VIP-REX GÉL technológiai leírás

VÍZTASZÍTÓ -VÍZZÁRÓ ADALÉK
VAKOLATBA – BETONBA – VASBETONBA
FAGYÁSGÁTLÓ ÉS KÁNIKULAI ADALÉKKÉNT IS AJÁNLOTT!

RÉSZLETES TECHNOLÓGIAI LEÍRÁS


1) MI AZ ELSŐDLEGES SZEREPE A VIP-REX GÉL®- nek AZ ÉPÍTÉSZETBEN?

Elsődleges szerepe, hogy víztaszítóvá tegye a cementkötésű keverékeket. Az elvárásoknak megfelelően, műanyag és kőolajszármazék mentessé tegye, finomszemcsés természetes ásványi őrleményekből oly módon, hogy szilárdságcsökkenés nem lépjen fel. A cél az, hogy a porózus felületeket és a belső porozitást is megszüntetve a vízfelszívó és áteresztő képessége a keverékeknek (pl.: betonok, grúzok, habarcsok) a nullához közelítsen. Az adalék alapvető jellemzője, hogy a kavicsszemek közötti légréseket olyan víztaszító cementpéppel keveredve töltse ki, amelybe a víz nem tud behatolni.

A cementpép képzése közben a vízadagolás a gyakorlatban sosem ideális, legtöbbször a bedolgozhatóság miatt a víz túladagolása a jellemző. Így a hidraulikus kötési folyamat többletvize távozni kényszerül. A víztérfogat helye ennek következtében üresen marad, így helyet hagyva az újbóli vízfelvételnek. A víz távozásakor egyenetlen zsugorodás következik be, amely repedésekhez vezet. Ezeket a felületi feszültségeket a pórusokban megfagyott víz növelheti, ezért feszítő hatása révén mállasztja az anyagot. A VIP-REX GÉL® kizárja a víztúladagolás mértékét plasztifikáló mellékhatása révén. Tehát kb. 20%-al kevesebb keverővíz szükséges hasonló konzisztenciák eléréséhez. A megszilárdult beton és habarcs csak úgy elégíti ki 99%-os víztaszító képességet, ha a pórusok kötőanyaggal, cementpéppel telítettek, vagy túltelítettek! A túltelítettségnél a szakemberek a zsugorodási repedésektől tartanak, jogosan, ami a VIP-REX GÉL®- el készült keverékeknél kizárt, még 15-20%-os túltelítettségnél is biztonságos.


2) TÖMEGSZIGETELÉSKÉNT IS HASZNÁLHATÓ:

Képlékenyítő - plasztifikáló hatása miatt tömöríti a keverékeket:
A betonozáskor és vízzáró vakolat készítésekor szinte alig kell tömöríteni. Az ily módon elkészült aknafal, vagy vakolat vízzárósága csak a statikai szilárdságon, nem pedig a vízáteresztő képességen múlik (hidrostatikai víznyomás). Tömör pincefal betonozásakor 100%-ban megoldja a talajvíznyomás elleni szigetelési problémákat, teknőszigetelés-szerűen betonozva. Itt a folyamatos betonozás, a vízszintes és függőleges részek egyben való kiöntése, munkahézag nélkül a legfontosabb., ez természetesen a részletek (csőáttörések, lépcsők, stb.) tökéletes előkészítését és jó szervezést igényel.


3) VÍZZÁRÓ VAKOLAT UTÓLAGOSAN IS LEHET:

Itt is az előbbiek szerinti egybefüggő monolitikus vakolás a fontos. Az aljzatbeton és az oldalfal vakolat találkozásakor, vagy szigetelőlemez szerűen átfedéssel, vagy csomóponti fészeküregben kell csatlakozni.


Szigetelési módozatok:
                                        a, vakolással talajnedvesség, talajpára elleni
                                            szellőzővakolat
                                        b, vakolással talajvíznyomás elleni negatív oldali
                                            szigetelés (teknőszerűen)

a, Az első esetben elegendő a VIP-REX HAB®- os, vagy VIP-REX UNI®- s vakolat is, de a vízszint emelkedésekor a talajvízbetörés nem kiküszöbölhető. A víz visszahúzódása után viszont száraz lesz a pince. (Lásd VIP-REX HAB® tájékoztató)

