Megosztás


Egyszerű és legbiztonságosabb módja a szigetelésnek, a talajvíz és egyéb vízbetörések megoldására a beton tömegszigetelése. Csupán néhány alapszabályt lelkiismeretesen be kell tartani. Melyek ezek ? Most végigsoroljuk a legfontosabb lépéseket:

Tervezés: Sajnos építészmérnök kollégáinknál kezdődik a baj, a precízség hiányával. Az elégtelen tervdokumentációba sematikusan adják meg azt, milyen betonnal készítsék a kivitelezők a medence határoló oldalait. A tervezőnek tisztában kell lennie a Vz2, vagy a Vz6 készítési receptúrájával. Tudnia kellene milyen beszerezhető homokos kavics van a közelben, milyen szemmegoszlási görbével jellemezhető? Honnan tudja a megfelelő cementet beszerezni könnyen a kivitelező? Milyen arányú keverékkel kell készíteni a betont? Valamint az előírt V/C tényezővel valóban bedolgozható-e a beton? Milyen vastagságban tömörítendő és milyen géppel?

Ha már itt tartunk, legyen gyakorlatiasan profi a tervező! Legyen tisztába melyik adalék, mit is tud valójában! A legtöbb nagynevű agyag csak levegőmasszírozásnak hat!! Valóban nézze meg a kivitelezővel együtt, hogy a próbakeverék mit is tud!!

 

Víztaszít-e? Vízzárást is tudja-e? Plasztifikáló hatása kimagasló-e olyan módon, hogy a légpólus képzést is kizárja mellette? Fajsúlya nagy, gránitszerű betonra utal-e?

Nr.1 cementtől a legsilányabb, cementekig milyen pozitív változást tud elérni az adalék és milyen utószilárdulással, ami a vízzáróságnál létkérdés? A hidraulikus kötési folyamatok egy részét tárja fel a betontervezési szakma. Legtöbbször a kialakult fizikai kísérletekkel  fejlesztenek a cementgyárak. Az elmélet csupán az ismert téziseken alapuló ötletbörze. A bonyolult átalakulási folyamat többéves lefolyását többszáz molekula konfigurációnál még most sem látja át a mai tudomány. Bárhol a világon hatalmas építkezéseknél csak a próba után tudnak konkrét megoldással előjönni. Legyen az amerikai toronyház, vagy kínai völgyzáró gát. Az elmélet, többször csupán elmélet maradt. Gondoljunk arra, hogy a száraz betonkeverék amikor vizet kap, elkezdődik a versenyfutás az idővel. Az a beton lesz a legerősebb, amelyiket hamarabb bedolgozzák nyugalmi állapotba.

Tehát még mindig a sötétbe tapogatóznak a betontervező vegyészek. Több ezer  könyv született betontervezésről és még mindig tudatlan a szakma. Csak nem vallják be!  Miért is??

Kétszer ugyanazt az alapanyagot nem tudjuk produkálni semmelyik betonba!  Nagy a szórás mindenben. A cement összetételét illetően ugyanannál a típusnál néhány hét múlva már más kötési jellemzőket mértünk a következő szállítmányban. Homokos kavicsnál két különböző szállítmány esetében más és más szemmegoszlási görbét, szemalakot, kavicsok felületi szennyeződését, érdességet, affinitást, PH értéket, sziliciumfajta minőséget, zárványosságot találunk. Mindezek halmazsűrűségátől, légtérfogat arányától, és még reggelig sorolhatnám mitől függ az igazán vízzáró beton.

Alapelv, hogy kavicsok közötti légrést 100%-ban a  cementpép töltse ki! Ez a cementpép ne engedje át a vizet több méter vízoszlop nyomás hatására sem! Eddig csak azt ismerte a szakma, hogy valamennyi vizet úgyis átenged a beton. Csak az volt a kérdés, hogy a felületen el tudta-e párologtatni úgy, hogy ne jelentkezzen csurgalékvíz. További hiba az is amikor túl sok cementpéppel dolgoznak. Káros a 110% fölötti túltelítettség, a repedezési hajlamot növeli.

