Megosztás

Sok helyen felmerült az igény, miszerint padlószerkezeteknél kopásálló simított betonszerkezet kellene. Funkcióját tekintve targoncák, fémkerekű emelők és minden csiszolásra, kopásra hajlamos kerékkel rendelkező járművek tönkretehetik a  betonfelületet.
További igény még ipari csarnokokba térburkolatoknál, gépkocsibejáróknál, járdáknál, rámpa felületén a nagy kopásállóság.
Mikor kopásálló egy beton?
Akkor, ha homokos kavics vagy kőzúzalék megfelelő szilárdságú, a cementpép teljes mértékben kitölti a keletkezett légréseket, valamint tökéletesen tömör, gránitszerű a betonszerkezet.
Ennek elérése érdekében kitűnően alkalmas a VIP-REX GÉL ilyen szerkezetek, betonfelületek elkészítésére. Az adalékolásnál egyszerűbb feladat nincs is.
Hogyan is készítsünk kopásálló betont, és melyek ennek feltételei? Nem csupán a VIP-REX GÉL adalékolása a fontos. Pontokba szedjük az egymás utáni követelményeket. A leggyengébb láncszem a betonszerkezeteknél a szilícium kavics esetén is a cementpép minősége. Tehát a cementkő milyen szilárdságot ér el a 28 napos szilárdulási ciklus után.:

 

1.   Homokos kavics, kőzúzalék: A felhasznált homokos kavics illetve kőzúzalék szilárdsága befolyásolja a kopás milyenségét, ugyanis a cemetpép felületi kopásával együtt jelenős koptató hatásnak van kitéve a felhasznált kavics vagy zúzalék minősége. A szilícium alapú kavicsok szilárdságát kell elérni, vagy legalábbis megcélozni e tekintetben.
Itt van jelentősége a szemmegoszlási görbének, mely meghatározza a felhasznált cement mennyiségét, zsugorodási hajlamot, kis mértékben a V/C tényezőt, valamint a végszilárdságot.

2.   A felhasznált cement minősége döntő tényező. Általánosságban mondhatjuk, hogy mind az őrlési finomság, mind a cementösszetétel jelentősen befolyásolja a végszilárdságot. Alapszabály, hogy kopásálló betonoknál alkalmazzuk elsősorban a minél magasabb kohósalak alapú cementeket, vagy a szulfátálló változatokat. VIP-REX GÉL alkalmazásakor az őrlési finomság tekintetében a 20 mikronos is megengedett, anélkül, hogy zsugorodási repedések keletkeznének az elkészült betonban. A cementpép mennyiségét pontosan meg kell határozni próbakeveréssel, vagy előzetes számítással melyet a homokos kavics légrés tartalma határoz meg. Egy biztos, a cementpépnek maradéktalanul ki kell töltenie a rendelkezésre álló helyet a homokos kavicsban. A cement hidraulikus kötési-szilárdulási folyamatába a VIP-REX GÉL pozitív irányú beavatkozása igen nagy kopásállóságot is okoz, számos készítés közbeni előny mellett.
További több funkciós hatásként csökkenti ugyanolyan konzisztencia elérése közben a keverővíz mennyiségét. Ezáltal a kötés és szilárdulás közbeni zsugorodási repedéseket kiküszöböli. Repedés tágasság összehúzó hatása páratlannak bizonyult az ÉME vizsgálatok alatt is.

3.   A VIP-REX GÉL-lel készített kopásálló beton attraktívan áll ellen a gépjárművekről lecsurgó útszóró só által okozott károknak, továbbá az olaj és kőolajszármazékok könnyen eltávolíthatók a felületéről. Azért lehetséges, mert a felületükről a beton magja felé nem szivárog be az olaj. Egyébiránt az így elkészített beton vízzáró tulajdonsággal is rendelkezik.

4.   Készítési technológia: Maximálisan 0,4 víz/cement tényezővel kevert friss beton képlékeny halmazállapotú, miközben remekül tömöríthető: rúdvibrátorral, gerendavibrátorral, zsaluvibrátorral.
Nem kell tartani attól, hogy a rezgés által osztályozódnak a betonban lévő szemcsék. Nem áll fenn az a veszély sem, hogy a tömörítés közben a víz felúszik a térbeton felületére. Nagy felületű térbeton kiválóan alkalmas gépi simítóval való eldolgozásra, melynek szintén tömörítő hatása van és igen attraktívjellegű, karcálló felületet eredményez. A simítógép propeller lapátjai körkörös mozgása tömörítő, pilírozó hatást fejt ki, melyet a gép súlyai  segít. Ezzel roppant tömör felületi glett anyagot kapunk külön cementpép használata nélkül. Vigyázni csak azért kell, mert a széleken is kellően tömörítve legye a felület. Támpontként közlöm, hogy ideális szemmegoszlási görbénél 400 kg/m3 cementmennyisége kell a betonba. Általánosan elfogadott, hogy teljes biztonsággal a 450-500 kg-nyi cementtel kevert beton légtérfogata totálisan telített lesz cementpéppel.

5.   A beton színe több esetben nem mindegy, hogy milyen. Ebben segít a VIP-REX GÉL, mely fehéríti, világosítja a felületet. Nagyon szép, egységes, folt nélküli látványt biztosít. További előnyként jelentkezik, hogy a VIP-REX GÉL-lel adalékolt beton jól színezhető anélkül, hogy szürke cementből eredően piszkos, fakó színeket adna. Itt már csak az a kérdés, hogy milyen minőségű színező pasztát alkalmazunk. Javaslom a homlokzati felületeknél alkalmazott intenzív ipari színező pasztákat, melyet a festékkeverő gépekbe alkalmaznak. Ezeket olyan helyeken lehet beszerezni, ahol a homlokzat festéket színkeverő géppel a helyszínen színezik.

6.   Kopásálló, vékony kéreg készítése: Alapszabály, hogy minél gyengébb a hordozó betonfelület, annál vastagabb több cm kéreg betont kell felhordani a járható, targoncázható felületekre. Egy C 12 minőségű betonszerkezet megfelelő vastagság 20-30 cm esetén mezőgazdasági láétesítmények megrakott járműveit is elbírja statikailag, viszont a felülete felpattogzik, így szennyezi a mezőgazdasági terményeket rontva azok minőségét. A megoldás, hogy egy 5-6 cm vastagságú az előzőekben leírt kopásálló VIP-REX GÉL adalékolású (1-1,5 %) kéreg betont hordunk fel sávos kivitelben, lelkiismeretese, gerendavibrátorral eldolgozva, besimítva. Minél vékonyabb a VIP-REX GÉL koptató réteg, a homokos kavics nagy Dmax átmérője a teljes vastagság 1/3-a lehet.

7.   További előny, hogy az így elkészített aljzatbetont utókezelni, locsolni nem szükséges, sőt kifejezetten káros, pláne, 72 órán belül. Régi beton koptatórétegeként alkalmazva természetesen gőzborotvával végzett alapos takarítás szükséges. A felhordás előtti időszakban a régi beton felületét enyhe permetezés jelleggel nedvesíteni szükséges.

 

Kisújszállás, 2011. október 26.

       Farkas Kálmán cégvezető


Megosztás
Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0