Megosztás

(Tervezői előnyök a VIP-REX termékekkel)

 

Felmerült a kérdés többször, hogy az építész tervező kollegáknak milyen előnyük származik abból, ha VIP-REX termékeket betervezik. előírják, műszaki leírásban szerepeltetik. Kezdjük azzal, hogy a tervezői felelősség egy komoly dolog. A kivitelezők jogilag csak azért felelnek, ami nekik elő van írva és szakszerűen elvégzik a munkát a betervezett anyagokkal és minőségekkel.

Most írok néhány épületszerkezetekkel kapcsolatos lehetőséget, mellyel a tervezői biztonságot növelhetik.

1. Lábazat, lábazati koszorúk és szigetelései: Legelterjedtebb módja a nehézlemez szigetelések, melyeknek biztonságát növeli, ha a lábazati beton VIP-REX GÉL-lel készül. Ha a beton víztaszító, vízzáró típusú, akkor ez többlet biztonságot ad. További biztonság a csapóesővel szembeni VIP-REX UNI-s lábazat vakolat, mely falszárító jellegénél és víztaszító voltánál fogva szintén többlet biztonságot ad.

 

2. Felmenő falazatok: Az első, második réteg vízszintes habarcshézagot is el lehet készíteni vízzáró cement habarccsal, mely a felszívódó vizet az esetleges padló és falszigetelés csatlakozásoknál jelentkező néhány centis eltérésekre nem figyel oda a kivitelező. Ennek megoldása alig kerül némi többletköltségbe. A további felmenő falak habarcskészítése a VIP-REX MÉSZKENCÉ-vel valósulhat meg. Ennek előnye, hogy nő a szilárdság, a kivitelezés hidegben-melegben egyaránt hőmérséklettől független lesz. Csökken a kivitelezési idő bármilyen időjárásban plasztikus marad a habarcs, még a téglára kiterített változatban is. Egyenletes habarcshézagokat lehet kialakítani.

3. Födémszerkezet: Legyen az bármilyen betonkoszorúval összefogott födém szerkezet a VIP-REX GÉL alkalmazása szintén előnyt jelent, ugyanis az előírt utókezelés, betonlocsolás teljesen feleslegessé válik, a szilárdság így megfelelő lesz. A vasbeton koszorú vasalását a VIP-REX GÉL-lel készített beton megvédi a rozsdásodástól. A locsolás által bevitt fehér színű salétromos kivirágzás kevésbé jelentkezik a koszorú alatti néhány átázott téglarétegeknél.

4. Aljzatbetonok tekintetében, ha a szerkezet vízzáró és a beton 100%-kal telítve van cementpéppel, akkor a külön modifikált bitumenes lemez alapú szigeteléseket el lehet hagyni. Ezzel gazdaságossá válik az építkezés. Az is további előny, hogy a szigeteléstartó beton és az aljzatbeton külön készítése, szigetelőlemezek toldása nagyon sok normaidőt igényel. A kivitelezés üteme lerövidül.
Akkor is előny származik a termékeink alkalmazásával, ha padlófűtés készül az épületben. Sokszor probléma egy fűtött aljzat betonozása, mert az igazán plasztikus betont nehéz bedolgozni a csövek és a vasszerkezetek miatt. Továbbá a hőtágulási problémák is gondot jelentenek az üzemelő padlófűtésnél. Ennek kiküszöbölésére ajánljuk a VIP-REX UNI légpólusképző és víztaszító jeleget adó termékünket. Plasztifikáló jellegénél fogva a víz-cement tényező 1,5-2 %-os cementsúlyra való adalékolásával 2 konzisztenciát is jelent a kivitelezőnek. Segítségünkkel a földnedves anyagból képlékeny, jól bedolgozható légpólusos szerkezet lesz, mely a hőtároló képességet lényegesen nem befolyásolja. További előnye, hogy az esetleges kivitelezési hibából adódó átázások behatárolható módon pontosan csak ott jelentkeznek, ahol a hibát fel kell tárni. Tehát a helyiségen belül azonnal látszik, hol kell javítani a csőrendszert. Ez érvényes akkor is, ha 10 év múlva hibásodik meg a padlófűtés szerkezete.

