Megosztás

Elvárások a mai időkben megszaporodtak. Pontosan azért, mert a könnyebb vakolás létkérdés. Profi kőműveseknél azért, mert több felületet szeretne bevakolni minőségi módon tartósan. Rutintalan egyéneknél, pedig a kezelhetőség.

Két részre oszthatjuk a megoldandó helyzetet. Egyrészt új felületre, másrészt régi falazat felújításra.

Kezdjük az általános elvárásokkal.

Olyan plasztikus habarcs legyen, ami megkeverve még egy óra múlva sem adja fel a keverő vizet a talicskába tárolva. Felfánglizása könnyű legyen, tapadjon a felületen, jól kartecsnizhető, simítható legyen. Lehetőleg egy rétegben, egy munkafolyamatba felhordásra kerüljön akár 4-6 cm habarcsréteg. Régen oltott meszet használtak, de ma már adalékokat. Továbbá a végtermék, a megszilárdult vakolat ne repedezzen, és minél szilárdabb, tartósabb legyen. Különböző elvárásokat is teljesíteni kell a vakolatnak, amit adalékokkal tudunk elérni. Gondoljunk épületbelsőkre, helyiségekre, homlokzati vakolatra, szellőző vakolatra, vízzáró vakolatra, stb.

Ma már magas komfort fokozatú adalékkal az építész szakma ezeket a speciális igényeket meg tudja oldani. Választani kell hozzá oda illő módosító adalékszert. Mindenre van megoldás. Legfontosabb, hogy a megszilárdult vakolat tartós, minőségi legyen. További a habarcskeverés, vakolás könnyű legyen. Cél még a minél kevesebb cement tartalom melletti magas szilárdság elérése.

Régen a vakolatok megégése, megfagyása miatt ősszel, tavasszal vakoltak. Nyáron, télen sosem. Ezt manapság nem lehet betartani. Tehát hőmérséklet, páratartalom független malterra van szükség. Ezeket tulajdonságokat biztosítják a VIP-REX habarcs adalékszerek.

Súlyosbító körülmény, hogy erősen kifogásolható cementeket gyártanak. És változó minőségben. A problémák megelőzésére is jók az adalékok. A VIP-REX termékek egyedüliek, hiszen folyamatosan vizsgálják a cementek összetételét, gyártási hiányosságait, és ehhez igazítják az adalékokat. Ennek következtében a vakolni kívánók állandó biztonságban vannak. Sőt az elkészítési idő is lerövidül, felére-harmadára. Gondoljunk a gyorsabb habarcskeverésre, nem kell újra keverni a talicskába, nem ül le a malter, nem vérzik ki, továbbá nem kell 2-3 rétegbe felhordani, hanem egy rétegbe megteheti a mester.

Ezeket az előnyöket összeadva látjuk, és tapasztaljuk, hogy VIP-REX adalékok nélkül gazdaságtalan vakolni. A bekerülési árának többszöröse is megtérül. Az adalékok régen speciális célra pld. fagyásgátlásra használták, ma már mindennapos a használatuk. Modernkori adalékok elterjedése 1988-tól kezdődően számítjuk. Immáron több mint 3 évtized után tényként kell elismerni, nélkülük nincs vakolás. Legyen az zsákos, gépi, kézi, vagy bármilyen vakolat. A habarcsok is szükség van tudatmódosra. Tehát: „VIP-REX nélkül lehet vakolni, de nem érdemes!” Használni mindig a legelismertebb, bevált márkát.

Kisújszállás, 2024.09.25.

 


Megosztás
Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0