Megosztás

A minap egy speciális és érdekes kéréssel keresett fel egy személy, aki nem járult hozzá, hogy a nevét és a címét közzé tegyem.

Több problémájára keresett megoldást:

Van egy ingatlana ahol nagyon nedves, salétromos a fal alsó harmada, ráadásul olyan erdős területen helyezkedik el Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén, amit az „UAZ”-on kívül kevés jármű tudna megközelíteni. A korábban használt falszárító anyagokat túl drágának és körülményesnek találta. A fő célja az, hogy jó áron, prémium minőségű falszárító vakolat kerüljön az ingatlan külső homlokzatára.

Az elmondottak alapján egy új, még kipróbálatlan keveréket találtam ki a műszaki igazgatónk segítségével, ami megfelelt a tulajdonos elvárásainak. Keverjük a legolcsóbb zsákos Estrich betont VIP-REX UNI-val, kevés cement hozzáadásával. Mivel ez még egy nem alkalmazott eljárás, ezért közösen próbáltuk ki a helyszínen. A már említett terepviszonyok miatt valóban csak az Ő terepjárójával tudtunk eljutni a helyszínre. Ott megdöbbenve tapasztaltam az infrastruktúra oly mértékű hiányát, hogy még elektromos gépeket sem tudtunk egyáltalán használni. A megvásárolt zsákos anyag cement tartalma kb. 20% (a termék leírás alapján). Ahhoz, hogy a keverékünk cement telítettsége optimális legyen még minimum 10%-al növelni kellett a cement tartalmat, hogy elérjünk az ideális arányt. A keveréshez a már megszokott módon a VIP-REX UNI-t 1,5%-os arányban adagoltam a cement tartalomhoz képest – ezáltal egy igen szilárd, de nagyon jó falszárító képességű „betont” kaptunk, mely a plasztifikáció hatására vakolatként a falra akár rabic technológia nélkül is könnyen felhordható (természetesen a vakolás előtt a hígított anyaggal gúzolás szükséges). Az Estrich beton kavics tartalma 4 mm-es szemcse méretet is tartalmaz, emiatt a vakolt felület durva, de egyenletes struktúrájú lett.


A következő keverésben ugyanezt az anyagot minimális mészpótlóval kellősítettük (30 l habarcs betonhoz 0,5 dl VIP-REX Mészkence) és ezzel akár a kőműves vakolásban avatatlan kezek is könnyen felhordják a keveréket a falra.

A továbbiakban megbeszéltük, hogy mennyire szükséges a régi vakolatot leverni (a falvastagság két és félszerese, vagy a felázás magassága fölött 50 cm) és a tégla fugákat milyen mértékig kell kikaparni. A fal sótartalma szemmel láthatóan is nagyon alacsony volt, ezért a só ellen kezelni nem szükséges a felületet. A tulajdonos figyelmét külön felhívtam arra, hogy a fal egyenetlenségét semmiképp ne próbálja cseréppel, tégla sifrákkal egyenesbe hozni, inkább ezzel a keverékkel töltse ki az egyenetlenséget – hiszen a vakolásnál 5 cm-es vastagságban is vakolhat a felület bármilyen károsodása nélkül).

Pár nap elteltével az ingatlan tulajdonosa ismét felkeresett, hogy a megadott technológiával nagyon rövid idő alatt jó minőségben, és a lehető legjobb áron sikerült az ingatlan külső vakolása. A sikerre való tekintettel az ingatlan többi részén is ezt a technológiát kívánja alkalmazni.

Mindezek után gondoljuk át:

–         egy 40 kg-os zsákos felszárító vakolat 1800 – 4000 HUF között szerezhető be;

–         egy 25 kg-os zsákos alapvakolat kb. 900 – 1200 HUF között szerezhető be;

–         egy 40 kg-os zsákos Estrich beton kb. 650 – 1100 HUF között szerezhető be.

Gondolom, ezek a számok önmagukért beszélnek.

Kisújszállás, 2012-09-04

 

 

Malecz Péter

VIP-REX KFT


Megosztás
Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0