b, A második esetben bármilyen talajvízállás esetén sem tör be a víz a pincébe, mert egy összefüggő medenceszerű kéregbetont hozunk létre. Ennek viszont vannak feltételei. Mind az oldalfal, mind a padlószerkezet, mint negatív födém, statikailag bírnia kell a rá ható hidrosztatikai nyomást. Pl.: egy 1,50 m magas talajvízoszlop nyomásnál 100 m2- es pincében 150 tonna felhajtóerővel kell számolni, ezt csak szakmérnök méretezheti. Az oldalfalnak szilárdnak kell lennie, hogy a vízzáró vakolat tapadása minél jobb legyen. Több, minimum két rétegben kell a vízzáró vakolást elvégezni, minél több a rétegszám, annál kisebb a valószínűsége a készítés közbeni technikai hibának. Pl.: azon a tenyérnyi területen, ahol nem sikerült rendesen tömöríteni a vakolatot „darázsfészkesség” lép fel és a víz betörhet. A következő rétegeknél már kevés az esély, hogy ott alakul ki a porózusos felület. Három rétegű, 0,5 - 1 cm vastagságú vakolat már teljes biztonságot ad.

 Az egyes rétegeket a szigetelőlemezek toldásához hasonlóan kell munkahézagolni, tehát 15 cm átfedéssel. A legideálisabb, ha egy réteg összefüggően, folyamatosan elkészül.
A munkahézagok egymás fölé ne essenek és a toldás illetve a vakolat folytatás a régebbi vakolatréteg száradása előtt legyen folytatva, utána ugyanis a régi vakolat víztaszító képessége annyira fokozódik, hogy a következő réteget csak közbenső 10 kg cement: 10 l víz: 1 dl VIP-REX GÉL® keverékéből készült gúzolás után lehet felvakolni. A gúzolásnak szilárdulni kell, viszont megszáradni nem szabad a vakolás folytatásához. A több rétegben levakolt felületet fasimítózás után glettelni is lehet, ekkor viszont néhány alapszabályt be kell tartani: a glettelés időpontját úgy kell megválasztani, hogy vagy 2-4 órán belül, amíg friss a felület, vagy csak tökéletes száradás után, 4-7 nap múlva. Félszáraz állapotban, pl. másnap, tilos a szilárdulási folyamat közbensége miatt, a szilárdulás 80-85%-ig kell eljutni a vakolatnak vagy aljzatbetonnak.

Második legfontosabb szabály, hogy a glettelő anyag is tartalmazzon VIP-REX GÉL®- t, mint az alatta lévő réteg, egyrészt az azonos hőtágulási tényező miatt, másrészt a felület víztaszító képessége miatt. Ezt úgy érjük el, hogy előre bekeverjük a cementsimításhoz szükséges cementpépet sűrű, glettszerű gél formájára. Hozzávalók: 10 kg cement, víz szükség szerint, 2 dl VIP-REX GÉL®.
Itt kell megjegyezni, hogy ez a glettszerű gél alkalmas betonfelületek javítására is. Vékonyan, 2-5 mm vastagságban önmagában, de 5-20 mm vastagságban 20-40% homokkal dúsítva is megfelelő pld.: járda egyenetlenség javítására, víztaszítóvá-fagyásmentessé tételére.


4) FAGYÁSGÁTLÓKÉNT IS HASZNÁLHATÓ:

Működési mechanizmusa abból áll, hogy a VIP-REX GÉL® figyeli a hőmérsékletet és a páratartalmat, +5 Cş alatt leállítja automatikusan mind a vegyi kötési folyamatot, mind a szilárdulási folyamatot, a hőmérséklet emelkedésével újra elindítja azt. A leállítás és elindítás akár 200 - 300 alkalommal is megtörténhet károsodás nélkül. Viszont azt be kell kalkulálni, hogy a leállított folyamatban eltöltött időt nem szabad beleszámolni a 28 napos cement kötési-szilárdulási időszakba. A gyakorlatban ez azt is jelentheti, hogy a nappali időben szilárduló, de éjszaka pihenő beton vagy vakolat kevesebb ideig tud szilárdulni, így a 28 nap télen két vagy háromszorosára nő. A fagyásmentességet fokozza az a tény is, hogy a víz - cementtényezőt leszorítja a VIP-REX GÉL®. Továbbiakban a levegő párájából köti le a vegyi folyamatokhoz szükséges vizet, így locsolni nem kell, sőt egy idő után fel sem veszi a vizet! A szilárdulást lehet gyorsítani, ha hőszigeteljük a felületet. Fagyásgátlás esetén nem kell meszet adagolni a vakolatokba, mert az nem hidraulikus kötőanyag.


