Megosztás

Előzetes: a térszint alatti létesítményeknél vízbetörés kizárására alkalmazható.

1. Állapotfelmérés: Előtervezést kell végezni, alkalmas-e a pincetér és felmenő létesítményei az ilyen jellegű megoldásra?
– Az oldalfalak, függőleges teherhordó szerkezetek szilárdak legyenek az ellenfödém negatív terhelésére.
– A falak tapadószilárdsága arányban áll-e a várható vízoszlop-magasság nyomásának?
– Az egész építményt hogyan befolyásolja a kiszorított víz felhajtó ereje? (statikai asszimetria)
– Az ideiglenes talajvízszint süllyesztés megoldható-e károk nélkül 35-50 napra?
– Mennyire kötött a talaj, milyen ívben valósul meg a szivárgó görbe? (mennyi szívókosarat kell lefúrni)
– A folyamatos munkahézag nélküli tevékenység megoldható-e?
– A munka folyamán a 100%-ban cementpéppel telített beton és habarcs előállítását minden keverésnél garantálni tudják-e?

 

2. Következő feladat: a pincetér szívózsomppal való ellátása, talajvízszint süllyesztés. Ezt lehet épületen belül a súlypontban, nagyobb alapterületnél több helyen, vagy a pincén kívül több helyen. Lényeges, hogy a szivárgó görbén kívül legyen a pincetér határoló fala. (a szivárgó görbe beállási ideje 1-2 hét)

3. Ezután következik a vakolat leverése, fugák 2 cm mélyre való kikaparása. Fontos a kefés portalanítás, majd cementtejes gúzolás. A szokásostól eltérően a konzisztenciája sűrűbb legyen. (A tej és a tejföl közötti állapot.) A VIP-REX GÉL mennyiségét a gúzba a cement súlyára számoljuk, ez 1% legyen.
A felület érdessége érdekében a cementes gúz anyagba 5-10 kg folyami homokot adagolunk. Felfánglizás közben a homok leülepedését időnkénti átkeveréssel küszöböljük ki.
Az előkészített falfelületet hőmérséklettől, páratartalomtól függően addig hagyjuk szilárdulni, míg a felület száraz lesz, ez általában 2-4 nap.

4. Az előző pont elvégzése után, van idő az ellenfödém betonozását előkészíteni. Javasolt az alulbordás födém. Az alulbordák helyét földből sávalapszerűen emeljük ki, nem elfelejtve azt, hogy a teherhordó falak alá is be kell vinni!
Tulajdonképpen monolit lemezfödém készül a teherhordó födém kerülete mentén 10-15 cm felfekvéssel bevésve a falak alá. A VB lemez ajánlott vastagsága 15 cm, hegesztett 2 mm-es rácsháló 75 x 150 mm-es raszter osztással, alul – felül 2 cm-es betontakarással készüljön! A VB bordák méretezése a fesztávtól, hidrostatika víznyomástól, és a bordák sűrűségétől függ, ez minden létesítménynél egyedi.
A gerendák és lemezvasalás elkezdése előtt mezőgazdasági fóliával akadályozzuk meg a föld és beton keveredését. Nem gond, ha a vasalás készítése közben néhány helyen megsérül, mert nem a szigetelés, csak a hermatizálás a feladat.

5. Előre el kell készíteni a betonozás előtt a csőáttörések szerelvényeit! Előre gondolni kell a gépészeti és villamos vezetékek áttöréseire, a majdan kellő lépcsőzsaluzatra és egyéb betonból kialakított formátumok zsaluira, rögzítéseire. (pl.: akna, angolakna, szellőzőnyílások, medencék és ezek szívózsompjai, stb.)

