja! A nemes vakolat, ami általában műgyanta alapú, további fedést biztosít, hogy a glett repedezése ne látsszon meg!
A szigetelés és az azon lévő glett, valamint nemes vakolat súlya jelentős lehet! Egyes esetekben 4-5kg-ot is eléri! Tehát a leválasztó nyíróerő jelentős.
Egy tízemeletes végfala eléri  kb. a 800m2. Ez bizony 4000kiló, azaz négy tonna is lehet! Ehhez bizony már kell tapadóerő! Ezért fontos, hogy a hőszigetelő tábla mikró felülete érdes legyes! Nem mindegy milyen minőségű, és fajtájú táblákat vásárolunk!
Ezt figyelmen kívül hagyhatjuk, ha a VIP-REX GÉL adalékolt használjuk a ragasztó megkeverésénél! Fokozza a tapadást, gondoskodik a nagyobb végszilárdság mellett, hogy nem ég meg a ragasztó. A falazat és a szigetelés között ugyanis nincs mód a locsolásra, utókezelésre! Hogy is tudnánk mögé locsolnia a hőszigetelő tábláknak?
Tehát a kánikulai komponens, megégés ellen igen hasznos!
Olyan erősen ragaszkodik a hőszigetelés a cement alapú ragasztóhoz VIP-REX Gél-lel adalékolva, hogy inkább a nikecell tábla anyagában szakad el, ha le akarjuk feszíteni!
Mi bontottunk ilyen 11évvel ezelőtt felragasztott táblát!
Igen nehéz volt leválasztani! Ami kitűnő eredmény!  Nem is volt szükség tiplizésre!

a_hungarocel

A hőszigetelés külső felülete is fontos! Leírjuk miért!
Össze illik csiszolni felületi glettelés esetén a hőszigetelési illesztéseket! Ekkor kinyitják a pólusokat, és jobban fogja elszívni a vizet a glettből. Melegbe ezért tiltják a glettelést a gyártók. Igaz hidegbe is, hiszen olyan vékony rétegről van szó, hogy hamar megég, vagy megfagy! Az ideális 15fok körüli hőmérséklet és legalább 80% relatív páratartalom kell az ideális szilárdulási folyamathoz!
Évente csak néhány tavaszi, valamint őszi napot jelentene, amikor lehetséges hőszigetelési glettelést elvégezni! Nyílván nem 5-10napot szeretne dolgozni az építőipar!
Ezt hivatott olcsón, biztonságosan megoldani a VIP-REX GÉL adalékkal.
Nagyon egyszerű a használata, amit még az egyszerű segédmunkás is bele tud önteni!
Egy zsák, azaz 25kg megkevert ragasztóba, glettbe csak 1-1.5dl kell időjárástól függően!
Ez most 2014.-ben 200-300ft körül van, zsákonként.
Bármilyen márkába használható, ami az építőanyag áruházakba kapható!

További apró előnyök, is vannak! Ezek is a jövedelmezőséget, biztonságot fokozzák!

  • a.    Megkeverés után a feldolgozásig nem megy tönkre, nem ül le a ragasztó, és a glett a talicskába, vagy a vödörbe! Sokáig plasztikus, májas, feldolgozható marad! 
  • b.    Kevesebb keverővízzel jobb víz/cement tényezővel is jól tapad! 
  • c.    Vízzáróságot ad a glett, a vékony vakolat alatt. Köztudott, hogy a műgyanta vékony nemes vakolatokhoz árusított alapozók addig nem bomlanak fel, míg egy nyári meleget nem kapnak! Aztán már nincs víztaszító képesség, és fagyállóság, mert azt a nemes vakolat látja el! Igen ám, de mi van, néhol mégsem fedett a vakolat a gletten! Le fog fagyni, aláfagy a többi fedett területeknek is, egy hosszú esős téli napon, mikor jön az éjszakai fagy! Ekkor látjuk a TV csatornákon, híradóban, hogy leomlott az emberekre a hőszigetelés és anyaga! 
  • d.    A vékonyvakolat felvakolásánál nem szív a glett impregnáló anyag nélkül sem! Így könnyű harmonikusan össze lehet stócolni a rétegeket.  Nem látszanak meg a később felvakolt sávok! 
  • e.    Belukadás ellen, nagyobb szilárdságot, roppant keménységet ad a VIP-REX GÉL-lel adalékolt glett! Sokszor jól jön, ha különböző ütések érik a vakolatot. 
  • f.    Az üveghálót remekül lehet bedolgozni a glettbe, mert nem húz olyan hamar az anyag, valamint a szálakat jobban körülveszi, ezzel nagyobb szilárdságot biztosít! A mesterek azért szeretik, mert van idejük szépen rácsmentesen elsimítani a felületet! 
  • g.    Továbbá, ha két glettréteg kerül egymásra, nem szív annyira, mint adalék nélkül! A tiplik, helyén, a illesztési sávok javító glettelésénél ez gond szokott lenni, hátráltatva a munkát, és meg is látszik a következő rétegnél! Ezt hígabb vékonyabb glettel küszöbölik ki általában. Végeredményként elszippantja a vizet az alsó réteg és a felső megég víz hiányában! Egy porló anyag jön létre, amit látszólag a vékonyvakolat impregnálója szilárdít! De csak néhány napig, mert ezek felbomlanak hő hatására! Ezt már korábban kifejtettük! 
  • h.    Súlyosbító körülmény, amikor az impregnáló alapozót a vakolat színére színezik! Gondolva a trehány szakmunkásra, amikor a vékonyvakolat nem fedi be 100%-ba a felület! Biztos szép pillanatnyilag, ahol nincs vízzáróságot, fagyállóságot megoldó vakolat, de lefagyás veszélyes, mert a glett nem vízzáró! Szabadon átázik, és aláfagy az egész! Persze ez nem rögtön, hanem néhány év alatt! De egy lelkiismeretes mesterember ezt nem engedheti meg magának és a hírnevének, ha továbbra is szeretne jól fizető munkákat!

Összegezve:  
Nagyon csekély pénzért számos nélkülözhetetlen előnyt nyújt a VIP-REX gél adalékolása a hőszigetelési rendszerek kivitelezésénél! Ma már nem extrának számít a használata! Csupán a végszilárdságot, a biztonságot és a tartósságot növeli. Valamint lerövidíti és megkönnyíti az elkészítési időt. Hiszen emberek vagyunk, és ami könnyebb annak nyílván örülünk!
Ár érték arányban pedig verhetetlen, hisz a milliós bekerüléssel szemben egy átlagos családi háznál 20liter VIP-REX GÉL ára szinte alig 30-40ezer Ft-ba sem kerül! Ennyi a tartósság záloga!
Csak ki kell próbálni, és meg lesz elégedve a végeredménnyel!
Köszönöm, hogy végig olvasta soraimat!

Kisújszállás, 2015. február 27.

 


Megosztás
Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0