5) KÁNIKULAI ADALÉKKÉNT IS HASZNÁLHATJUK:

A gőzérlelés, más néven autoklávolás megengedett az adalék használata mellett is. Ehhez kapcsolódik a nyári kánikulai adalékolási szerepe is. A VIP-REX GÉL®- el készült cementkötésű, tehát hidraulikus kötőanyagú, a páratartalmat és a magas hőmérsékletet is arányosan figyeli igen nagy tűrőképességgel, gyorsan reagál a nagy melegre. Gyakorlatilag egy 25-35 Cş közötti hőmérsékleti tartományban, ha a páratartalom nem éri el a 60-80%-ot, akkor a szilárdulási folyamatot leállítja, így nem ég meg a beton. Éjszaka, amikor csökken a hőmérséklet, újraindítja a folyamatot. A kieső időszakokkal meghosszabbodik a végszilárdulási idő, pl.: 28 nap helyett 45 vagy 60 nap. A fentiekből következik, hogy a levegő párájából automatikusan köti le a vizet hőmérséklet arányosan.


6) MÉSZPÓTLÓ, PLASZTIFIKÁLÓ, TAPADÁSELŐSEGÍTŐKÉNT IS HASZNÁLHATÓ:

A VIP-REX GÉL® használatánál a szokásos mészadagolást legalább felére, de inkább harmadára kell csökkenteni. Mészpótlásra 2-4 litert, mészhelyettesítésre 5-6 litert használjunk köbméterenként, erős cementadagolás mellett. (Az igazi mészpótló anyag hatásfok szempontjából a VIP-REX MÉSZKENCE®!)
Mészpótlásra és minőségjavításra használható a VIP-REX GÉL® a VIP-REX HAB®- al együtt is, ekkor a VIP-REX UNI®- hoz hasonló hatást érünk el.
A makrokapillárisokat a GÉL eltömíti, víztaszító képességet, hő és páratűrő képességet ad a betonnak és a habarcsnak, míg a HAB a mikrokapillárisokat képzi, javítja a páraáteresztő képességet, valamint gátolja a repedezést és 20-30%-al nagyobb térfogata lesz a habarcsnak és könnyebb a fajsúlya. Javítja ugyanakkor még a bedolgozhatóságot és kezelhetőséget, vastagabb vakolatot lehet felvinni egyszerre, a megkevert beton egész nap plasztikus marad.


7) A VIP-REX GÉL®-t HASZNÁLHATJUK ÖNÁLLÓAN VASBETON SZERKEZETEKNÉL IS.

A betonacélt nem károsítja, sőt megakadályozza, hogy oxigén és víz jusson a vasaláshoz. Tömörítő, plasztifikáló hatása révén javítja a bedolgozhatóságot, csökkenti vagy megszünteti a tömörítés igényét. Megakadályozza a homokos-kavics osztályozódását, gépi szivattyúzásnál kíméli a berendezéseket.
Utókezelni, locsolni nem kell, viszont a gyorsabb szilárdulás érdekében fóliázással a páratartást lehet növelni.
A VIP-REX GÉL® és mész együttes alkalmazása felesleges, de nem tiltott. Mindkettőnek folyósító hatása van, a meszet viszont önmagában nem teszi víztaszítóvá a GÉL.

 

8) BEKEVERÉS:
Az adagolási mennyiség mindig az elérendő cél és a körülmények függvénye! Normál adagolás 4-8 l/mł között változik, de betonoknál, vasbetonoknál max. 10 l/mł-ig megengedett. Mivel nem önálló kötőanyag, csak adalék, ezért cementfüggő, tehát a cement mennyiségével arányosan a leggazdaságosabb használni.

