Megosztás

Analízist, molekuláris elemzést végeztünk, több hazai, és az országba kapható külföldi cementekkel. Választ kerestünk több kérdésre, és meg is találtuk! Megoldást is megmutatjuk.

Íme, a kérdések:

  1. Miért nem tartósak a mai cementel készített betonok, vakolatok, műtárgyak? (Pld. járda, térburkolat, Porlik, felfagy, stb.)
  2. A víz/cement tényezőt miért kell növelni, ami tönkre teszi a betont.
  3. Mi az oka, hogy egy cementtejjel telített beton repedezik?
  4. Mi okozza a kifagyást, porlást és gyenge szilárdságot?
  5. Miért nem tapad a friss cement-habarcs a vakoláskor?
  6. A cementes keverékeknek alig van utódszilárdulása, miért?
  7. Miért érzékenyek manapság a megégésre az utókezelés nélküli cementes szerkezetek?

Ad.1.:Két oka van. Nem megfelelő cement összetétel, valamint a mai kivitelezés a szükségesnél több vizet használnak.

Ad.2.:Azért növelik a keverővíz mennyiségét, mert a képlékeny, plasztikus betont, habarcsot könnyebben, gyorsabban, fel lehet dolgozni.

Ad.3.:Erős habarcs, beton keverékek repedezik, mert nincs összhangba a cement minősége az elvárásokkal. Legtöbbször a keletkezett víz-zsákok gyorsan kipárolognak, és maguk után hagyják a víz eltávozásához szükséges hézagokat.

Ad.4.:Ahol a térfogatba az előzőekből repedések, makró hézagok keletkeznek a víz eltávozása után, ott a csapadék és egyéb vizek újra be tudnak hatolni, és szétfagyást produkálnak.

Ad.5.:A friss habarcs kezdeti tapadó képessége függ a cement minőségétől, a sok ipari meddő túlsúlyától.Ebből eredően olyan habarcsokat kell készíteni a mesternek, amely kellően képlékeny, de vízzel ez nem oldható meg!

Ad.6.Azért nem tud további évek folyamán még szilárdulni a beton, mert a cementbe az értékes szabályozást képző anyagok hiányoznak.

Ad.7.Azért nincs hőmérséklet tűrőképessége a betonoknak, habarcsoknak, mert a cementből hiányoznak az értékes összetevők.

Összegzés: Mivel a leírtak problémája állandó, ezért létkérdés bármilyen cementes keveréket utólagosan adalékolni! Ami hiányzik, pótolni kell. Manapság a cementgyártás abból állítja elő a terméket, ami a helyi bányászat során adott. Több ezer kilométerről nem szállítanak értékes adalékokat, mert akkor cementgyártás költsége duplájára növekedne. Az extra profit pedig ezt nem engedi meg. Továbbá az elméletük szerünk, minden szerkezet más funkciót lát el, ezért a keverés folyamán a kivitelező feladata, hogy kellő tulajdonságok szerint kell adalékolni a keverékeket.

 

A leírtak alapján tehát kézenfekvő, hogy ma már adalékolás nélkül nem készíthető megfelelően szilárd, tartós cementes szerkezet. Minden habarcsot, betont az elvárás szerinti funkció szerint adalékolni kell. Erre nyújt megoldást a VIP-REX adalékszerek használata. A velük készített műtárgyak, vakolatok, habarcsok, betonok bedolgozási ideje, minősége bőven megtérül. Könnyű az aktuális elérhető legkomfortosabb funkció szerinti adalékot kiválasztani. Sőt a VIP-REX adalékcsalád egymással kombinálható is.

 

Ehhez viszont a műszaki paramétereket, és adalékot illeszteni kell az elvárt funkciókhoz.

Az információkat a https://viprex.hu/ oldalon találja, a megvásárlást a https://viprex.hu/ oldalon intézheti, ahol igyekszünk másnapra eljuttatni a termékünket a kivitelezőnek.

További jó munkát kívánok a keverékek összeállításához.

 


Megosztás
Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0