Persze nagyon okosak vagyunk, amikor kijelentjük a legtöbb cementhez csak 23% víz szükségeltetik. És azt a pici tényt miért hallgatjuk el, hogy ez csak a kezdeti hidratációhoz szükséges víz? A betonunk 28 napos szilárdsága csak támpont. Légszáraz levegő hőmérsékleten 3-6-12 hónap után mégis jelentős súlytöbbletet mértünk. Ez miért is van? Hízik a beton? Mi is történik akkor?

A VIP-REX GÉL adalékolásával jelentős utószilárdulás érhető el kísérleteink szerint. A levegőből a további szilárdulási folyamathoz párát és szén-dioxidot vesz fel a beton. A hosszú, vékony tűkristályok nem csupán kitöltik a rendelkezésre álló teret, hanem tér feszültség is keletkezik bennük. Ezért van az a folyamat, amikor a műköves tűzrakó kemencét önt és nem jó az a beton ,amely tömör, gránitszerű, és  a további hőfeszültségre hamar elpattan. Ekkor a VIP-REX UNI-t kell alkalmazni a térfogat légpólusos feszültség mentesítésére. Ma már a kandalló betonnál bevált ez a receptúra.

Tehát minden funkciót a helyén kell kezelni! Ezért nem ártana, ha a cement választásnál is körültekintő lenne az építészet. Meg kell nézni,hogy pl. milyen összetételű a cement, milyen őrlési finomságú és nem túl gyors-e a kötési idő?  Vele párhuzamosan minden jellemzőjét  mérlegelni kell, mire is van szüksége a kivitelezőnek. Bármilyen cementről van szó, minél több a kohósalak tartalma, annál jobb, kezelhetőbb és ellenállóbb lesz a végtermék. Csökken a repedezési hajlam ha az őrlés durvább. Így lassabban köt a cement, de nem repedezik.

Az is igaz nagy szilárdságú betont, csak apróbb őrlési finomságú cementtel lehet elérni. A körülményekre ekkor nagyon kell vigyázni. Bedolgozási, tömörítési nehézségek léphetnek fel, még adalékok használata mellett is. Megalkudni nem szabad. Az előkészítésen,a zsaluzat szilárdságán, méretpontosságán  múlik, hogy mennyire tudjuk tömöríteni a betont és milyen réteg vastagságonként.

További figyelmet kíván a bedolgozási hőmérséklet és páratartalom, valamint az első 2-3 napi időjárási viszony. Azok a zsaluk, amelyek légmentesen zárnak, nem ideálisak, ugyanis a további szén-dioxid és párafelvételt megakadályozzák. Megoldás a minél előbbi kizsaluzás,persze az utókezelés biztosításával. VIP-REX GÉL használatakor elhagyható az utókezelés!

Felvetődik a kérdés a víz alatt kötő beton miért  jó mégis? Csupán azért, mert a levegővel érintkező víznek is van szénsa tartalma, ami ugyan kevés, de a műanyag és vas zsaluhoz képest jóval több. A hőmérséklet a legállandóbb és vizet is kap bőven. Még azért hozzá kell tenni nem,hogy a víz alatti beton köt, és szilárdul meg  a leggyorsabban.

Egy fontos tényezőt még figyelembe kell venni! Minél jobban gyorsítjuk a beton szilárdulási folyamatát, a végszilárdság annál kisebb lesz!

Összefoglalva: Segítséget nyújt a VIP-REX GÉL a vízzáró cementpép kialakulásához több funkciójánál fogva. Mégpedig:

– Tömörítve plasztifikál

– Hőmérséklettől függetlenít

– Megmaradó makropólusokat tömít

– Felületi feszültséget képez

– Pólusduzzadó anyagot juttat a térfogatba

-A felfagyás lehetőségét kizárja

– Beépül a betonpép tűkristályokba- kiegészítve az aluminátokat.

Az utolsóból eredően a kopásállósága jelentősen megnő. Targoncázható, kemény koptató réteget produkál. Látszó betonoknál, nyersen maradó felületeknél igen szép jelleget ölt. Továbbá vízzáró voltából eredően a szennyeződések jól és könnyedén takaríthatók, a VIP-REX GÉL –lel adalékolt beton felületéről. Minden burkolathoz, járdához, lépcsőhöz, könyöklőkhöz, szegélyekhez, és időálló betonhoz ajánlott az alkalmazása!

Kisújszállás, 2010. 03. 11.                                                      Farkas Kálmán

                                                                                               fejlesztőmérnök

 


Megosztás
Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0