 

a, cement mennyiségének 1-1,5 %-a (Pl.: 300 kg/mł adagolásnál 3-4,5 l/mł), viszont 4 liternél kezdődik az ajánlott adagolás, így magas cementmennyiséghez kötődik minimum 400 kg -nál kezdődik a keverék víztaszító képessége, ez a homokos-kavicstól szemszerkezet függő is.

b, Az össztérfogat (1 mł = 1000 l) 0,4-0,8 %-a, de általában mind az „a”, mind a „b” pont tényeit figyelembe kell venni.

c, Habarcsban használva mész adagolása mellett mind a mész mennyiségét, mind a GÉL mennyiségét felére kell csökkenteni, mert túlplasztifikálódik és lefolyik a falról a megkevert anyag.
    GÉL                   4-8 l/mł-ről             2-4 l/mł
    Oltott mészpép        200 kg/mł-ről        80-100 kg/mł

d, Alapszabály, hogy mindig közvetlenül a keverőgépbe öntjük az adalékot és a keverési folyamatot elején, majd csökkentett, kb. fele, vízmennyiséggel folytatjuk. Aki előre bekeveri az összes vízmennyiséget az számítson arra, hogy a homokos-kavics víztartalma változó.

e, Fontos továbbá, hogy földnedves állapotú keveréket készítsünk először és várjuk meg, hogy a plasztifikáló hatás kifejlődjön és ne öntsünk rögtön többletvizet a gépbe. A képlékenység beállítását csak 10-15 perc múlva végezzük el, akkor is óvatosan, kevés vízadagolással. A friss keveréknek kocsonyásnak és kiválóan tapadónak (zsírosnak) kell látszani. (Ne féljünk a látszólag keményebbre kevert anyagtól.)


9) ADAGOLÁSI RECEPTTÚRÁK:

- Az építészetben a keverékképzéseknél külön kell választani a precízen bevizsgált alapanyagokból, pontosan adagolt (0,1%-ra) mennyiségeket, ahol a szilárdsági határfeszültségek pontosan a számoltak szerint alakulnak ki.
- Másik ága a keverékképzéseknek az, ahol néhány tényezőt nem tudnak pontosan meghatározni, vagy beszerezni a precíz végszilárdság érdekében, így a biztonságos túlméretezés elve az irányadó. Ez általában 20% körüli többletet jelent. Legtöbb esetben ez még mindig olcsóbb, mint az előkevert tonnás árú. A legnagyobb bizonytalanságot a homok vagy a homokos-kavics minősége jelenti.  A legjobb a bányában szétosztályozott, majd ideális arányban összeállított sóder használata. Az ilyen anyagoknak a legkisebb a kavicsszemek közötti légrése, így egy vízzáró beton készítéséhez kevesebb cementpép kell és a szilárdság az elérhető maximális lesz.


- A homok és a homokos-kavics jellemzője még:
                       1. a maximális szemcseméret
                        2. az agyagiszap tartalom, mely káros
                        3. hány szemcseméret szerepel a keverékben
   Általában 5-8 frakcióból már gazdaságosan felhasználható sódert lehet készíteni.

- További alapanyag a cement, amit  a gyárak szavatolt minőségben készítenek, de a fajta kiválasztása és a precíz adagolás már a kivitelező felelőssége.
A cementfajtáknak több tucat tulajdonsága van, de jelen esetben a vizes szigetelési eljárásoknál a vegyi tűrőképesség a legfontosabb, hőmérsékleti viszonyokhoz szintén hozzá kell választani a cementfajtát.
Jelen esetünkben a vegyi tűrőképesség szempontjából az „S”54-es jelű, szulfátálló cement a legjobb, másodikként ajánlott a kohósalak portland cement. Nagy melegben a lassított kötésű cementet; hidegben a gyorsított kötésű, finom őrlésű cementet használjuk. A magyar cementek kiváló minőségűek, ezért válasszuk ezeket a pernye portland kivételével.


a, Vasbeton- vízzáró beton recepttúra:

      I. Keverővíz 100-140 l
     II. VIP-REX GÉL® 4-8 l/mł (középátlag 6 l)
    III. Kohósalak portland cement 350-es 400-550 kg (a sóder minőségétől függően)
    IV. 1 mł (kb. 18 q) homokos-kavics 0-16 mm ideális szemmegoszlású,
                  agyagiszapmentes, legalább 5-8 frakciós, osztályozott, mosott

- Mint az előző, de betonkeverőre számított HB 75 l-es (50 l hasznos beton):

                                        lapátarányosan:
      I. 8 - 12 l keverővíz    
     II. 2 dl VIP-REX GÉL®
    III. 15 kg kohósalak portland cement 350-es                1 lapát
    IV. 50 l homokos-kavics                            4 lapát


b, Vízzáró, több rétegben készülő cementvakolat (misung vakolat):

