× KEZDŐLAP TERMÉKEK FORGALMAZÓINK KÉPVISELETEINK BLOG KAPCSOLAT VENDÉGKÖNYV Karrier

35. Beton szerkezet bedolgozhatóbb a VIP-REX SF-fel!


A mai időkben a gyors, könnyű gyártási eljáráson múlik a beton szerkezetek és tárgyak ára és minősége.

A kiváló végterméket régebben is meg lehetett oldani, mert nagyon jó minőségű cementet gyártottak pld. 30 évvel ezelőtt !

 

A konzisztencia földnedves kellett legyen, a hőmérsékletet tartani kellett legalább 7 napig, az utókezelést végig meg kellett oldani. Vagy gőzérlelést alkalmazni! Komoly tömörítő rezgő fejeket kellett használni, rétegesen tömörítve lehetett csak teríteni a betont.  Alapanyagnak is prímának kellett lennie!

A homokos-kavicsnál anyagmentesítés mosással történt, legtöbb régi előregyártó üzembe osztályozták is a kavicsméreteket! Így lehet jó minőségű beton elemet előállítani, még ma is!


A korunk viszont felgyorsult, így minden alapanyag gyengébb minőségű lett! A profit mindent meghatároz! Ameddig el lehet menni, azt meg is teszik az emberek és a cégek nyereségvágyból!
Mit tegyünk?
Tudunk segíteni a VIP-REX termékekkel, különösen betonozásnál a VIP-REX SF szuperfolyósítóval.
Használatával a betonozási gondok nagy része elmúlik, megszűnik. Betonkeverés, bedolgozás, kizsaluzási idő rövidül, szilárdság nő, repedezés eltűnik, tömör lesz, kemény, kopásálló, fagyálló, és VIP-REX géllel vízzáró is! Jól tömöríthető rezgéssel, majdnem öntömörödő lesz a friss beton!
Lássuk hogyan és miképp!
Más, egyéb folyósító szerek hátrányát, és a plasztifikáló szerek gyenge teljesítményét egyszerre küszöböljük ki. A plasztifikálókkal nem terült a beton a formába, a folyósítókkal nehéz dolgozni, mert üzemi körülmény kell hozzá a ragasztós, ragacsos jellege miatt!
 
Abból kiindulva, hogy a cement kötés kezdeti vízigénye, igen kevés, és cement fajtánként változik. Azt azért kijelenthetjük, hogy az átlag cementpépet 0,23 víz/cement tényezővel kellene megkavarni! Valóságban pedig ezt mindenki elismeri, hogy változatos alakú beton szerkezetet nem lehet elkészíteni ennyi vízzel! Pláne, ha néhány centiméteres méretű térfogatot kell készíteni a betonnal!
Pld.  madonna szobor ujjai, hajfürtjei!
Biztos eljön az a technika korszak is, amikor a betonkeveréshez nem kell víz! Persze viccelődni azzal is lehetne, hogy eljön az idő, mikor víz nélkül mos a mosógép!
Visszatérve az előnyökre úgy fejlesztettük ki a VIP-REX SF szuper folyósítót, hogy 0.25% mennyiségben, már három konzisztenciával lesz folyósabb a beton, mellette pedig egy kicsit plasztifikáló hatása van, mely a kezelhetőséget a gyakorlati tapasztalatok szerint javítja!
Még egy lépcsővel emelve 0.3-0.5% -ig az adalékot, a földnedves betonból hihetetlen, de önthetően bedolgozható betont tudunk keverni! Nagyon keveset kell tömöríteni! Majdnem öntömörödő!
Különösen előnyös a helyszíni betonkeveréseknél, valamint a MIXERBETON-nal való szállításkor!
Nem terjedt el a folyósító a mixer teherautóval szállított betonnál, mert beleköt a járműbe, hamar leül, tömörödik, és bedolgozhatatlan, ráadásul ragacsos volta miatt nem lehet lapátolni, szétosztani, talicskázni, stb.! Ezt küszöböli ki a VIP-REX SF.
A cél továbbá, hogy a korábbi folyósító szerekkel szemben, nem ül le, és sokáig felhasználható a megkevert beton! Receptúráktól függően 30-90perc között. A víz hozzáadásával azonnal megindul a normál vegyi kötési folyamat!
Ezen káros folyamat kiküszöbölését oldottuk meg a VIP-REX SF beton adalékszerrel! Késleltetjük legalább egy órát, ami azért minden váratlan technológiai szünetre elegendő! Sőt még egy ebédelést is kibír!
Az építőipari betonozáskor, amikor a betonkeverőből igen nagy szórással, mindig más minőségű beton jön ki. Nos, ezt is kisimítja a VIP-REX SF. Mert a híg betonhoz nem kell sok keverővíz ami, a szilárdságot rombolja!
További előny, hogy a keverővízbe rögtön beönthető, így az első pillanattól lehet látni, érzékelni a konzisztenciát. Némiképp ugyan hatékonyabb, ha a keverővíz után folyósítjuk vissza a friss betont, de az első próbakeverések után, már beállítható a keverék receptúrája!
Ha minden alkotó egyforma, és összehasonlítjuk a konzisztenciákat, azt látjuk, hogy folyósabb az utólag hozzáadott VIP-REX SF adalékkal!
A fizikai oka egyszerű! A cementszemcse első eláztatásában nem szükséges részt vennie az adaléknak! Így több jut a felületre. Ugyanis a cementszemcsék felületén fejti ki a hatását a VIP-REX SF. Ha a szemcse felszívja az sem baj, nem okoz kárt, viszont kevesebb jut a csúsztató, lebegtető erőre!
Felvetődött a kérdés, hogy kisebb építkezéseknél egy 200 literes hordó vízbe mennyit tegyenek a VIP-REX SF adalékszerből. Nehéz kérdés, mert a körülmények határozzák meg a paramétereket! Az első legfontosabb kérdés, hogy milyen szerkezetet betonozunk? Mennyire kell folyósítani a betont? Mennyi a cementtartalom? Milyen durva, vagy finomszerkezetű a homokos-kavics? Mennyire optimális a szem-megoszlási görbéje? Mennyi a sóderünk kiterített fajlagos felülete? És még van néhány apró függőség! Vegyünk egy átlag aljzatbetont, melyhez a következők kellenek:

1. 23 m3 homokos-kavics /tegyük fel jó minőség/
2. 250 kg kohósalak-portland cement
3. 75 liter keverővíz.  (feltételezünk v/c=0,3)
4. 0,75 liter VIP-REX SF (Képlékeny-folyós közötti konzisztenciát feltételezve)

Ezt aztán lehet arányosítani, megosztani több keverésre, pld tíz keverőgépnyire!
2 talicska= kb. 100 liter friss betonhoz :  123 liter homokos-kavics
25 kg cement
7,5 liter víz
0.75 dl, azaz 75 ml VIP-REX SF
Ne feledjük az erősebb, cementes betonok plasztikusabbak is! Tehát nem lehet elvárni a folyósságot, ha kevés cementtel kavarjuk a betont! Ráadásul függ a kavicsok szemalakjától, a légrésük telítettségétől, a felületi érdességtől, és a szemek porózusságától. A gránitnak, bazaltnak, márványnak és egyéb magmás kőzetnek a legjobb, mert ezeknek nulla a tényezője! Jó velük dolgozni, mert nem szívnak fel vizet, cementpépet, de tört szemalak itt nem a legelőnyösebb!
Az igazi, a szép sima felületű, gömbölyded, szilícium kavics! Vagy Uram bocsá’ a gránitkavics!
Az egyszerűbb építkezésen annak is örülni kell, ha egy egyszeresen mosott sódert hoznak, amiben még azért van anyag bőven! A nagy 5-8 cm-es darabokat 1-2 cm-re redukálják és az anyagiszapot is eltüntetik. A kétszer mosott, vagy többször is mosottból készülnek az igazán igényes beton szerkezetek! Erre azért ritkán van szükség, mint pld. a repülőterek leszálló pályái!
Ha eddig sikerült bővíteni némiképp a betonreceptúrázási, adalékolási ismereteit kedves olvasóimnak, akkor nagyon örülök.
Jó munkát, jó betonozást kívánok!
 

Kisújszállás, 2016-04-04.

Farkas Kálmán

fejlesztőmérnök

Megosztás

213

A HÉTEN

213

A HÓNAPBAN

1 448 699

ÖSSZESEN
Bármilyen építőipari cementes keverék minőségképző, bedolgozást könnyítő adalékszere! Célunk: alacsony energia felhasználással, gyorsan, csúcsmnőséget előállítani!

Kapcsolat

+36 (59) 321 436
+36 (20) 9420 643
viprex@enternet.hu
5310 Kisújszállás, Kórház u. 1/a

Kapcsolat+36 (59) 321 436
+36 (20) 9420 643
viprex@enternet.hu
5310 Kisújszállás, Kórház u. 1/a

A honlapot a Creative Sales Consulting készítette.