× KEZDŐLAP TERMÉKEK FORGALMAZÓINK KÉPVISELETEINK BLOG KAPCSOLAT VENDÉGKÖNYV Karrier

54. Kereskedelmi forgalomba lévő cementek (2. rész)


Cikksorozat 2. rész
 
DDC cementek
Az elemzéshez, hogy milyen szerkezethez, melyik cement kell, szakembernek kell döntenie. Laikus nehezen, sőt egyáltalán nem tud választani. Az építőipar felhígulásával sajnos az ár a fontos, nem a minőség. A forgalmazott cementek között, nyilván van helye az olcsó cementeknek is, ám szűk felhasználási területtel. Minden esetre a cementgyártásba fektetett energia, valamint az alapanyagok minősége határozza meg azt, melyik cementet, mely szerkezethez lehet felhasználni. A kiegészítő kötés szabályozó, puffer, kitöltő anyagok túlsúlyba kerülésével gyengébb minőségű végterméket kapunk. Felvetődik a kérdés, mi az, hogy gyengébb?
 
Legfontosabb a betonok, habarcsok szilárdsága, ezen belül kezdeti, és végszilárdsága. Hasonlóan fontos, a tartósság, a külső környezeti hatásokkal szemben. Például homlokzat vakolat, alap szerkezet szulfátállóság, fagyásállás, térburkolás téli, nyári igénybevétele, és még sorolhatnánk. Az alap minőséget adja meg a jó cement gyártmány! A cementfajtákba vannak minderre kialakított tulajdonságot hordozók. Azt azonban tudni kell, ezek a cementalkotók önmagában kevesek pld. egy parkoló, vagy kocsibejáró készítésére, mert az olvasztó sózást nem bírja sokáig a szulfátálló cement sem. Felporlik. Megoldás az utólagos adagolás.
 
Ahhoz, hogy szakszerűen válasszunk, létkérdés megérteni a cement fajták jelölését.
Íme, egy kis segítség:
 
CEM II/B-S 42,5 N
1 2 3 4 5 6
1: cement Házépítőcement Ezt ne válasszuk! 2: cementfajta 3: kiegészítő anyag mennyiségére utaló jel
4: kiegészítő anyag megnevezése jellel 5: cementhabarcs 28 napos nyomószilárdsága 6: szilárdulás ütemére jellemző jelölés 
 
Ezen belül mit találhatunk:
A cement jele:   CEM
A cementfajták jele:   I -V
 CEM I - Portlandcement CEM II - Összetett portlandcement
 CEM III -  Kohósalak-cement CEM IV -  Puccoláncement CEM V - Kompozit cement
 
 
A kiegészítő anyag mennyiségére utaló jelzés:  A, B 
Kiegészítő-anyagok fajtái: VÁCI cement PIROS zsákos CEM IIB S 425 N
 V   -   finomra őrölt pernye
 S   -   finomra őrölt granulált kohósalak
 P   -   finomra őrölt puccolán (trassz)
 L   -    mészkőliszt
A 28 napos nyomószilárdság (N/mm2):   32,5;  42,5;  52,5
Szilárdulásra és szulfátállóságra vonatkozó jelzések:
 N   -   normál kezdőszilárdságú cement
 R   -   nagy kezdőszilárdságú cement
 (S)  -   nagy szulfátállóságra utaló jelzés
A nagyipar speciálisan választ cementet!  
 
 
 
Ha lehetséges, mindenképp kerüljük az általános nagy szavakkal leírt cementeket, mint például a házépítő cement, ÖKO cement, természetes mészkőliszt cement fajtákat. Továbbá a puffer anyagok minél kisebb megléte is előny. Korlátozott helyekre alkalmas a „B” mennyiségű kiegészítő puffer alkotót tartalmazó cement. Laikusként kerüljük a IV. V. jelölést a cementbe.
Ne vásároljuk a „V”, „P”, „L” betűket tartalmazó cementeket. Ezek a pernye, puccolán, trassz, mészkőliszt Ezeket kerüljük. 
 