      I. 120-160 l/mł keverővíz
     II. 6-8 l/mł VIP-REX GÉL®
    III. 600-800 kg Kspc 350-es cement
    IV. Folyami és fövényes homok keveréke 1 mł= 16-17 q

- Mint az előző, de betonkeverőre számolva:
                                        lapátarányosan
      I. 6-8 l keverővíz
     II. 3-4 l/mł VIP-REX GÉL®
    III. Kspc 350-es cement 30-40 kg                    1-2 lapát
    IV. 50 l homok                                    2 lapát

c, Mészpótló, kánikulai és fagyásgátló adalékként ( a cement súlyára viszonyítva kb.
   1%-a)

    I. 160-200 l keverővíz
    II. 3-4 l/mł VIP-REX GÉL®
    III. 250-350 kg cement
    IV. 1 mł homok

- A mészpótlást és a fagyásgátlást fokozhatjuk 2,5 l/mł VIP-REX HAB® hozzáadásával, vagy csak önállóan VIP-REX UNI®- t alkalmazunk. Ez már a falszárító egyben víztaszító vakolási mód, minden komfort fokozattal összesen 7-10 l/mł adalékkal. Minél hidegebb várható, a felvakolt anyagra úgy közelítünk a maximálisan engedélyezett adalékmennyiség felé, hogy a cementadagolással arányos legyen.


10) FONTOS TUDNIVALÓK:

- VIP-REX GÉL®- es keveréket locsolni nem kell, de nem is lehet, mert a víz lepereg a felületről (max. fóliázás).

- GÉL- es glettelés előtt a porózus felületet kellősíteni kell, fixálni egy kemény réteggel, mert a glett alól hirtelen eltávozó pára szétrepesztheti a vékony glettet, vagy kiegyenlítő betont. Vagy cementtejes pacsekolás (5 kg cement 5 l víz), vagy Falfix (gyártó Trilak-Haering Kft) impregnálással 0,1 l/m2 kellősítsünk. (A gyártó által írt háromszoros hígítási arányban, tehát 0,33 liter/m2 falfix felhasználásával, de ez függ a felület szívóképességétől. Felhordása ajánlott vékony rétegben háti permetezővel. Nem szabad nagyon megáztatni a felületet, mert túlságosan üveges lesz!)

- A VIP-REX GÉL® túladagolása káros, lefolyhat a vakolat a falról!

- A VIP-REX GÉL® önállóan, kötőanyag nélkül nem használható (csak cementtel együtt hatásos)!

- A felvakolt illetve a betonozott keverékek vegyi kötési illetve szilárdulási folyamata +5 Cş és +30 Cş között halad előre, viszont e tartományból kieső hőmérsékletben lelassul,

 megáll. (Kivétel a magas hőmérsékleten  a gőzérlelés, de itt a pára és minden körülmény biztosított.)

- A VIP-REX GÉL® és a mész együttes alkalmazása nem tiltott, de mindkettő képlékenyítő hatású emiatt óvatosan adagolandó, pontos recepttúra kidolgozása és próbavakolás ajánlott!

- A megszilárdult GÉL- es keverékek felületi jelleggel 1% vizet vesznek fel, így festhetők bármilyen festékkel.

- A GÉL- es betonok 6 l/mł adagolás felett szürke cementtel készítve is világos, majdnem fehér színűek, ezért jól színezhetők oxidokkal, vagy egyéb más ipari intenzív színezőkkel.

- A VIP-REX GÉL®- es keverékek víztaszító tulajdonsága a szilárdulás folyamán folyamatosan alakul ki, 28 napos korában éri el – optimális körülmények között – a maximumot.

- 12-25%-os végszilárdság növelő hatása van! Pl.: egy 350-es cementtel elérhető 100%-ban cementpéppel telített betonnál a maximális nyomó-hajlító és tapadó szilárdságot 12%-al tudja túlteljesíteni.
A legmeglepőbb a koptatószilárdság növelő hatása, vaskerekű raklapemelők és targoncák szinte évekig koptathatják még színezett kivitelben is.

- A VIP-REX GÉL® felhasználási területe számtalan, amit a kivitelezők folyamatosan igazolnak (tagozott párkányhúzás, műkőkészítés, szigetelést tartó aljzatbeton, mint biztonsági szigetelés, téli sózást tűrő parkoló, gázkémények kénsav álló habarcsa, stb.).

Nyomtatás