5. Önterülő aljzatkiegyenlítők problémájára is pozitív választ ad a VIP-REX UNI termékünk. Tulajdonságánál fogva a 25 kg-os, zsákos anyag víz-cement tényezőjét csökkenteni lehet, így könnyen betarthatók azok a paraméterek, amelyek a csomagolásra vannak írva. Többször jelentkezett az a probléma, hogy a gyártó által magadott vízmennyiség kevésnek mutatkozott. Erre a kivitelező, hogy az önterülő aljzat valóban önterülő legyen többlet vizet adagolt a keverés folyamán. Ekkor szilárdsági problémák jelentkeztek, tehát a minőség nem lett megfelelő. További előny, hogy a VIP-REX UNI-val készült önterülő aljzat utókezelése szükségtelenné válik, még szélsőségesen meleg időjárásban is. Ez azt jelenti, hogy bármilyen kis vastagságban készül az önterülő aljzat, a melegben nem fog megégni.

6. Csempe és padlóragasztásnál is előnyökkel jár a VIP-REX GÉL alkalmazása. Legyen az bármilyen típusú 25 kg-os kiszerelésű, zsákos csempe és padlóragasztó az előírt keverővíz mennyisége itt is problémát szokott okozni. Ha a csempe mögötti ragasztóréteg víztaszítóvá válik a VIP-REX GÉL alkalmazásával, akkor többlet biztonságot ad mind a tervezőnek mind a kivitelezőnek. Vizesblokkoknál, ha a fugázó anyagok is VIP-REX GÉL adalékolással készítjük, akkor tökéletes biztonságban vannak a vizesblokkok szerkezetei. A fugázó anyagba adalékolt VIP-REX GÉL a szokásos színösszeállítást, színes fugáknál világosabbá, pasztel színűbbé teszi. Ekkor arra kell figyelni, hogy eggyel sötétebb árnyalatot kell választani a fugázó anyagból.

7. Vakolatok tekintetében a belső vakolatokat elsősorban VIP-REX HABBAL ajánljuk, mely hajszálrepedés mentesen készíthető nagyon szilárd, ugyanakkor légpólusos, könnyed vakolatot ad. Az esetlegesen kialakuló páralecsapódást és penészgomba képződést megakadályozza. Homlokzati felületen vakolat készítést VIP-REX UNIVAL ajánljuk, mely a szilárdság növekedésen túl jó szellőzőképességet és víztaszítást ad. Bármilyen felületképzés kerül a vakolatra a szívóképességét csökkenti, ezáltal foltmentesen festhető. Ha sérül a homlokzatfesték, akkor sem ázik át a vakolat a csapóeső által. Ha takarékoskodni szeretne a kivitelező külső belső vakolatoknál, akkor az olcsóbb jellegű mészpótlónkat, a VIP-REX MÉSZKENCÉ-t ajánljuk, mind külső mind belső vakolatoknál.

8. Felületképzések tekintetében bártan ajánlható a vödrös mész alkalmazása, hiszen a mészkencénk 2-3 dl/vödör adalékolásával nagyon dekoratív, egyenletes, víztaszító és kopásálló felületet ad. Küllemre teljesen összetéveszthető egy diszperziós festéssel. Különbség csak az, hogy a diszperziós festékek tartós vizesedés esetén kevésbé moshatóak, mint a vödrös mész VIP-REX MÉSZKENCÉ-vel adalékolva. Páradiffúziós tényezőjük pedig lényegesen magasabb, a mészfestéssel egyenlő. Tehát a legjobb szellőzőképességet adja.

9. Kiegészítő szerkezetek: Az épület körüli járda, térburkolat felületeit gyakran megtámadja a savas eső, vagy a gépkocsi bejárón lévő sós csapadék, mely az autókról kerül a felületre. A gyakorlatban sűrűn tapasztalható, hogy a bejárók hamar felfagynak. Ennek kiküszöbölésére alkalmas a VIP-REX GÉL termékünk, melynek hatékonysága a cement súlyára vetített 1%-nál már jelentkezik. Természetesen, ha figyelembe vesszük a plasztifikáló jellegét, akkor a víz-cement tényező jelentősen csökkenteni kell. Itt is a kivitelezőnek kell figyelnie a megfelelő konzisztencia, receptúra betartására.

 

Bizonyára ezen kívül is van még olyan cementtel készült szerkezet, melynél valamelyik VIP-REX termékünk segítséget tud nyújtani a kivitelezőnek az átlagon felüli minőség elérésében. Sok speciális olyan építész munka létezik ahol személyes segítségünkkel rendelkezésükre tudunk állni. Pl. szalonnasütő helyek, műkő szerkezetek, intenzív kopásnak kitett felületek, stb. Várjuk kedves tervezőink jelentkezését. Területi képviselőink személyesen felkeresik Önöket, ha igénylik a további tájékoztatást.

Farkas Kálmán


Megosztás
Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0