Alábbiakra kell figyelni.
Végszilárdság tekintetében a kezelhető fajták a 32.5 és a 42.5-ös.  Az utóbbit azonban nehéz utó kezelni, hajlamos a zsugorodási repedésre, érzékeny a víz-cement tényezőre, viszont könnyű vele dolgozni, és remekül adalékozható. Szilárdulási gyorsaság növelése legtöbbször káros, ezért kerüljük. Egyrészt az utószilárdulás jelentős tartóssággal jár, másrészt nem köt rá a kivitelezőre a friss beton, habarcs. Bizonyos idejű újrakavarás után 20-60% végszilárdság vesztést is okoz a „R” rapid jelölésű cement. Inkább használjunk „N” jelölésűt. A kisiparba, és a középes vállalkozói rétegbe ez vált be!
A szulfátállóság nem követelmény minden szerkezetnél.  Miért is lenne ott, ahol nincs agresszív vegyi hatásnak kitéve a szerkezet. Például a koszorúk, födémek, áthidalók, belső vakolatoknál nincs értelme. Van létjogosultsága a földdel érintkező szerkezeteknél, salétromos fal vakolatainál, térburkolatnál, utaknál, járdáknál, csatornáknál stb. Jelölésük: „S”szulfátálló, vagy „MS”mérsékelten szulfátálló.
 
Van még egy olyan tulajdonság, mely meghatározza a cementek kezelhetőségét, bedolgozhatóságát. Ez az őrlési finomság. Sajnos a jelölésben ezt nem kell feltüntetni, csak következtetni lehet rá! Miből? A szilárdsági adat, valamint az ásványi összetételből. Ennek elbírálása sajnos olyan összetett, hogy nehéz egyértelmű szabályt hozni rá! Az alap koncepció, hogyha minél kisebb, apróbb az őrlési finomság, annál nagyobb a végszilárdság, nő a kötési gyorsaság, nőhet a V/C tényező, nő a kezdeti tapadó szilárdság. Viszont gyorsan kivérzik a friss beton, és habarcs, hamarabb megég a szerkezet, gondos utókezelést igényel. Legelterjedtebb a 20, és a 40mikronos őrlési finomságú cementek. Mindezeket is lehet kötés szabályozó puffer anyagokkal minden irányba módosítani, de kérdés az, hogy milyen lesz a végtermék minősége.
 
Összefoglalva, a cementgyárak a közelbe található alapanyagok felhasználásával gyártanak cementeket. Egyre jobban mellőzik a távolról szállított adalékok használatát. Az olcsó alapanyagok mellett tették le a voksukat, mert a piaci verseny ezt kívánja. Ma már nem importálnak Egyiptomból, Portugáliából drága alapanyagot.  Szortimentizáció hiányzik!  Sőt a mellékterméknek számító, és igen hasznos kohósalak mennyisége is kérdéses a cement gyártásában, pedig a vegyi tűrőképessége, és minden más paramétere kimagaslóan jobb, az összes többi cement kiegészítő komponens mellett. A cement fajták égetési, őrlési, keverési, receptúrázási körülményei nagyon változók. Nehéz a több száz gyártmány, és fajta kiválasztása. Remélem némi útmutatót tudtunk nyújtani a kereskedelmi forgalomba kapható cementek közül, melyiket is kell kiválasztani!    
 
Nekem az a véleményem, hogy a vásárlói szokások aktívan befolyásolják a kínált, gyártott fajtákat. Ne vegyék meg azokat a gyér minőségű cementeket, melyből előbb utóbb hátrányuk származik. Óriási hátrány, ha a vele készült, beton habarcs kezelhetetlen. Ráadásul a végtermék is roppant gyenge lesz, magas cementtartalom esetén is. Így is állandó adalékozásra kényszerül az építőipar a silány cementek miatt. Azonban ne feledjük, nem mindegy milyen minőségi szintről indulunk ki az adagolás előtt.
 
Célunkat, hogy tájékozódjanak a cement vásárlása előtt reméljük elértük!
 
 
Kisújszállás, 2018.október 24.
VIP-REX Kft.

Megosztás

360

A HÉTEN

878

A HÓNAPBAN

1 452 476

ÖSSZESEN
Bármilyen építőipari cementes keverék minőségképző, bedolgozást könnyítő adalékszere! Célunk: alacsony energia felhasználással, gyorsan, csúcsmnőséget előállítani!

Kapcsolat

+36 (59) 321 436
+36 (20) 9420 643
viprex[kukac]enternet.hu
5310 Kisújszállás, Kórház u. 1/a

Kapcsolat+36 (59) 321 436
+36 (20) 9420 643
viprex@enternet.hu
5310 Kisújszállás, Kórház u. 1/a

A honlapot a Creative Sales Consulting készítette.