19. Vízes, salétromos homlokzatvakolás VIP-REX UNI-val

 

Az egyik nyíregyházi forgalmazónk kérésére egy helyi építőipari cég problémájára kerestünk megoldást. A vállalkozó elmondása alapján az elmúlt években különböző építőipari cégek, különböző falszárító vakolatokkal próbálták a homlokzatot helyreállítani, de ez az erős vizesedés miatt csak rövid távú megoldásokat nyújtott.

 

 

 

 

A kivitelező cég felkérésére a helyszínre érkeztem és műszeres vizsgálatok használata nélkül is látványosan mutatkoztak meg a vizesedés erős jelei. Láthatóvá vált, hogy próbáltak már az előzőekben falszárító vakolatokat, injektálásos alapszigetelést, de a problémát egyik technológia sem volt képes megoldani. A homlokzat alapos szemrevételezése után több olyan tényezőre is felhívtam a kivitelező figyelmét, aminek megoldásával hosszú távú, vagy akár végleges eredményt érhetünk el.

  1. Meg kell oldani a csapadékvíz biztonságos elvezetését;
  2. A függő ereszcsatornák javítása, esetenkénti pótlása;
  3. A fal és az alap találkozásánál lévő földréteget a víz odavezetése miatt el kell távolítani;
  4. Az előtét falakat (térelválasztó kerítés fal) el kell távolítani a könnyebb szellőzés érdekében;
  5. A lábazati műkő elemeket szintén célszerű eltávolítani.
  6. VIP-REX technológia alkalmazása ajánlott

A kivitelező cég képviselőjével megállapodást kötöttünk, hogy teljes mértékben szeretné adoptálni a VIP-REX-es technológiát és ezen a területen teljes mértékben ezt alkalmazza. Esetleges helyszíni művezetést is kíván igénybe venni a VIP-REX Kft-től. A nyíregyházi kivitelezőn és a helyszínre vezényelt munkatársain látszott, hogy tapasztalt mesteremberek, akik könnyű szerrel előkészítik, kivitelezik a homlokzat szakszerű vakolását.