Megosztás

Új pincék teknőszigetelése VIP-REX GÉL  adalékolású betonnal. Az építési technika szokásos módszerein túli változásokra térünk ki ebben az írásban. A pinceszint földkiemelésén valamint a szerelőbetonon túl vagyunk, ami a szokásos módon készül. A további munkamenetet az határozza meg, hogy a talajvíznyomásnak ellenálló padlót és oldalfalat munkahézag nélkül folyamatosan kell elkészíteni. A betonozás megszakítása vízbetörést eredményez. A monolitikus szerkezetet egybe kell betonozni.  Ez is ismert már az építőiparban.

A padlószerkezet egy tulajdonképpeni ellenfödém. Fejjel  lefelé fordított födém, melynek minden terhelési, számítási pozíciója megegyezik a 180 fokos elforgatással és a fix befogott tartó méretezésével.  A talajvízoszlop nyomását sík,alul –  vagy felülbordás statikus  méretezés szerint készítjük. A vasalásokat minél nagyobb előregyártott változatban készre kell szerelni, beemelésre komplettírozva. Ez vonatkozik az oldalfal, tehát a pincefal vasalására is. Ezeket készre is kell szerelni,  a megfelelő rögzítéseket meg kell oldani előre. A zsaluzatok minél nagyobb fokú legyártása is szükséges. Szempont, hogy 30-60 perc közötti idő telhet el két betonréteg betöltése, tömörítése között. Ez természetesen függ a hőmérsékleti és páraviszonyoktól is.
A profi építésvezető tudja, hogyha 20-30 órát tart a munka, akkor  többműszakos váltásban, éjszakai  megvilágítással kell a feladatot megoldani. Túlméretezett eszköz és emberállomány a fő szempont a kivitelezéshez. Építőanyag előkészítésénél külön figyelmet kell fordítani a homokos-kavics vizsgálatára. A szemmegoszlási görbe az ideálishoz közelítsen, így  kevesebb cement kell.
A vízzáró beton akkor vízzáró, ha a homokos-kavics légréseit 1oo%-ban cementpép tölti ki. Ez a cementpép pedig különleges összetételénél fogva vízzáró. A megszilárdult pép a cementkő, melybe a víznyomás különböző vízoszlop magasságoknál tud behatolni. A vízzáró betonok osztályozása is ezen alapszik. A másik tényező még az idő intervallum. Pl. az építőipar leggyengébb vízzáró betonja a Vz2, ami a betonfal túloldalán olyan mennyiségű vizet enged át, amit még éppen el tud párologtatni –  bizonyos meghatározott körülmények között. Javaslom, hogy a cement ne rapid típusú, gyorskötésű legyen, hanem lassú! A vízzárás így nagyobb lesz, hiszen hosszabb tűkristályok tudnak kialakulni. Kontrollként előtte próbakockát kell készíteni a kiválasztott alapanyagokkal, így precízen receptúrázható a nagytételben felhasználandó betonkeverék. A tulajdonságok így már jóval előtte vizsgálhatóak. 
A cementpép telitettséget számítani is lehet. Először tudnunk kell, hogy a tömörített homokos-kavics légtérfogata mennyi. A sóderunkba mennyi légrés található.  Ezt úgy határozzuk meg, hogy 1 literes befőttes üveg sódert kimérünk, majd egy kalibrált edényből annyi vizet öntünk a sóderre, hogy pont ellepje. Ha 330 ml kellett az 1 liter sóderhez, akkor nyilván 33% a légtérfogat.
Már csak a cementpépünk fajsúlyát kell meghatározni. Ahány cement és víz/cement tényező, annyi fajsúly létezik. Mérőjeles edénybe belemérünk 1 kg cementet, majd az általunk kiválasztott víz/cement tényezőből felöntjük vízzel. Elkavarjuk és leolvassuk a térfogatot. A súly/térfogat máris adott. Ez a fajsúly szorozva a sóder légtérfogatával már adja is az 1 köbméterbe szükséges cement és víz összsúlyát. Ezután csak arányosan ki kell vonni a vizet és megkapjuk a szükséges cement súlyát köbméterenként. Ha jó a sóderunk a cement mennyisége 400-500 kg,ha nem jó, akkor 800-900 kg is lehet. Tehát a jó minőségű homokos kavics spórol nekünk igen sok cementet!
Tapasztalati úton pedig, próbakavarással állapítjuk meg a cementpép mennyiségét. Akkor elegendő, amikor marokba összenyomva cementpép jön ki az ujjaink közzül. Ez azt jelent,i túltelített a keverék cementpéppel, tehát jó.  Az 5-10% túltelített beton még nem hajlamos a repedezésre, ha VIP-REX GÉL adalékkal dolgozunk. Ezt a tulajdonságát a plasztifikáló hatása révén is fokozza, kevés keverővizet igényel a beton ugyanolyan bedolgozhatóságnál.
Ha mindezek az előkészületek megvannak, a szilárd zsaluzatba készülhet a beton. Túltömörítéstől nem kell tartani ugyanis a VIP-REX GÉL adalékolásnál bátran lehet a vibrátorokat használni. Nehezen fog osztályozódni, de a vizet sem adja fel a beton. 
Utókezelést, locsolást nem igényel, sőt egyes esetekbe káros is. Hogy a kötéshez szükséges levegő és annak széndioxidja érintkezzen a beton felületével, ezért minél előbb ki kell zsaluzni, hőmérséklettől, páratartalomtól függően 1-2 nap múlva. A 28 napos szilárdságát, normál 20 fokon, ugyanolyan ütemben éri el, mint adalék nélkül. Ha hidegebb az idő, vagy melegebb, akkor késik a szilárdulás. Vizsgálataink igazolták, sőt partnereink is, hogy az utószilárdulása a VIP-REX GÉL-es betonnak igen jelentős. Normál körülménynél is 20%-kal nagyobb a 60 napos határfeszültsége, mint adalékunk nélkül. Ezt a tényt műkövesek népes tábora is igazolta szerte az országban.
A konzisztenciára vonatkozó technológia a következő:

Minél kevesebb vízzel készítsük a betont! A legideálisabb a hidratáció szempontjából a földnedves beton. A bedolgozása, tömörítése nehezebb, de nem megoldhatatlan. Régen ezért sikerültek olyan tömörre, erősre a beton szerkezetek, mert a vízadagolásra odafigyeltek. A víz/cement hányadosa 0,28 esetén azért ideális, mert ennél több felesleges víz vízzsákokat képez a betonban. Ez a víz eltávozik a térfogatból, maguk után hagyva kapilláris makrocsöveket, valamint repedéseket. Ezek mértéke, láthatósága függ a vízfelesleg mennyiségétől, a cement fajtájától, a hőmérsékleti viszonyoktól, a szerkezet geometriai méretétől, valamint a levegő páratartalmától. Sokszor nem látható a repedés, ugyanis hajszálvékony, de arra elég, hogy télen a beleszivárgó víz megfagyva szétrepessze a betont. Vízzárás szempontjából különösen káros az ilyen túlzott vizadagolásból eredő repedés. Ráadásul, amely csövecskéken egyszer eltávozott folyadék, ott ellenkező irányba is át tud haladni. A fal és födém átázik. Szerencsére az a tapasztalat, hogy a VIP-REX GÉL használata esetén a földnedves számítás esetén is kissé képlékeny, kategóriás lesz a beton. Ez a bedolgozhatóságon sokat javít. Az adalékolási mennyiséget mindig a cement súlyára vetítve kell számítani. Precíz tömörítési technikánál, és v/c=0,3 esetén elég az 1,5%. Ha nem vagyunk biztosak a körülményekben, akkor max. 2 %-ig adalékoljunk. Az e fölötti mennyiség már nem tud beépülni hasznosan a hidratációs folyamatba, ezért kárt okoz.   
Az ilyen jellegű munkáknál talajvíz szivattyúzás szükséges,és felmerül a kérdés: meddig kell távol tartani a vizet? Elvileg 28 napig. Ha a körülmények jók, akkor a legrövidebb idő 14 nap. Ennek viszont végig száraznak és 20-25 fok körülinek kell lennie. A talajvíznyomás ekkor ráengedhető. A VIP-REX GÉL -lel  készült beton akkor igazán vízzáró, amikor legalább egyszer természetes úton teljesen kiszárad. Ha ez teljesül, könnyedén teljesíti a 3-5 m víznyomás elleni védelmet,. nagyon biztonságos és kifizetődő a betonszigetelés. Kevés hibalehetőséget rejt a szigetelő lemezekkel szemben. Tartósságát pedig senki nem vitathatja, bármilyen fém, bitumen és műanyag lemezzel szemben.
Történt egyszer egy tanulságos eset. Szerelőakna készült,amikor ráesteledett.a betonozó csapatra. Készültségi fok a talajszint alatt 30 cm volt. Úgy döntöttek ők abbahagyják, ugyanis még a felső lábazati koszorút is ki kellett volna zsaluzni, hogy be tudják betonozni. Hazamentek a legények és másnap folytatták. Kezdésként  cementtejjel meglocsolták a régi felületet és kibetonozták a megmaradt felső 30 cm-t. Nem lesz itt ilyen magasan talajvíz sose, hangoztatták bőszen. De mit ad a sors az első télen akkora belvíz lett, hogy beszivárgott pont a munkahézagnál a talajvíz. A magyarázat az, hogy a szilárdult beton alakját maradéktalanul sosem tudja felvenni a friss beton. A kavicsszemek sosem forognak be tömítettségbe, hiszen ahhoz kétszer annyi cementpép kellene. Ez pedig bármilyen betonnál megreped. Az egybeöntött beton vízzáróságát sosem éri el a külün-külön készült szerkezet!  A sors fintora, hogy azóta is többször volt magas talajvíz és valahogy eltömődött az a gyenge szivárgás is, ami volt eddig. Ilyen szerencsére viszont mások ne játszanak rá. Meg kell építeni rendesen a pincét, vagy a szerelőaknát, tehát a szakszerűség nélkülözhetetlen!
Számos gyakorlatias kérdés merül fel a helyszíni kivitelezés közben. Szívesen segítünk, amiben csak tudunk. Tanácsokkal látjuk el azon partnereinket, akik használják termékeinket. Több évtizedes tervezői, kivitelezői tapasztalattal állunk az Önök rendelkezésére. Speciális, érdekes, különleges feladatokat is megoldottunk már partnereinknek. Várjuk megkeresésüket, jelentkezésüke,t melyet megtehetnek honlapunk e-mail címén, telefonon, vagy a Vendégkönyvünkben, ahol 24 órán belül válaszolunk!

 Köszönöm eddigi megtisztelő figyelmüket! További jó munkát kívánok!

Kisújszállás, 2010. január 19.  

Farkas Kálmán  fejlesztőmérnök


Megosztás
Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0