Megosztás

Cikksorozat 1. rész

 

Feltűnő, hogy régi betonok, mint például, a köztéri burkolatok, járdák 30 év alatt nem használódtak annyit, mint manapság egy év alatt. Arra a kérdésre kerestük a választ, hogy mi az oka a mai betonok gyors tönkre menetelének. Vizsgáltuk a betonozás minden tényezőjét, hogy mi okozza a gyors tönkremenetelt. Megállapítottuk vizsgálataink folyamán, hogy több negatív tényező kellett a beton szerkezetek felporlásához.

 

 

 

 

 

 

 

Elemezzük részletesen a tényezőket, azonban először lássuk fontossági sorrendben a gyors tönkre menetel okait:

  1. Cementek minőségi problémái
  2. A kereskedelem a legolcsóbb használhatatlan cementeket árusítja
  3. Szakmai tájékozatlanság
  4. Károsan nagy V/C tényező, hogy bedolgozás könnyű legyen
  5. Tömörítés hiánya, makro pólusok káros megléte
  6. Mikro pólusok hiánya, gyenge fagyállóság.
  7. Egyenetlen keverékképzés, nagy szórási tényező.
  8. Lassú bedolgozás
  9. Utókezelés hiánya
  10. Egyre növekvő agresszív időjárási környezet

 

Az 1. Cementek minőségi problémái:

Természetesen, a legfontosabb tényező az első, a mai cementek gyenge minősége. Nézzük sorba az okokat. A cement gyártás intenzitása, termelékenysége sokat fejlődött. Az ellenőrzött automatizált gyártásnak köszönhetően a bányászott alapanyag minőségszórását nagyrészt ki tudják küszöbölni. Viszont a cement, mint késztermék különböző vegyi anyag, hiányosságot mutat! Régen benne volt, ma nem tartalmazza. Ez számos, mintegy tucatnyi, kötési és szilárdulási folyamatból hiányzik. Következés képen, muszáj pótolni. Miért is?

Mind a kötési idő közben, mind a szilárdulásnál a tűkristályosodási folyamat sérül. Egy több lépcsős vegyi folyamat közben, amikor nem tud egymásra épülni a piramisszerű szilárdulás, szilárdság mellett az időállóság is gyengébb lesz! Példaként hozom fel a következő hasonlatot:

Kilátóba szeretnék felmenni, 300 lépcsőn. A legteteje a max. szilárdulási fok. Ha, hiányzik, egy lépcsőfok könnyedén átlépem. (betonnál egy vegyi anyag). Ha 2-3 lépcsőfok nincs meg, akkor ugranom kell. Abban az esetben, ha több lépcsőfok hiányzik, már mászni kell. Tehát nem tud normálállapotban kialakulni a tervezett rendes folyamat! Későn érünk fel a kilátó tetejére, és kifáradva. Visszatérve a szilárdulásra, sokáig tart, és a végeredmény, az igazi szilárdság, és a tartósság nem tud kialakulni.

Tanúság: Eme vegyi lépcsőfokok kipótlása létkérdés, ezt pedig adalékozással kell megoldani. Kis térfogatú olcsó, nagy szortimentizácót tartalmazó molekula készlet hozzáadással egyszerűen könnyen megoldható a hiány! Vegyük úgy a gyakorlatban, hogy habarcs, és betonképzés vitaminja, tudatmódosító szere a VIP-REX adalékozási technológia!

 

A cement számos fajtáját gyártják, próbálnak több tucat, terméket gyártani, sajnos egyikben sincs meg az a funkció, amit régen tudtak… a tartósság! Mindig a konkrét szerkezet elvárásaihoz utólag kell adalékozni, módosítani a keverékek összetételét, mert ez a legolcsóbb és kézenfekvőbb, ha anyagi okokból és alapból nem tartalmazzák a cementek. Mégis felvetődik a kérdés, miért gyártanak mintegy száz féle cementet? Erre a következő cikkben térünk ki.

 

 

 

viprex logo kezdolap 600x120pxKisújszállás, 2018.október 17.

Farkas Kálmán


Megosztás
Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0