6. A kellően előkészített munkaterület után következhet a födém betonozása. A homokos-kavics, cement minőségét előtte próbavakolással ellenőrizni kell. Milyen mennyiségű cement szükséges a 100%-os légrés tömörre kitöltéséhez? A jó minőségű, osztályozott, és főleg ideális szemmegoszlásúhoz közel álló homokos-kavics igen sok cementet megtakarít.
Mivel az ország összes talajvize valamilyen kisebb-nagyobb agresszív szennyeződést tartalmaz, ajánlott az „S54”-es szulfátálló cement használata. Már gyártanak pernye-portland cementből is „S54”-t, de ezt nem ajánlom. Maradjunk a kohósalak alapú szulfátállónál!
Lehetőleg a víz/cement tényezőt szorítsuk le a száraz sóderre vetített 0,32 – 0,38-ra! Ebben segít a VIP-REX GÉL plasztifikáló tulajdonsága. Lehetőleg földnedves közeli betont keverjünk, amit gépi vibrációs tömörítővel dolgozzunk a vasalás közé. Ne féljünk néha ellenőrízni a cementpép 100 –105%-os telítettségét! Ezt kézi módszerrel is megtehetjük: a friss betonból markunkba veszünk egy keveset, összeszorítjuk és megfigyeljük cementpép jön-e ki ujjaink közül. Amennyiben igen, akkor túltelített a beton, vagyis megfelelő.
Az 5-10% cementtöbbletet a VIP-REX GÉL-es beton zsugorodási repedés nélkül kibírja. Ajánlott az egyenletes minőség érdekében mixerbeton alkalmazása. A többletköltséget a minőség megéri.

7. Szólni kell még a leendő vízzáró vakolat és a födém lemez csatlakozásáról is. Hasonló módon készítjük, mintha a bitumenes lemezeket ollósan toldanánk. A függőleges vakolatot lekerekítéssel befordítjuk vízszintesen a VB lemezre, ahol is előre kialakítunk egy 20 cm széles és 1 – 2 cm mély sávot. A 3-4 cm-es lekerekítésű holkerba egy 33 cm kiterített szélességű üvegszálas erősítésű hálót dolgozunk be, ezt az első réteg vakolatnál végezzük.
Az első vakolatréteg után a vízszintes misung réteg következik, mint egy aljzatkiegyenlítő réteg. Folyami homok – cement 1:1 arányú keveréke 1 cm vastagságban.A VIP-REX GÉL adagolása cementre vetítve 2% legyen!

 8. VIP-REX VAKOLAT:
– Ne feledjük, itt is 100% cementpép telítettség szükséges! Háromszor 1 cm külön réteg szükségeltetik, alaposan tömörítve, rétegenként vassimítózva. A vassimítózás után fasimítóval érdesíteni kell a felületet a következő réteg jobb tapadása érdekében.
– Minden réteg előtt a felületet vizesíteni kell, pl. korongecsettel, a jobb tapadás érdekében. A rétegeket hőmérséklettől függően 1-2 nap után bármikor felvihetjük.
– Igen sűrű habarccsal dolgozzunk, – víz-cement tényező cementőrlési finomságától függően – 0,28-0,35 között legyen, hogy éppen tömöríthető legyen. A homokos-kavicsnak nem muszáj 0-4 mm-esnek lenni, a föveny és a folyami homok keveréke is megfelel, csak ekkor több cement kell. Csökkenti a cement szükségletet, ha 6 féle kavicsszemcse van a homokban és azok megoszlása ideális.
– A jó friss VIP-REX GÉL habarcs jellemzője 2%-os cementre történő adalékkal: kúpban áll meg a talicskában; nyúlik mint a tészta; jól simítható; nem ül le a talicskában; nem adja fel a vizet.

9. A három réteg vízzáró vakolat és az aljzat misung rétege után meg kell várni, hogy kiszáradjon mindkettő hófehérre, ami kb. 10 napig tart. Akik szép felületet szeretnének és plusz szigetelési biztonságot, ajánlom a következő glettelést a falra:
– 10 literes vödörben cement-víz pép glettre kész állapotba keverni, és ehhez 2 dl VIP-REX GÉL szükséges. (javasolt a GÉL beöntése a keverővízbe);
– felhordás: 1-2 mm vékony rétegben, ahogy a festők a rigips-et glettelik (felhasználható a bekeveréstől 2 óráig).

10. Utókezelést semmelyik réteg nem igényel. Szellőzést alkalmazni kell, de csak 1-2 nap elteltével, a hirtelen páratávozás miatt zsugorodási repedések ne keletkezzenek.
– A födém és a vakolat 20 fokon és 50% relatív páratartalom mellett az utolsó vakolatréteg felhordása után 28 nappal igénybe vehető, tehát a szivattyú leállítható. Különösen száraz idő esetén 21 nap után a padlóburkolat leragasztható.

Kisújszállás, 2006. március 26.

Farkas Kálmán


Megosztás
Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0